ΣΕ ΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΠΙΣ


“Με την απεργιακή κινητοποίηση εκφράζουμε την έντονη αγωνία και διαμαρτυρία μας για την οριακή κατάσταση λειτουργίας του συστήματος υγείας, μέσα από τις μεγάλες περικοπές, που υποβαθμίζουν την λειτουργία των ιατρών και την περίθαλψη των ασφαλισμένων.” Επισήμανε σήμερα σε συνέντευξη τύπου το ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ενόψει της αυριανής απεργίας, τονίζοντας παράλληλα ότι:

- Τα νοσοκομεία συρρικνώνονται, άλλα καταργούνται, τμήματα και μονάδες κλείνουν, μειώνονται οι θέσεις νοσηλείας ακόμα και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τους νέους οργανισμούς που δημοσιεύονται. Σημαντικές είναι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και σε αναγκαίο υλικό για επεμβάσεις και στοιχειώδεις πράξεις και ανάγκες της καθημερινής λειτουργίας.

- Οι περικοπές στους μισθούς των νοσοκομειακών ιατρών και οι απλήρωτες για μήνες εφημερίες έχουν φέρει σε δυσμενή οικονομική θέση κάθε εργαζόμενο νοσοκομειακό ιατρό.

- Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί ακόμη με οργανωτικά προβλήματα. Η τρύπα του προϋπολογισμού του 2012 θα ξεπεράσει όπως υπολογίζεται το 1,5 δισ. ευρώ και μαζί με τις ανεξόφλητες οφειλές των προηγούμενων χρόνων 1,9 δισ. ευρώ ανεβάζουν τα ελλείμματα στα 3,5- 4 δισ ευρώ.

- Οι παροχοι υγείας παραμένουν απλήρωτοι για το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Για τις παλιές οφειλές αναμένουν στη σειρά, πότε ο ΕΟΠΥΥ θα φροντίσει να εκκαθαρίσει και να πληρώσει μέσα απο την δανειακή σύμβαση.

- Οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ όπως και τα εργαστήρια υπολειτουργούν Οι ιατροί των στεγασμένων μονάδων συνεχώς μειώνονται και περικόπτονται οι αποδοχές τους και οι εξω συμβεβλημενοι ιατροί που είναι ελάχιστοι, συνεχώς μειώνονται, λόγω αποχώρησης

- Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση λειτουργεί με προβλήματα και η εγκατάσταση της νέας λειτουργίας του e-prescription απο τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου επιτείνει την ταλαιπωρία ιατρών και ασφαλισμένων.

- Η κατασυκοφάντηση και οι αργίες μισθωτών ιατρών χωρίς ουσιώδεις λόγους δημιουργούν ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που είναι επιζήμιο για την περίθαλψη.

Διεκδικούμε την άμεση επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ με 1% του ΑΕΠ τουλάχιστον, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του.

Να βελτιωθεί το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Να γίνει ασφαλές και προσβάσιμο.

Να ανακεφαλοποιηθούν τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων.

Να πληρωθούν άμεσα παλιές και νέες οφειλές γιατί η κατάσταση λειτουργίας των μικρών και μεσαίων ιατρείων σε συνδυασμό με την άγρια φορολόγηση (26% απο το 1ο ευρώ) καθιστά αδύνατη την περαιτέρω λειτουργία τους.

Να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και να οργανωθούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους και όχι με λογιστικά κριτήρια.

Να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος, η κοινωνική προστασία και η δημόσια υγεία που βρίσκεται σε επικίνδυνη καμπή λόγω εγκατάλειψης θεραπειών και κινδύνου μεταδοτικών νοσημάτων, αλλά και της αιθαλομίχλης.

Να μειωθούν οι υπέρογκες συμμετοχές των ασφαλισμένων στο κόστος περίθαλψης.

Αποτελεί καθήκον όλων των κοινωνικών φορέων και της πολιτείας να δουν την πραγματικότητα. Μια κοινωνία που δοκιμάζεται με κατάθλιψη και αύξηση των αυτοκτονιών.

Αύριο ζητούμε απο όλους τους ιατρούς και οδοντιάτρους που απεργούμε μαζί να δώσουν το μήνυμα ότι η περίθαλψη και η υγεία του ελληνικού λαού βρίσκεται σε κίνδυνο και οι λειτουργοί της σε μεγάλη αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και τη λειτουργία τους.» κατέληξαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου.


    Στην κορυφή