ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΡΟΤΑ ΚΑΙ ΤΣΙΧΛΕΣ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΥΟΥΣ


Στοπ στη χρήση τσιρότων νικοτίνης ή των αντίστοιχων τσιχλών βάζουν οι ειδικοί στις εγκύους, οι οποίες καταφεύγουν σε αυτές τις μεθόδους, ώστε να μην καπνίζουν. Οπως λένε, η συνήθεια αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των εμβρύων.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις εγκύους, επειδή η εθιστική νικοτίνη απορροφάται από το έμβρυο, κάτι που αργότερα στη ζωή του, στην καλή περίπτωση, μπορεί να του προκαλέσει υπέρταση και προβλήματα καρδιάς.

Αμερικανοί ερευνητές που μελέτησαν τις συνέπειες της νικοτίνης στα έμβρυα υποψιάζονται ότι αυτή ευθύνεται για τον σχηματισμό βλαβερών χημικών ουσιών στα αιμοφόρα αγγεία των παιδιών, ακόμα από την ενδομήτρια ζωή τους.

Οι εν λόγω χημικές ουσίες προκαλούν μόνιμη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, οπότε δεν λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε υπέρταση και καρδιολογικά προβλήματα. Σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «Φαρμακολογία» οι ερευνητές αναφέρουν ότι δοκιμή σε ποντίκια έδειξε ότι έμβρυα μητέρων στις οποίες είχε τοποθετηθεί τσιρότο νικοτίνης εμφάνισαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

Ο δρ Ντα Λιάο Ξιάο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εχουμε βρει διακριτές σχέσεις μεταξύ υποκατάστατων νικοτίνης -τσίχλα ή τσιρότο- και μακροπρόθεσμης ζημιάς στα παιδιά».

«Η μελέτη των συναδέλφων μας παρέχει μια περαιτέρω απόδειξη ότι η νικοτίνη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει μόνο άμεσες επιβλαβείς επιπτώσεις στο έμβρυο, αλλά μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων στο καρδιαγγειακό σύστημα των παιδιών, καθώς μεγαλώνουν» δήλωσε ο καθηγητής Τζέρεμι Πίρσον, διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή