ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Καράτσι στο Πακιστάν διαπίστωσαν ότι τα σπαράγγια μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο όπλο απέναντι στον διαβήτη τύπου 2 που είναι και η πιο κοινή μορφή διαβήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές η συχνή κατανάλωση σπαραγγιών έχει ευεργετικές επιπτώσεις στον οργανισμό διατηρώντας υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου και ενισχύοντας παράλληλα τον μηχανισμό παραγωγής ινσουλίνης.

Η μελέτη

Ο διαβήτης τύπου 2 κάνει την εμφάνιση του κατά κύριο λόγο στη μέση ηλικία ενός ατόμου και αντιμετωπίζεται με συνδυασμό ειδικού διαιτολογίου και φαρμάκων. Οι ερευνητές αρχικά μετέτρεψαν ποντίκια σε διαβητικά και στη συνέχεια τα χώρισαν σε τρεις ομάδες. Στη μια ομάδα άρχισαν να χορηγούν ένα εκχύλισμα σπαραγγιού σε μικρές δόσεις, στη δεύτερη ομάδα χορηγούσαν το εκχύλισμα σε μεγάλες δόσεις ενώ στη τρίτη ομάδα χορήγησαν γλιβενκλαμίδη, ένα γνωστό αντιδιαβητικό φάρμακο.

Οπως διαπιστώθηκε η θεραπεία με τη χαμηλή δόση του εκχυλίσματος μείωσε τα επίπεδα του σακχάρου αλλά δεν είχε κάποια επίπτωση στην παραγωγή ινσουλίνης. Αντίθετα η υψηλή δόση αύξησε την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. «Η μελέτη δείχνει ότι το εκχύλισμα των σπαραγγιών έχει αντιδιαβητική επίδραση» αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «British Journal of Nutrition».

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ


    Στην κορυφή