ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ


Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι επιστήμονες για την αύξηση που εμφανίζουν παγκοσμίως τα κρούσματα καρκίνου του στόματος και του λαιμού, ενώ επισημαίνουν ότι όλο και περισσότερες περιπτώσεις αυτών των καρκίνων οφείλονται στον σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων! «Η σχέση ανάμεσα στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων και του καρκίνου του στόματος και του λαιμού αλλάζει πλήρως ό,τι είχαμε ως δεδομένο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, για τη θεραπεία, την πρόγνωση, αλλά και την πρόληψη» δηλώνει η Μάουρα Γκίλισον του Ohio State University που ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Η Γκίλισον και οι συνεργάτες της εξέτασαν ιστό από στοματικό καρκίνο που συγκέντρωσαν από 271 ασθενείς σε περίοδο είκοσι ετών. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι ο καρκίνος του στόματος που συνδέεται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων αφορούσε είκοσι έξι σε κάθε ένα εκατομμύριο ανθρώπων στις ΗΠΑ, ενώ η αντίστοιχη αναλογία το 1988 ήταν μόλις οκτώ σε κάθε ένα εκατομμύριο ανθρώπων.

«Οι σεξουαλικές συνήθειες των ανθρώπων έχουν αλλάξει και υπάρχει αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας σε μικρότερη ηλικία» εξηγεί η Τίνα Δαλιάνη, καθηγήτρια του Ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας, η οποία αποδίδει επίσης την αύξηση του καρκίνου του στόματος και του λαιμού στην «επιδημία του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων».

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή