ΣΦΕΕ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


"Δραματικές αναμένονται οι συνέπειες στη φαρμακευτική αγορά από τα σκληρά μέτρα που πρόσφατα ελήφθησαν στο χώρο του φαρμάκου – τόσο με την ψήφιση των σχετικών νόμων όσο και με τις αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις". Την επισήμανση κανει σήμερα ο ΣΦΕΕ τονίζοντας πως "έχει εγκαίρως ενημερώσει την κυβέρνηση για τις επιπτώσεις οριζόντιων και ισοπεδωτικών μέτρων. Ήδη για παράδειγμα έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται ελλείψεις φαρμάκων.

Κύρια αιτία είναι το γεγονός ότι έχει αποσυντονιστεί πλήρως η εύρυθμη λειτουργία της αλυσίδας διανομής φαρμάκων (φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) λόγω της ύφεσης και της συνακόλουθης έλλειψης ρευστότητας.

Στη φαρμακευτική αγορά κυριαρχεί ο αποσυντονισμός και η απορρύθμιση και κάθε εταιρεία χωριστά προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις αντίξοες αυτές συνθήκες μέσα σε κλίμα τεράστιας ανασφάλειας.

Ο κίνδυνος να κουρευτούν τα ομόλογα που κατέχουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για χρέη περασμένων ετών είναι πλέον ορατός, επομένως, η κατάσταση θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς πολλές εταιρείες θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο και θα κινδυνεύσουν με κλείσιμο, με συνέπεια να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και να πληγεί η Δημόσια Υγεία με ορατό τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων.

Η εξέλιξη αυτή, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι για το κούρεμα των ομολόγων, θα έχει αντίκτυπο τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και διεθνώς. Η φερεγγυότητα του κράτους θα πληγεί και θα καταστήσει πολύ πιο δυσχερή την αξιοπιστία αντίστοιχων μεθόδων αποπληρωμής χρεών στο μέλλον. Το γεγονός αυτό θα πλήξει καίρια τον φαρμακευτικό κλάδο και θα δημιουργήσει εμπόδια στην ομαλή διάθεση στην ελληνική αγορά φαρμάκων με κομβική σημασία για τη θωράκιση της δημοσίας υγείας, ενώ θα αποτρέψει τη ροή ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.

Ο ΣΦΕΕ είναι βέβαιος ότι η Κυβέρνηση είναι εις γνώση των παραπάνω και θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν με μαρασμό οι υγιείς δυνάμεις αυτής της χώρας αλλά κυρίως να μην βρεθούν οι έλληνες ασθενείς μπροστά σε πρωτοφανείς για τη χώρα μας καταστάσεις, αδύναμοι να προμηθευτούν φάρμακα απαραίτητα για την υγεία τους."


    Στην κορυφή