ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ


Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Φ.Σ) στη συνεδρίαση της Πέμπτης, 15/03/2012, εξέτασε λεπτομερώς τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και έχουν φέρει τους συναδέλφους τους σε οικονομική κατάρρευση.

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών αναφέρονται τα εξής:

"Όπως γνωρίζετε από 1/1/2012 έχει συσταθεί ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος καλύπτει υγειονομικά 9.500.000 ασφαλισμένους. Ο Π.Σ.Φ. εξ’ αρχής έδειξε προθέσεις καλής συνεργασίας με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 14 του Ε.Κ.Π.Υ. και την υπογραφή σχετικού συμφωνητικού συνεργασίας και αποδοχής του σχεδίου σύμβασης για την παροχή φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών από τις 13/1/2012.

Αντί γι’ αυτό, προτάθηκε από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να υπογραφούν υπεύθυνες δηλώσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές που είχαν μέχρι 31/12/2011 σύμβαση με κάποιο από τα Ασφαλιστικά Ταμεία που απορροφήθηκαν από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ώστε να μην υπάρχει μεσοδιάστημα που θα έμεναν οι ασφαλισμένοι ακάλυπτοι από φυσικοθεραπευτικές υπηρεσίες. Η παραπάνω διαδικασία έγινε με την συνδρομή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

Έχουν περάσει περίπου τρεις μήνες από την λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ο Π.Σ.Φ. από την αρχή στέκεται αρωγός σε αυτή την μεταρρύθμιση. Αν και δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές ατομικές συμβάσεις, οι υπεύθυνες δηλώσεις που έχουν κατατεθεί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δημιουργούν ένα πλαίσιο αμοιβαίων υποχρεώσεων και δικαιωμάτων ανάμεσα στα δύο μέρη (παρόχους φυσικοθεραπευτές-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)."


“Οι φυσικοθεραπευτές μέχρι σήμερα ” συνεχίζει η ανακοίνωση του Συλλόγου, “θεωρούμε ότι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Αντίθετα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν είναι συνεπής στις δικές του υποχρεώσεις απέναντι στους φυσικοθεραπευτές για οργανωτικούς λόγους. Μέχρι στιγμής, τα εκτελεσμένα παραπεμπτικά φυσικοθεραπείας του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, δεν έχουν κατατεθεί στα αρμόδια υποκαταστήματα, ώστε να πληρωθούν εντός του 45ημέρου που προβλέπει ο Νόμος και το σχέδιο σύμβασης. Το ίδιο πιθανόν να συμβεί και με το Μάρτιο.

Λαμβάνοντας υπόψη και τα χρωστούμενα των διαφόρων Ταμείων από τα παρελθόντα έτη, γίνεται αντιληπτό ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας. Υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που έχουν να πληρώσουν από το 2010, όπως ο Ο.Α.Ε.Ε. και ο Ο.Π.Α.Δ. Οι οικονομικές υποχρεώσεις, επαγγελματικές και οικογενειακές, απέναντι στο κράτος και την καθημερινότητα ούτε μπορούν να περιμένουν ούτε και μειώνονται. Ήδη πολλά εργαστήρια φυσικοθεραπείας έχουν αναγκαστεί να βάλουν λουκέτο. Θεωρούμε κοινωνικά άδικο να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας (χρόνο, γνώση, τεχνολογικό εξοπλισμό) και να μην αμειβόμαστε. Είναι οξύμωρο να κλείνουν εργαστήριο φυσικοθεραπείας, όχι από δική τους ανεπάρκεια αλλά από την ασυνέπεια του κράτους."


"Δυστυχώς όσο καλή διάθεση και να έχουμε ", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι φυσικοθεραπευτές "η κατάσταση δεν πάει άλλο. Για να αντιμετωπιστεί η παραπάνω ανεπάρκεια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η Δ.Ε. του Π.Σ.Φ. αποφάσισε να δοθεί η σημερινή συνέντευξη και την Δευτέρα, 26/03/2012 και ώρα 12:00 – 14:00, να γίνει συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Κηφισίας 39, Μαρούσι και αντίστοιχες συγκεντρώσεις στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (πρώην Υ.Π.Α.Δ.) στις έδρες των Περιφερειακών Τμημάτων του Π.Σ.Φ.

