ΣΟΥΠΕΡ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Στο έλεος των υπερ-μικροβίων βρίσκεται η Ευρώπη. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εξηγώντας ότι οι σούπερ ιοί γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά σε αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου, ειδικά για τις ευάλωτες πληθυσμιακές κατηγορίες.

Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), το οποίο παρακολουθεί τις ασθένειες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, δείχνει ότι η ανάγκη για εύρεση τρόπου καταπολέμησης των ανθεκτικών ιών αποτελεί πλέον ζήτημα «κρίσιμης σημασίας».

Τα υπερ-μικρόβια, ως γνωστόν, είναι ικανά να διαφεύγουν ακόμη και από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά. Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα, σε ένα από αυτά, το ποσοστό ανθεκτικότητας έχει φτάσει ακόμη και το 50% σε κάποιες χώρες. «Πρέπει να κηρύξουμε πόλεμο εναντίον των βακτηρίων» δήλωσε ο διευθυντής του ECDC Μαρκ Σπρένγκερ, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Αν δεν το κάνουμε, θα αντιμετωπίσουμε διάφορες λοιμώξεις και πολλοί ευάλωτοι ασθενείς θα αρρωστήσουν σοβαρά, χωρίς να έχουμε τα αντιβιοτικά να τους θεραπεύσουμε» πρόσθεσε. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο Σπρένγκερ, το ποσοστό ανθεκτικότητας του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae σε όλη την περιφέρεια υπερδιπλασιάστηκε αφού το 2010 έφτανε στο 15%, ενώ πριν από πέντε χρόνια άγγιζε το 7%.

Το εν λόγω βακτήριο προκαλεί συχνά πνευμονία, όπως επίσης και λοιμώξεις του ουροποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος, σε ασθενείς που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία. Το υπερ-μικρόβιο είναι ανθεκτικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και στα πιο γνωστά ισχυρά αντιβιοτικά, τα αποκαλούμενα «carbapenems».

Το πιο ανησυχητικό βέβαια είναι, όπως υποστηρίζει ο Σπρένγκερ, ότι σε κάποιες χώρες το ποσοστό αυτ τό πλέον έχει φτάσει στο 50%. Πρόκειται για τις χώρες όπου η ανθεκτικότητα των υπερ-μικροβίων «χτυπάει κόκκινο», όπως στη Βουλγαρία, στην Ιταλία, στην Ουγγαρία, στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την αυξημένη ανθεκτικότητα ευθύνονται εν μέρει οι γιατροί, επειδή συνταγογραφούν αντιβιοτικά για ασθενείς που τα ζητούν, χωρίς να τα χρειάζονται πραγματικά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η υπερβολική χρήση τους να ενθαρρύνει τα μικρόβια να αναπτύξουν νέους τρόπους για να τα ξεπεράσουν. Από την άλλη πλευρά όμως ευθύνονται και τα νοσοκομεία καθώς, όπως έδειξε και η σχετική έκθεση, το 50% όλων των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται σε αυτά μπορεί να μη χρειάζεται.


ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Μέτρα για την αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως οι υπερ-ιοί, λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ανακοίνωσε την προώθηση προγράμματος που θα ενισχύσει τη συνεργασία μεγάλων και μικρών φαρμακευτικών εταιρειών, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ελπίδες για την εύρεση ισχυρότερων αντιβιοτικών.

Σκοπός των νέων σχεδίων της Κομισιόν είναι να βοηθηθούν οι μικρότερες φαρμακευτικές εταιρείες μέσω της Κοινής Τεχνολογικής Πρωτοβουλίας και να προωθηθεί η συνεργασία μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών, ώστε να συνεχιστούν η έρευνα και η ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών. «Χρειάζεται αποφασιστική δράση αν δεν θέλουμε να χάσουμε τα αντιμικροβιακά φάρμακα για τη βασική θεραπεία λοιμώξεων που πλήττουν τους ανθρώπους και τα ζώα» τονίζει ο επίτροπος Υγείας Τζον Νταλί.

Αν δεν ξεκινήσουν έρευνες και από μικρότερες φαρμακευτικές εταιρείες, οι ειδικοί ανησυχούν ότι στο τέλος θα απομείνουν ελάχιστες φαρμακοβιομηχανίες που θα είναι σε θέση να δημιουργούν καινοτόμες θεραπείες, άρα να βρίσκουν λύσεις σε νέα προβλήματα υγείας.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή