SOS EKΠΕΜΠΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ


Την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, διότι προωθεί εσπευσμένως στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο καταργεί τον ήδη υπάρχοντα νόμο 3170/2003. Με την ενέργεια αυτή, το Υπουργείο αφενός ορίζει αναρμόδιους να διαχειρίζονται την ύπαρξη των αδέσποτων και αφετέρου στον κάθε τυχαίο που δηλώνει «εθελοντής κτηνίατρος» να εισέρχεται στη χώρα μας και να ασκεί ιατρικές πράξεις σε μη αποδεκτούς χώρους από την περί κτηνιάτρων νομοθεσία.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής:

«Με την εσπευσμένη προώθηση νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του νόμου 3170/2003, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων παραχωρεί σε φιλοζωικά σωματεία τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων αρμοδιότητα που δεν αντιστοιχεί στον σκοπό ύπαρξής τους, παρακάμπτοντας το μέχρι τώρα καθεστώς, κύριας και σε ορισμένα θέματα αποκλειστικής ευθύνης των δήμων και αφετέρου στον κάθε -τυχαίο- που δηλώνει "εθελοντής κτηνίατρος" να εισέρχεται στη χώρα μας και να ασκεί ιατρικές πράξεις σε μη αποδεκτούς χώρους από την περί κτηνιάτρων νομοθεσία.

Εθελοντές αλλοδαποί κτηνίατροι θα προσφέρουν "δωρεάν" τις υπηρεσίες τους και θα χειρουργούν σε μη ενδεδειγμένους ιατρικούς χώρους, εισπράττοντας έξοδα διαμονής, μετακίνησης και τροφεία, αφαιρώντας εργασία με μικρότερη εν τέλει αμοιβή από τους κτηνιάτρους που διατηρούν νόμιμα κτηνιατρεία στη χώρα μας.

Ακόμη, με το ίδιο νομοσχέδιο αφαιρούν από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο τη βάση δεδομένων, δηλαδή τη βάση συγκέντρωσης στοιχείων, ζώων και ιδιοκτητών. Ένα θεσμό που λειτουργεί άψογα, εκσυγχρονίζεται συνεχώς από τον φορέα (ΠΚΣ) που τον δημιούργησε και τον υπηρετεί με επιτυχία χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση. Η μεταφορά του θα γίνει στο Υπουργείο με τη γνωστή σε όλους μας οργάνωση και ταχύτητα διεκπεραίωσης που διέπει και διακρίνει το ελληνικό δημόσιο.

Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος καταγγέλλουμε την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το νομοσχέδιο που προωθεί διότι πλήττει καίρια τον κλάδο μας και ταυτόχρονα, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ο Υπουργός, κ. Σκανδαλίδης, με την πράξη του αυτή αναιρεί την από μέρους του υπερψήφιση του εν λόγω νόμου το 2003. Πιθανώς να υποστηρίζει αλλαγή συνθηκών... Περίπτωση πολιτικής ανευθυνότητας ούτε που του περνάει από το μυαλό;! Από την άλλη πλευρά, ο κ. Δριβελέγγας για ακόμη μία φορά κινείται σε πολιτικά θολά νερά, χωρίς να αντιλαμβάνεται το κόστος που δημιουργείται με αυτά που προωθεί. Όσον αφορά τον κ. Ροντούλη, ενημερώθηκε για το θέμα από την πρόεδρο του Π.Κ.Σ. κα. Αθηνά Τραχήλη σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του πρώτου, αλλά τα αντανακλαστικά του κ. υφυπουργού παραμένουν ανενεργά.

Ευελπιστούμε ότι η πολιτική ανευθυνότητα του Υπουργείου θα λάβει τέλος και δε θα συνεχίσει να αγνοεί τις θέσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, καθώς και της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Φιλοζωικών Σωματείων.

Ως κλάδος οφείλουμε να υπερασπιστούμε την ορθή εφαρμογή κτηνιατρικών πράξεων και νοσηλείας, τον αθέμιτο ανταγωνισμό ξένων επαγγελματιών κατά παράβαση κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, διότι αυτό που προτείνεται στο νομοσχέδιο εφαρμόστηκε πρόσφατα σε Δήμο της χώρας μας, παρανόμως, με απείρου κάλλους εικόνες ανευθυνότητας και προχειρότητας. ( π.χ. Μέγαρα: στη θέση των αναγκαίων χειρουργείων υπήρχαν κασέλες, μη τήρηση των στοιχειωδών κανόνων ασηψίας με μετεγχειρητική τοποθέτηση των ζώων στο έδαφος)

Τέλος, δηλώνουμε ότι θα στραφούμε με κάθε νόμιμο τρόπο κατά παντός υπευθύνου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και οιουδήποτε άλλου αρμόδιου που εν μέσω οικονομικής κρίσης πλήττει καίρια την αξιοπρέπεια και το επαγγελματικό δικαίωμα ενός κλάδου και επιτρέπει την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή».





    Στην κορυφή