ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ο ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΟΣ


Ανακοινώσεις που αφορούν την αποτελεσματικότητα του αντιμικροβιακού χαλκού και το κόστος λειτουργίας μιας Μονάδος Εντατικής Θεραπείας(ΜΕΘ), όπως επίσης και την επίδραση στα επιδημιολογικά δεδομένα 5 (πέντε) Δημοτικών σχολείων, που παρατηρήθηκε, μετά την εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού σε αυτά, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, στη Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΟΣ: ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του:«6ου Επιστημονικού Συμποσίου του Τομέα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής (ΤΕΕΝ)».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Συντονιστής της στρογγυλής τράπεζας «…Ο συσχετισμός της μείωσης της μικροβιακής χλωρίδας σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μετά την εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού σε αυτήν, με την μείωση την κατανάλωσης των αντιμικροβιακών σκευασμάτων (ανά ημέρα και ανά ασθενή), καταδεικνύει άμεσα την ελάττωση του κόστους λειτουργίας της. Η ανάλυση κατέδειξε σημαντικά στατιστική μείωση (P=0,014) των αντιμικροβιακών σκευασμάτων και σε ποσοστό περίπου 30%στην περίοδο μετά την επιχάλκωση συσχετιζόμενη με την περίοδο πριν από αυτήν…»

Η μελέτη είναι προοπτική και έγινε στο «Πειραϊκό Θεραπευτήριο» του Πειραιά, λαμβάνοντας υπό όψη, τις δυσκολίες της εφαρμογής των ΚΕΝ του ΕΟΠΥΥ στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Κατά την διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας ανακοινώθηκε ότι βάσει του μοντέλου έρευνας (pilot study) που παρουσιάστηκε, θα ακολουθήσει πολυκεντρική έρευνα σε Νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η παραπάνω καινοτόμος εφαρμογή αναμφίβολα αποτελεί μια οικονομικοτεχνική ελπίδα, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που η Ελλάδα και η Ευρώπη βιώνει αυτή την στιγμή.

Στην συνέχεια η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευαγγέλια Κουσκούνη, Βιοπαθολόγος σχολίασε « …οι εργαστηριακές έρευνες, στα 5 Δημοτικά σχολεία, μετά την εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού σε αυτά, οι οποίες έγιναν στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών, κατέδειξαν σαφώς εμφανή μείωση της μικροβιακής χλωρίδας στις επιλεγμένες επιφάνειες – αντικείμενα, στατιστικώς εξαιρετικά σημαντική.(1η φάση έρευνας) Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των επιδημιολογικών δεδομένων του «συνδρόμου της εποχικής γρίπης» στην περίοδο 2011-2012 (2η φάση της έρευνας) σε ποσοστό 11,99% ,με κλινικό δείκτη προσβολής (νοσηρότητα) στο συγκεκριμένο σχολικό πληθυσμό 36,01%...» Περισσότερα στοιχεία για την πρωτοπόρο εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού, στην σχολική κοινότητα θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη τύπου, που θα πραγματοποιηθεί από το , Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού στις 5 Νοεμβρίου 2012.
    Στην κορυφή