Επίσης από 01/04/2012, θα εκτελούνται παραπεμπτικά ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα πληρώνονται από τους ασθενείς με την τιμή της φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας (20 ευρώ) και θα τους δίνεται η απόδειξη. Με το Δ.Π.Υ. οι ασθενείς θα διεκδικήσουν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό. Η απόφαση αυτή θα ισχύει επ’ αόριστο, μέχρι την πρώτη πληρωμή από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των χρωστούμενων στους συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτές.

Άλλο πρόβλημα του κλάδου είναι η εξαίρεση των φυσικοθεραπευτών που εργάζονται στη δημόσια υγεία, από τους κλάδους που θα χορηγηθεί το ανθυγιεινό επίδομα εργασίας μετά την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Οι φυσικοθεραπευτές στελεχώνουν όλα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, τα αντίστοιχα ιδρύματα πρόνοιας, τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων (ΕΟΠΥΥ κλπ), τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρέχοντας θεραπεία στους ασθενείς. Έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς στους χώρους νοσηλείας, εργαζόμενοι στους ίδιους χώρους και υπό τις ίδιες συνθήκες με το νοσηλευτικό προσωπικό. Αποτελούν προσωπικό που υπάγεται στην ιατρική Υπηρεσία των Νοσοκομείων. Στελεχώνουν σε πλήρη απασχόληση όλα τα ιατρικά και νοσηλευτικά τμήματα των νοσοκομείων, όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και όλες τις ειδικές μονάδες των νοσοκομείων (μονάδες εμφραγμάτων, εγκαυμάτων, υπομονάδες κλπ), αποτελώντας αναπόσπαστο στελεχικό δυναμικό της λειτουργίας τους. Γι αυτό εξάλλου έτυχαν των ευνοϊκών ρυθμίσεων που αφορούσαν το προσωπικό των κλειστών χώρων (ειδικό επίδομα και άδεια μονάδων και χειρουργείων). Ως επακόλουθο των ανωτέρω βρίσκονταν στο αυξημένο νοσοκομειακό επίδομα στο παλαιό μισθολόγιο, γεγονότα που αποδεικνύουν την αποδοχή εκ μέρους του νομοθέτη, της επικινδυνότητας της εργασίας τους. Επικινδυνότητας που αναιτιολόγητα παραγνωρίζεται και μηδενίζεται από την πρόσφατη ΚΥΑ.

Η μη αναφορά του επαγγέλματός μας σε καμία από τις κατηγορίες του ειδικού επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, υποβιβάζει την εργασία και το ρόλο της φυσικοθεραπείας στο Σύστημα περίθαλψης, ταυτίζοντάς τη με εργασία γραφείου και διοικητικής υποστήριξης, αφού το προσωπικό των συγκεκριμένων υπηρεσιών είναι το μόνο από το προσωπικό των Νοσοκομείων που εξαιρείται του επιδόματος.

Θεωρούμε την αντιμετώπιση αυτή κατάφορα άδικη και υποτιμητική, επιστημονικά πλήρως ατεκμηρίωτη που μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο ως παράβλεψη. Γι αυτό και αιτούμαστε την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ισονομίας, με τη ένταξη του κλάδου μας στη πρώτη κατηγορία των επαγγελμάτων, στα οποία θα χορηγηθεί επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Για να διαμαρτυρηθούμε για την παραπάνω αδικία αποφασίσαμε να κηρύξουμε 24ωρη απεργία των εργαζόμενων φυσικοθεραπευτών στη δημόσια υγεία, σε συνεργασία με την Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν., την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και την Π.Ο.Π.Ο.Π.Κ.

Ο κλάδος μας διεκδικεί την επίλυση των παραπάνω αιτημάτων και θα βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα",
καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.


Η αφίσα του ΠΣΦ για τις κινητοποιήσεις για τον ΕΟΠΥΥ

Η αφίσα του ΠΣΦ για τις κινητοποιήσεις για τον ΕΟΠΥΥ
Διαβάστε επίσης:

Ο ΙΣΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ


    Στην κορυφή