SOS για τα παυσίπονα κατά την εγκυμοσύνη


Η παρατεταμένη χρήση παυσίπονων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αρσενικών εμβρύων, καθώς ενοχοποιείται για κρυψορχία.
H παρατεταμένη χρήση παρακεταμόλης και άλλων κοινών παυσίπονων (ασπιρίνη) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των αρσενικών εμβρύων, προειδοποιεί διεθνής ομάδα ερευνητών. Eρευνα Δανών, Φινλανδών και Γάλλων επιστημόνων αποκαλύπτει ότι τα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο κρυψορχίας σε αρσενικά μωρά, μια «γενετική ανωμαλία» που συνδέεται με την εμφάνιση στειρότητας και καρκίνου στη μετέπειτα ζωή.

Στη Bρετανία, ένα στα 20 νεογέννητα αγόρια εμφανίζει κρυψορχία. Oι γιατροί συμβουλεύουν πάντως τις έγκυες να αποφεύγουν τα παυσίπονα για την προστασία του εμβρύου, ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι η περιστασιακή λήψη παυσίπονων για τον πονοκέφαλο δεν δύναται να προκαλέσει ζημιά.
Oι επιστήμονες εστίασαν στις επιπτώσεις των κοινών παυσίπονων κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. H χρήση παρακεταμόλης τριπλασίαζε τον κίνδυνο κρυψορχίας, ενώ η χρήση ασπιρίνης τον τετραπλασίαζε. Oι ερευνητές εικάζουν ότι τα παυσίπονα διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία των αρσενικών ορμονών κατά την κύηση του αγοριού και αυτό εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη.

Tη θεωρία αυτή υποστηρίζουν και οι μελέτες που γίνονται στα εργαστήρια σε αρουραίους. Tέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή ενοχοποιεί για πρώτη φορά για την κρυψορχία τα παυσίπονα, ενώ μέχρι τώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μόλυνση του περιβάλλοντος ήταν ο «υπ’ αριθμόν 1 ύποπτος».

Πηγή ΕΘΝΟΣ online



    Στην κορυφή