ΣΕ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


“Tο θέμα της φαρμακευτικής περίθαλψης εξελίσσεται όχι απλώς σε τραγωδία, αλλά σε απειλή για την υγεία και τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων.
Αυτό που βιώνουν σήμερα, τώρα, αυτήν τη στιγμή, οι συνάνθρωποί μας, που πάσχουν από κάποια σοβαρή ανίατη ασθένεια, μας υποχρεώνει να σκύψουμε πρώτα και κύρια πάνω από το δικό τους πρόβλημα”. Τα παραπάνω επισήμανε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κ. Λουράντος, τονίζοντας πως “Θέλουμε να βρούμε άμεση λύση για όλους αυτούς, που αντί η πολιτεία να σκύβει πάνω από το πρόβλημά τους, τους υποβάλει σε μια διαρκή αγωνία ζωής και καταρρακώνει την αξιοπρέπεια τους.

Θέλουμε ακόμα να ξεκαθαρίσουμε ότι σαν φαρμακοποιοί κάνουμε ότι μπορούμε, σε ανθρώπινο, οικονομικό και οργανωτικό επίπεδο. Εκτός από τα εκατοντάδες εκατομμύρια, με τα οποία μας έχει χρεώσει η πολιτεία, ήδη αυτή τη στιγμή πολλοί φαρμακοποιοί βάζουν ξανά το χέρι στην τσέπη και πληρώνουν δανεικά φάρμακα για τους ασθενείς τους. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύνεται με τη φιλανθρωπία. Ούτε η αξιοπρέπεια των πασχόντων το επιτρέπει, ούτε τα καταδανεισμένα φαρμακεία το αντέχουν. Το πρόβλημα μας έχει ξεπεράσει. Και ζητάμε όχι μόνο ασπιρίνες για τον πονοκέφαλο, αλλά λύσεις για το ασφαλιστικό σύστημα!

Ξεκαθαρίζουμε σε όσους απευθύνονται σε μας, επικαλούμενοι την «ευαισθησία» μας και τους λέμε: Οι φαρμακοποιοί την ευαισθησία μας την έχουμε αποδείξει χρόνια τώρα, δανείζοντας άτοκα το ασφαλιστικό σύστημα και άμεσα τους ασφαλισμένους.

Σταματήσαμε να το κάνουμε, γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε άλλο. Δεν μπορούμε άλλο να προπληρώνουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες για να δανείζουμε φάρμακα. Δεν αντέχουμε άλλο να υποκαθιστούμε το κράτος. Δεν σηκώνουν άλλο οι ώμοι μας να είμαστε εμείς ο ασφαλιστικός φορέας εκατομμυρίων Ελλήνων.


Σας διαβεβαιώνω ότι αν μπορούσαμε θα δίναμε φάρμακα στους ασθενείς μας, έστω και χωρίς καμία σιγουριά ότι θα τα πληρωθούμε κάποτε, έστω και με δανεικά από τις τράπεζες. Ωστόσο, δεν μπορούμε! Στερέψαμε. Καθημερινά κλείνουν φαρμακεία, όχι λόγω κακοδιαχείρησης ή λόγω δικών τους χρεών, αλλά λόγω των τεραστίων οφειλών από το αφερέγγυο ασφαλιστικό σύστημα.

Και αναρωτιόμαστε; Όλοι αυτοί, που με τόση ευκολία μας ζητάνε να δείξουμε ευαισθησία, είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο; Είναι;

Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό: Σας ανακοινώνω ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ανοίγει σήμερα τραπεζικό λογαριασμό για συλλογή χρημάτων που θα διατίθενται για την αγορά φαρμάκων για άμεση αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Παράλληλα, δημιουργούμε επιτροπή αξιολόγησης και προτεραιότητας για τη χορήγηση φαρμάκων. Ήδη, υπάρχει δηλωμένη πρόθεση πολλών φαρμακοποιών και απλών πολιτών να καταθέσουν το υστέρημά τους σε αυτήν την προσπάθεια, ως ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, και καλούμε όποιον έχει τη δυνατότητα να μας ακολουθήσει.

Περιμένω λοιπόν από όλους, σχετικούς και άσχετους, νυν και πρώην, που μιλούν ακατάπαυστα για το «κραχ της φαρμακευτικής περίθαλψης», να αποδείξουν την ευαισθησία τους. Πολύ περισσότερο, περιμένω, αντί να μας κουνούν απειλητικά το δάκτυλο, να δώσουν λύση. Αντί να προσπαθούν να μας φορτώσουν τις συνέπειες της πολιτικής τους, να αναγνωρίσουν τα λάθη τους. Αντί να περιφέρονται ανεύθυνα στα τηλεοπτικά studio, να απολογηθούν για όσα έκαναν και για όσα παρέλειψαν να κάνουν .

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για το οξύ πρόβλημα των συνανθρώπων μας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας μας για καταγραφή των καταγγελιών όσων δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους, Ήδη, σας παραδίδουμε μια ενδεικτική λίστα, που καλύπτει τρεις μόνον ημέρες.

