ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ Π.Ο.Υ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΕΙΑΣ


Το νέο θεσμό των Δημοτικών Κέντρων Πρόληψης και Προστασίας της Υγείας με τη συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξη του νέου ενιαίου Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας που θα εφαρμόζει τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανέπτυξε ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στο 7ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Δικτύου στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Δήμο Πυλαία – Χορτιάτη, που είναι η έδρα του Δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης επισήμανε το πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο στον τομέα της πρόληψης της υγείας όσο και στην κοινωνική μέριμνα.
«Παραμένει σταθερή η πεποίθησή μας ότι η πρόληψη της υγείας είναι κατ’ εξοχήν εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ περισσότερο από τη Πρωτοβάθμια περίθαλψη, η οποία γενικά ανήκει στις αρμοδιότητες της Πολιτείας. Στον τομέα αυτό προσπαθούμε και έχουμε πετύχει σημαντικά αποτελέσματα τόσο στον τομέα της ενημέρωσης των πολιτών, όσο και στον τομέα της εφαρμογής συγκεκριμένων προγραμμάτων πρόληψης.

Ο νέος θεσμός των Δημοτικών Κέντρων Πρόληψης και Προστασίας της Υγείας –τόνισε- θέτει ως προτεραιότητες την προώθηση της πρόληψης νοσημάτων, την προαγωγή της υγείας, την εφαρμογή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, τη διασύνδεση και στον προσανατολισμό των δημοτών στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και στη συμβουλευτική υποστήριξη.
Οι δομές αυτές θα προωθήσουν τις τοπικές πολιτικές υγείας, τις οποίες θα αναπτύξει το ενιαίο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας που θα προέλθει από την επικείμενη συνένωση του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και του Εθνικού Δικτύου Δήμων Προαγωγής Υγείας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Ήδη στο νέο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας συμμετάσχουν 160 Καλλικρατικοί Δήμοι, ενώ μέχρι τον Ιούνιο 2011 θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική γενική συνέλευσή του.

Την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Δήμαρχος της Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους 60 Δήμους μέλη του Δικτύου, διακεκριμένων μελών της επιστημονικής κοινότητας και παρουσία εκπροσώπου του Γεν. Γραμματέα της Διοικητικής Περιφέρειας Μακεδονίας κ. Ευθ. Σώκου, του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Θαν. Γιαννόπουλου, του Γενικού Πρόξενου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Wolfgang Hoescher Obermaier και 400 και πλέον πολιτών.

Τη σημασία των Δημοτικών Κέντρων Πρόληψης και Προστασίας της Υγείας ανέπτυξε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Γ. Τούντας, κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, ενώ εκπρόσωποι των Μ.Κ.Ο. «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», «Μεσόγειος SOS», αλλά και του ΣΠΑΠ μίλησαν με θέμα: «Πολιτική και Δράσεις για το Περιβάλλον. Συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μ.Κ.Ο».

Επίσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν τα θέματα:
«Προσυμπτωματικός έλεγχος Νοσημάτων στα Δημοτικά Κέντρα Πρόληψης» από τον Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο τ. Διοικητής 4ης ΔΥΠΕ Μεκεδονίας – Θράκης Β. Δελή, «Πρόληψη του καρκίνου της μήτρας» από τους κ.κ. Ι. Καβαλιώτη, παιδίατρο Λοιμωξιολόγο, Δ/ντή Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θες/νίκης και Θεόδωρο Αγοραστό, καθηγητή Μαιευτικής – Γυναικολογίας Αριστοτελείου Παν/μίου Θε/νίκης, Δ/ντή της Δ’ Μαιευτικής – Γυναικολογίας Κλινικής Α.Π.Θ. Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Παράλληλα, ο καθηγητής Ορθοπεδικής Α.Π.Θ. Δ/ντής Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Νοσοκομείου «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» Γ. Καπετάνης ανέλυσε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, ενώ ο Πνευμονολόγος, Δ/ντης Πνευμονολικής Κλινικής 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Κ. Κατσούλης μίλησε για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τέλος σε προγράμματα προληπτικής ιατρικής που εφαρμόζουν οι Δήμοι μέλη του Δικτύου, όπως η Τηλεϊατρική, η Πρόληψης της Παιδικής Παχυσαρκίας, η Πρόληψη της Οστεοπόρωσης κ.α. αναφέρθηκε ο κ. Γ. Λίλτσης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Ανάπτυξης και Υγείας Παύλου Μελά.

 Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης επισήμανε το πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο στον τομέα της πρόληψης της υγείας όσο και στην κοινωνική μέριμνα





    Στην κορυφή