ΣΦΕΕ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ


Τη συνεργασία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με την Πολιτεία για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά 45%, την τελευταία τριετία, επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης του Συνδέσμου για την κοπή της πίτας. Στη λιτή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΦΕΕ, παρέστησαν εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο.

Ο κ. Φρουζής εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2013 θα πιαστεί ο στόχος των 2,5 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί για το φάρμακο. Παράλληλα, έκανε έκκληση προς την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση του Δελτίου Τιμών για τις νέες θεραπείες και τα φάρμακα, στα οποία δεν έχουν πρόσβαση οι έλληνες ασθενείς τα τελευταία δύο χρόνια.


«Η χρονιά που έκλεισε αποτέλεσε μια περίοδο κατά την οποία όλοι μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς συνθήκες σε όλα τα πεδία δραστηριότητας. Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας τα τελευταία 3 χρόνια της κρίσης ήταν από τους ελάχιστους που με υπευθυνότητα και συνεργασία με την Κυβέρνηση στήριξε τη χώρα στη μάχη που έδωσε για την περιστολή των δημόσιων δαπανών. Έτσι πετύχαμε να μειώσουμε τον φαρμακευτικό προϋπολογισμό κατά 45% την περίοδο από το 2009 μέχρι το 2012 , ενώ είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε πολύ κοντά και στο στόχο των 2,5 δις ευρώ που έχει προϋπολογιστεί ως φαρμακευτικός προϋπολογισμός για το 2013», τόνισε στο χαιρετισμό του ο κ. Φρουζής.


Αναφερόμενος στους στόχους του ΣΦΕΕ για το νέο έτος ζήτησε από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της Πολιτείας να υπάρξει συνεργασία όλων προκειμένου τεθούν από κοινού οι βάσεις για μια πορεία προς τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα.


«Η φαρμακοβιομηχανία», είπε, «έχει πρόγραμμα που εξασφαλίζει τους στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση, αλλά το κυριότερο είναι ότι μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις στη χώρα μας στο μέλλον. Καταρτίσαμε, λοιπόν, ένα Σύμφωνο Σταθερότητας, που για την ελληνική οικονομία μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο στον αγώνα της για προβλεψιμότητα και άρα ανάκαμψη, όπου ο Έλληνας ασθενής θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβασή του στα φάρμακα. Βασική προϋπόθεση είναι η τακτική διαδικασία εξοφλήσεων, όπως αυτή που θα ξεκινήσει άμεσα για την κάλυψη των διογκωμένων οφειλών του Δημοσίου προς εμάς που φθάνουν τα 2 δισ. €».


Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Φρουζής επεσήμανε ότι κρίσιμο συστατικό της επιχειρηματικότητας αποτελεί η καινοτομία. Για κάθε εταιρεία η καινοτομία αποτελεί το οξυγόνο της. Και σε μεγάλο βαθμό η καινοτομία στον κλάδο του φαρμάκου είναι οι νέες θεραπείες, στις οποίες εδώ και δυο χρόνια η Κυβέρνηση κρατά κλειστά τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και η κλινική έρευνα που δεν προάγεται λόγω της γραφειοκρατίας στερώντας τη χώρα μας από την εισροή κεφαλαίων εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ απηύθυνε έκκληση για μια ακόμη φορά προς το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση Δελτίου Τιμών με τα νέα φάρμακα. «Η κίνηση αυτή θα δώσει πνοή σε χιλιάδες ασθενείς που αναμένουν εδώ και καιρό τις νέες θεραπείες αλλά κυρίως θα δώσει το έναυσμα για την άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου από τη βιομηχανία μας », τόνισε.



Στη συνέχεια, απηύθυναν χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κα Χριστίνα Παπανικολάου, η οποία δήλωσε ότι το κλίμα σταθερότητας, το οποίο θα ευνοήσει τις επενδύσεις, την καινοτομία και την ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί όταν οι κανόνες είναι ξεκάθαροι, αμερόληπτοι και δίκαιοι. Επιπλέον τόνισε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τη μονομέρεια της τιμολόγησης ως μοναδικό μέτρο εξορθολογισμού των δαπανών και να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Ιωάννης Τούντας σημείωσε ότι το 2012 καταφέραμε πολλά πράγματα με συνεργασία, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετά που πρέπει να γίνουν τη νέα χρονιά, ενώ ο Υποδιοικητής 1ης Υ.ΠΕ Αττικής και Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζου, κ. Χρυσόστομος Γούναρης ο οποίος απήυθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το ΣΦΕΕ και τους άλλους εταίρους του κλάδου και τόνισε ότι το 2012 αποτέλεσε μια δύσκολη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας το Υπουργείο έδωσε «τιτάνια» μάχη για να εξασφαλιστούν οι όροι για τη συνέχεια της ελληνικής οικονομίας. Ολοκληρώνοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο έτος θα είναι ένα έτος ανάπτυξης, που μπορεί να εξασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας και τους όρους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων. Τέλος, χαιρετισμό απήυθυνε και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γεώργιος Πατούλης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος ο ΙΣΑ με το ΣΦΕΕ και τον ΕΟΦ με στόχο τη στήριξη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών, προκειμένου να μην μείνει κανένας χρόνιος ασθενής ακάλυπτος από φαρμακευτική περίθαλψη, επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει τα φάρμακά του.



Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι κ.κ.: Μ. Σκουρολιάκου, Α’ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ, Γ. Χριστοδούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΙΦΕΤ, Γ. Σαριβουγιούκας, Υποδιοικητής ΙΚΑ, Κ. Δημόπουλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας, Επίτιμος Καθηγητής και τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ι. Κυριόπουλος, Κοσμήτωρ Ε.Σ.Δ.Υ., Λ. Λιαρόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών Υγείας Πανεπιστημίου Αθηνών, Α. Σισσούρας, Καθηγητής Υπηρεσιών Υγείας, Πανεπιστημίου Πάτρας, Κ. Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γ. Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Χ. Κανδηλώρος, Ειδικός Σύμβουλος Υπουργού Υγείας, Π. Αρναούτης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΠ, Α. Γαλανόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε., Η. Γιαννόγλου, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. Φ.Σ.Α., Θ. Γιαρμενίτης, Πρόεδρος Δ.Σ. Π.Σ.Β.Α.Κ., Λ. Μπεκύρας, Πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ., Σ. Μπελώνης, Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Σ.Φ.Ε, Ο. Οικονόμου, Πρόεδρος Δ.Σ. Π.Ε.Φ.Ν.Ι., Β. Σερλέτης, Πρόεδρος ΕΦΕΧ, Η. Σπυρτούνιας, Executive Director Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ε. Τσικαλάκη, Πρόεδρος Δ.Σ. Π.Ε.Φ.Ν.Ι,

Καθώς και πρώην πρόεδροι του ΣΦΕΕ, οι κ.κ.: Δ. Φιλιώτης, Γ. Συκιανάκης και Λ. Κράσαρης


Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι Γενικοί Διευθυντές των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και πλήθος υψηλόβαθμων στελεχών τους.


    Στην κορυφή