ΣΤΕΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΥΣ


Με μεγάλη έκπληξη αναφέρει στο δελτίο τύπου η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) διαπιστώσαμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στον πρόσφατο νόμο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα στο άρθρο 77 – Καταργούμενες διατάξεις παράγραφος 6, καταργεί το άρθρο 22 του νόμου 3730/2008 το οποίο προέβλεπε ότι:

Σε περίπτωση που ειδικευόμενος ιατρός λάβει άδεια για πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών ή άδεια λοχείας και η άδεια αυτή υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες, τοποθετείται στη θέση του ο επόμενος ειδικευόμενος ιατρός ως υπεράριθμος σε προσωποπαγή θέση ειδικευόμενου ιατρού που συνιστάται με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το συγκεκριμένο νομοθέτημα σημειώνει η ΕΙΝΑΠ ήταν σωστό και βοηθούσε τα κενά μηνών ή και ετών, λόγω μακροχρόνιων αδειών κάποιων ειδικευόμενων.

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν υπήρχε στο νομοσχέδιο και αυτό το θεωρούμε παραπλανητικό και απαράδεκτο. Αναρωτιόμαστε –όπως άλλωστε με τα περισσότερα νομοθετήματα- αν αυτοί που το ψήφισαν στη Βουλή γνώριζαν τι ψήφισαν.


Πιστεύουμε ότι σωστό και δίκαιο θα ήταν να δημιουργούνται θέσεις ειδικευομένων για πολλαπλάσιους λόγους από ό,τι αναφέρει το νομοθέτημα που καταργείται. Πολύ περισσότερο δε, όταν η πλειοψηφία των κλινικών έχουν πληρότητα πάνω από 100% και η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 24%, με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το Υπουργείο.

Οι λίστες με τους ιατρούς προς ειδίκευση καταλήγει η ΕΙΝΑΠ διογκώνονται, τα νοσοκομεία στερεύουν από ιατρούς, οι υπηρετούντες είναι εξουθενωμένοι από το εξαντλητικό ωράριο και το φόρτο εργασίας και οι αρμόδιοι «περί άλλα τυρβάζονται».

Απαιτούμε από τον υπουργό Υγείας να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που ο ίδιος δημιούργησε, εξαπατώντας τον ιατρικό κόσμο και το κοινοβούλιο –μια και η συγκεκριμένη διάταξη δεν υπήρχε στο νομοσχέδιο- και ν’ απαντήσει στο ερώτημα πού οδηγεί την περίθαλψη του ελληνικού λαού και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.


    Στην κορυφή