ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΩΡΑ


Οι σκύλοι δεν είναι απλώς οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, αλλά ιδιαιτέρως οι καλύτεροι φίλοι για τα νεογέννητα μωρά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, τα μωρά που μεγαλώνουν με ένα σκυλάκι στο σπίτι, έχουν κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους πολύ καλύτερη υγεία απ’ ό,τι όσα μεγαλώνουν δίχως την συντροφιά του.

Στην πραγματικότητα, τα μωρά με τα κατοικίδια έχουν λιγότερες ωτίτιδες, κρυολογήματα και ιώσεις, ενώ έχουν και λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν αντιβιοτικά για επιπλοκές στις ιώσεις.

Η συμβίωση με γάτα επίσης παρέχει κάποιο ανάλογο όφελος, αλλά αυτό είναι πολύ μικρότερο.

Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με την επονομαζόμενη υπόθεση της υγιεινής, η οποία πρεσβεύει ότι η έκθεσή μας νωρίς στη ζωή σε μικρόβια βοηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να ωριμάσει. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την ύπαρξη ενός κατοικίδιου με λιγότερες αλλεργίες στην βρεφική και παιδική ηλικία.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Pediatrics», επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κουόπιο, στην Φινλανδία, παρακολούθησαν την υγεία 397 βρεφών κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Αρχίζοντας όταν τα μωρά ήταν 9 εβδομάδων, οι γονείς συμπλήρωναν κάθε εβδομάδα ειδικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν τα προβλήματα υγείας και την έκθεσή τους σε γάτες και σκύλους.

Βάση αυτών των «ημερολογίων» και ενός μεγάλου ερωτηματολογίου στο τέλος του έτους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 35% των βρεφών μεγάλωναν με σκύλο στο σπίτι και το 24% με γάτα.

Τα μωρά που δεν είχαν καμία επαφή με σκύλο, ήσαν υγιή κατά το 65% των ημερών της μελέτης, ενώ όσα είχαν καθημερινή επαφή με σκυλάκι ήσαν υγιή κατά το 72% έως 76% των ημερών της μελέτης – με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά οικογένειες στις οποίες ο σκύλος βρισκόταν εντός σπιτιού μόνο 6 ώρες την ημέρα και τις υπόλοιπες στον κήπο.

Τα μωρά με τα σκυλάκια είχαν επίσης κατά 44% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ωτίτιδα και κατά 29% λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν αντιβίωση.

Πηγή TA NEA online


    Στην κορυφή