Ωστόσο, κυρίες και κύριοι, όλα αυτά είναι πυροσβεστικές κινήσεις. Το οξύ πρόβλημα των ημερών, αναδεικνύει την ανικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα στην υγεία και τη φαρμακευτική περίθαλψη. Δεν θέλουμε πίσω από το «τι κάνουμε τώρα» να βοηθήσουμε να κρυφτούν οι ευθύνες, πολιτικές και προσωπικές:

Κατηγορούμε τους αρμόδιους στον χώρο της Υγείας τα τελευταία χρόνια, γιατί με την ενδοτική πολιτική τους βύθισαν εκτός των άλλων και τη φαρμακευτική περίθαλψη σε καταστροφή.


Κατηγορούμε ονομαστικά και προσωπικά όλο το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εργασίας, γιατί όχι μόνο δεν έλαβαν εγκαίρως μέτρα για να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη και διαφαινόμενη καταστροφή, αλλά αντίθετα με τα νομοθετήματά τους και τις αποφάσεις τους επέτειναν το πρόβλημα. Είναι όλοι τους προσωπικά υπεύθυνοι για το δράμα όλων των συνανθρώπων μας που σήμερα αντιμετωπίζουν το Μεσαίωνα της υγείας!

Και κατηγορούμε πάνω από όλους τον κύριο Λοβέρδο. Θεωρούμε ότι μέσα στη δυστυχία της κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, η παρουσία του στη θέση του Υπουργού Υγείας επί δύο έτη, υπήρξε ο Αρμαγεδδών της φαρμακευτικής περίθαλψης, των υγειονομικών, των ασφαλισμένων. Θα σας αναφέρω μια μόνο απόδειξη της ευθύνης του: ήταν ο πρωτεργάτης της δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ, χωρίς καμία μελέτη βιωσιμότητας, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχεδιασμό, με ανεύθυνο και επικίνδυνο τρόπο. Ήταν επίσης ο πρωτεργάτης της εισόδου στον ΕΟΠΥΥ των διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων, πλην των αρχικών ΙΚΑ, ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ, τα οποία έμπαιναν και μπαίνουν στον ΕΟΠΥΥ αφήνοντας πίσω τους χρέη εκατομμυρίων.

Σήμερα λοιπόν, πέραν του επείγοντος προβλήματος των ασφαλισμένων, πρέπει άμεσα να υπάρξει μια πρόβλεψη για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ.

Όσον αφορά εμάς και την κινητοποίησή μας:
Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι δεν σταματήσαμε την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ τόσο για να πιέσουμε, όσο γιατί δεν έχουμε τα χρήματα να τον πιστώνουμε άλλο. Στερέψαμε!
Πρέπει επίσης να δηλώσουμε ότι δεν έχουμε πια καμία εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις για καταβολές χρημάτων, ακόμα και όταν προέρχονται από καλοπροαίρετους ανθρώπους. Ήδη, η τρίτη δόση των οφειλών του Μαρτίου βρίσκεται στον αέρα, παρά τις υποσχέσεις, ενώ κανείς δεν μιλάει για τον Απρίλιο, ούτε βέβαια για το Μάϊο. Ας μη μιλήσουμε για τις οφειλές του 2011, για τις οποίες θα κλειθούμε να πληρώσουμε και φόρους!
Ξεκαθαρίζουμε ότι ως συνδικαλιστικές ηγεσίες, υλοποιούμε τις εντολές και εκφράζουμε τη βούληση των μελών μας. Οι φαρμακοποιοί σήμερα είμαστε απελπισμένοι, καταχρεωμένοι και επιπλέον εξοργισμένοι από το γεγονός ότι μόνον εμείς πληρώνουμε, ενώ όλο το υπόλοιπο σύστημα όχι μόνο δεν πληρώνει αλλά μας κατηγορεί και από πάνω!

Έτσι λοιπόν, έχουμε καλέσει εδώ τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και θέλουμε να τους ζητήσουμε να τοποθετηθούν με σαφήνεια σε ένα μόνο ερώτημα:

Αν αύριο συμμετέχουν στην εξουσία τι μέτρα θα πάρουν για το ασφαλιστικό σύστημα και τη φαρμακευτική περίθαλψη; Με ποιόν τρόπο θα εξασφαλίσουν πόρους για τον ΕΟΠΥΥ; Τι αλλαγές προτίθενται να κάνουν;

Ας με συγχωρήσουν οι αγαπητοί φίλοι, από τα πολιτικά κόμματα, αλλά δεν μας αρκεί μόνο η συμπάθειά τους προς τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους, η αγανάκτησή τους για τα κακώς κείμενα, ή οι γενικόλογες διακηρύξεις.

Το ερώτημα είναι απλό και σαφές: τι θα κάνουν ώστε να μπορεί το ασφαλιστικό σύστημα να καλύπτει τις ανάγκες σε φάρμακα των ασφαλισμένων του.

Δεν είναι ερώτημα μόνο των φαρμακοποιών. Είναι ερώτημα όλων των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας, όλων των ασφαλισμένων, όλων των ελλήνων.

Και δεν είναι απλώς ερώτημα ουσίας. Είναι ερώτημα ζωής. “



    Στην κορυφή