ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ


Αμφίβολο παραμένει εάν και πως πρόκειται ν αμειφθούν τα πολυϊατρεία ,τα ατομικά διαγνωστικά κέντρα καθώς και οι γιατροί που εντάχθηκαν με μία απλή δήλωσή τους, μέσω φαξ, στον Φορέα. Το τοπίο παραμένει θολό, όσο η συνεργασία τους γίνεται, χωρίς την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

Για το λόγο αυτό ο ΙΣΑ, όπως αναφέρει " καλεί τους γιατρούς, οι οποίοι είχαν υποβάλλει Δήλωση προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, προκειμένου να συμβληθούν με τον ως άνω φορέα, όπως προβούν σε Δήλωση Ανάκλησης" .

Παράλληλα ο ΙΣΑ με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Εθνικού Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας Γεράσιμο Βουδούρη ,ζητά να διευκρινιστούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Φορέα.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην επιστολή «οι συμβάσεις των ιατρών με τον ΟΠΑΔ και τα λοιπά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, έληξαν στις 31-12-2011.
Οι ιατροί που υπέβαλαν δήλωση ένταξης, στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, δια της αποστολής με φαξ δήλωσης ,στον οργανισμό εντός της προθεσμίας δέκα ημερών ,από την έναρξη ισχύος της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, δεν έχουν σύμβαση και είναι δυσδιάκριτο και αμφίβολο εαν και πως θα αμειφθούν».

Παράλληλα ο ΙΣΑ ζήτησε τροποποίηση της Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 3008), ώστε να διευκρινιστεί ότι συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ και τα εργαστήρια όλων των αυτοαπασχολούμενων Εργαστηριακών Ιατρών ,ώστε να μην παραδοθεί ο χώρος στα Σούπερ Μάρκετ της υγείας.

Ειδικότερα τονίζεται ότι «οι συμβάσεις των «διαγνωστικών κέντρων» (όρος μη νόμιμος και πάντως αδόκιμος και ασαφής) εξακολουθούν να ισχύουν σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο της Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης, χωρίς ωστόσο να είναι σαφής όμως η έννοια του όρου αυτού.

Ειδικότερα, δεν προκύπτει με βεβαιότητα εαν με τον όρο αυτό νοούνται τα διαγνωστικά εργαστήρια που λειτουργούν ως ιατρικές εταιρείες ΠΦΥ, ή συμπεριλαμβάνονται και οι συμβεβλημένοι εργαστηριακοί ιατροί που ασκούν ατομικά το επάγγελμα, διατηρώντας διαγνωστικό εργαστήριο».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης «καλούνται όλοι οι γιατροί της Αθήνας, να μην προχωρήσουν σε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ,μέχρι πλήρους διευθέτησης των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων, ώστε να διασφαλιστούν στο μέγιστο δυνατό τα εχέγγυα παροχής στοιχειωδώς αξιοπρεπών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς τους Έλληνες Πολίτες, αλλά και συνθηκών άσκησης της ιατρικής που θωρακίζουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του έλληνα γιατρού»

Μετά το σημαντικό επίτευγμα δυνατότητα συνταγογράφησης από συμβεβλημένους και μη ιατρούς, που διασφαλίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των ασφαλισμένων να επιλέγουν ελεύθερα σε ποιόν θα εμπιστευτούν την υγεία τους, ο ΙΣΑ συνεχίζει τον αγώνα διεκδικώντας:
- νομοθετική ρύθμιση αξιοπρεπούς αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης, για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς νομοθετική ρύθμιση για τον απόδοση των 350 εκατομμυρίων ευρώ, που οφείλονται στους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ ιατρούς
- διάλογο για τη Σύναψη Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.
- τροποποίηση της Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 3008) ώστε να συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ και τα εργαστήρια όλων των αυτοαπασχολούμενων Εργαστηριακών Ιατρών.
-ανάκληση της απαράδεκτης εγκυκλίου για την απελευθέρωση της άσκησης της ιατρικής και νομοθετική κατοχύρωσή της σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας

Οι γιατροί της Αθήνας συνεχίζουν να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και το Σάββατο 21-01-2012, θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 π.μ. Πανιατρική Συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «President», προς εκτίμηση της κατάστασης και καθορισμό της περεταίρω στάση τους.


    Στην κορυφή