ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟΝ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
03/06/2011

H έναρξη των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων Ορθοπαιδικής και Μικροχειρουργικής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Ιουνίου 2011 και ώρα 17:30 και Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 και ώρα 19:00 όπως ενημερώνει ο Παναγιώτης Ν. Σουκάκος Καθηγητής Ορθοπαιδικής - Ορθοπαιδικό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Αττικόν Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και σημειώνει:

"Το Ορθοπαιδικό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης, κτίστηκε στον αύλειο χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου AΤΤΙΚΟ , χάρις στην εξαιρετικά γενναιόδωρη προσφορά της Σύλβιας Ιωάννου, γυναίκας διανοούμενης, Κυπριακής καταγωγής, η οποία έχει αφιερώσει την ζωή της στην συλλογή παλαιών χαρτών και βιβλίων που αναφέρονται στην ιστορική κληρονομιά και παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας της.
Το Ορθοπαιδικό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης αποτελεί τμήμα της Ορθοπαιδικής Κλινικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είναι εγκατεστημένη στο AΤΤΙΚΟΝ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Το AΤΤΙΚΟΝ Νοσοκομείο, ευρίσκεται στην Δυτική Αττική, στο κέντρο δηλαδή της Βιομηχανικής ζώνης της Αθήνας, όπου έκτος από μεγάλο αριθμό ασθενών με επίκτητες και συγγενείς ορθοπαιδικές παθήσεις, είναι προορισμένο να δέχεται και μεγάλο αριθμό εργατικών και τροχαίων ατυχημάτων.

Σκοπός του Κέντρου είναι:
Η έρευνα και η εκπαίδευση των νέων ιατρών στον τομέα της Ορθοπαιδικής
Χειρουργικής και Τραυματολογίας.
Όλα τα εξειδικευμένα αντικείμενα που στεγάζονται κάτω από την ομπρέλα της
σύγχρονης Ορθοπαιδικής, περιλαμβάνονται στον εκπαιδευτικό προγραμματισμό
και στους ερευνητικούς σχεδιασμούς του Κέντρου, με επίκεντρο τα ακόλουθα:
Επανορθωτική Ορθοπαιδική των Ενηλίκων
Ορθοπαιδική Τραυματολογία
Παιδο-Ορθοπαιδική
Ορθοπαιδική Ογκολογία
Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης
Χειρουργική του Χεριού, Άνω Άκρου και Μικροχειρουργική
Αρθροσκοπική Χειρουργική
Οστικές Λοιμώξεις
Μεταβολικά Νοσήματα
Μοριακή και Κυτταρική Βιολογία
Βιολογική Μηχανική και Ανάλυση Βάδισης

Το Ορθοπαιδικό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στεγάζει:
Μονάδα Ανάλυσης Βάδισης και Εμβιομηχανικής
Μικροχειρουργική Μονάδα των Αγγείων και των Περιφερικών Νεύρων
Μονάδα Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης
Μονάδα Ενδοσκοπικής Χειρουργικής
Μονάδα Μεταβολικών Νοσημάτων
Τμήμα Βασικών Επιστημών με μονάδες Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας, Ανοσοιστοχημείας, Ιστομορφομετρίας, Σύνθετης Άλλο-Μεταμόσχευσης Ιστών, Ιστικής & Μηχανικής Αναγέννησης.
Πειραματικό Χειρουργείο
Αμφιθέατρο
Βιβλιοθήκη
Διαδίκτυο

Όραμα και αποστολή του Ορθοπαιδικού Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης είναι να εμφυσήσει στους νέους γιατρούς την φλόγα και την αγάπη για την διδασκαλία και την έρευνα, με κύρια επιδίωξη την προσφορά προς τον πάσχοντα άνθρωπο, την προαγωγή της Επιστήμης και της Ακαδημαϊκής Αριστείας.

Βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η συνεργασία και η από κοινού εκπόνηση εκπαιδευτικού προγράμματος, της Α'Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής με τις Ορθοπαιδικές Κλινικές των μεγάλων Νοσοκομείων της Δυτικής Αττικής (Τζάνειο, Νίκαια, Θριάσειο, Μεταξά). Παρά το γεγονός ότι η κατασκευή του έργου περατώθηκε σχετικά πρόσφατα (Δεκέμβριος 2010) η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα έχει ήδη αρχίσει και το ζωντανό και υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, δειγματοληπτικά
περιλαμβάνει τα εξής:

1. Συνεχιζόμενο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ορθοπαιδικού Ομίλου των Πέντε (Νοσοκομεία Αττικόν, Τζάνειο, Νίκαια, Θριάσειο, Μεταξά).
2. Σεμινάριο Νευροχειρουργικής Ανατομίας με Πρακτική Άσκηση.
3. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Ορθοπαιδική με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού Ελλήνων και Ευρωπαίων και Αμερικανών, Επιστημόνων.
4. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Μικροχειρουργικής Περιφερικών Νεύρων και Βραχιονίου Πλέγματος.
5. Ελληνο-Τουρκική Διαπανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Συνάντηση
6. Αρθροσκοπικό Εκπαιδευτικό Φροντιστήριο.
7. Εκπαιδευτική Ημερίδα στα Μεταβολικά Νοσήματα.
8. Ικανός αριθμός ερευνητικών πρωτοκόλλων και προγραμμάτων έχουν υποβληθεί προς έγκριση.

Όλες οι συνθήκες συνηγορούν ώστε, το Ορθοπαιδικό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης να καταστεί κέντρο αναφοράς και να πρωτοστατήσει στην έρευνα και εκπαίδευση συμπαρασύροντας σε συνεργασίες όμορα κέντρα του Ελληνικού χώρου και κρατών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και των Βαλκανίων."



    Στην κορυφή