Ρομποτική Χειρουργική στην Ουρολογία: Ένας απολογισμός ιστορίας 5 ετών


Κλείσαμε ήδη 5χρόνια από τότε που ο κ. Πουλάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης της Γερμανίας, πραγματοποίησε την πρώτη ρομποτική ριζική προστατεκτομή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2006 ανοίγοντας έτσι την αυλαία της πιο σύγχρονης και ελάχιστα τραυματικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση των δύσκολων ουρολογικών παθήσεων.

Όπως τονίζει ο κ. Πουλάκης, η ρομποτική χειρουργική καθιερώθηκε στην διάρκεια αυτών των 5 ετών στην συνείδηση του Έλληνα ασθενή σαν μία ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο στην χειρουργική θεραπεία όχι μόνο του καρκίνου του προστάτη αλλά και στην αντιμετώπιση και των υπολοίπων παθήσεων που απαιτούν ανοιχτό χειρουργείο. Όπως και στα μεγαλύτερα ρομποτικά κέντρα της Ευρώπης και των HΠA έτσι και στην ουρολογική κλινική που διευθύνει ο κ. Πουλάκης οι ανοιχτές επεμβάσεις στον νεφρό, στον προστάτη και στην ουροδόχο κύστη έχουν σχεδόν μηδενισθεί και αντικατασταθεί από τις ρομποτικές προσφέροντας στον ασθενή μοναδικά οφέλη και συγκριτικά καλύτερα αποτελέσματα (πχ λιγότερες αιμορραγίες και επιπλοκές, γρηγορότερη ανάρρωση, ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και της δυσφορίας, καλύτερα ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα με διατήρηση της στυτικής λειτουργίας και της εγκράτειας των ούρων κτλ).

H μεμψιμοιρία ότι δήθεν η ρομποτική χειρουργική δεν είναι ασφαλή ή ότι δεν καθαρίζει καλά την κακοήθεια ή ότι είναι νέα μέθοδος και δεν έχει δοκιμασθεί, ξεπεράστηκε από το την πραγματικότητα της ίδιας της ζωής και από τα ανώτερα αποτελέσματα που αδιαμφισβήτητα προσφέρει. Άλλωστε το 85% όλων των χειρουργικών επεμβάσεων που εκτελούνται για καρκίνο του προστάτη στις HΠA πραγματοποιείται ρομποτικά και είναι εκπληκτικό το πως εκατοντάδες Αμερικανοί ουρολόγοι, θιασώτες της ανοιχτής επέμβασης, έχουν μεταπηδήσει και υιοθετούν πλήρως την ρομποτική χειρουργική.

Το ρομπότ δεν αντικαθιστά το χειρουργό, αποτελεί όμως ένα νέο σημαντικό εργαλείο και εφόδιο, που διευκολύνει το έργο του και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις. Το ρομπότ δρα ως συνεργάτης υπό τον πλήρη έλεγχο και την καθοδήγηση του χειρουργού.

Πρέπει να τονισθεί ότι το ρομπότ δεν είναι η πανάκεια ούτε ο αυτοσκοπός του χειρουργείου. Tο ρομπότ είναι ένα εργαλείο, ένα μέσο για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο χειριστής του ρομπότ να γνωρίζει καλά το χειρισμό του μηχανήματος και να έχει εμπειρία με το χειρουργείο. “O ρομποτικός χειρουργός είναι όπως ένας πιλότος αεροπλάνου στον οποίο θα εμπιστευτούμε την ζωή μας σ' ένα αεροπορικό ταξίδι.” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης και συνεχίζει “Θα πρέπει να είναι έμπειρος και να ξέρει να κυβερνά το αεροσκάφος κάτω από οποιαδήποτε καιρικές συνθήκες καθώς και να γνωρίζει τον προορισμό που θα ακολουθήσει.”

“Θα μπορούσα να κάνω την επέμβαση και ανοιχτά, τις έχω κάνει άλλωστε εκατοντάδες ή και περισσότερο από χίλιες φορές!” υπογραμμίζει με έμφαση ο κ. Πουλάκης, οποίος έχει σήμερα στην Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα της εταιρείας που αντιπροσωπεύει στην χώρα μας το ρομποτικό σύστημα da Vinci, μακράν την μεγαλύτερη ρομποτική ουρολογική εμπειρία. “Όμως εκτελώντας την επέμβαση ρομποτικά μπορώ να έχω καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας, όπως την τρισδιάστατη και μεγεθυμένη κατά 10-15 φορές όραση την ακρίβεια, την σταθερότητα και την μεγαλύτερη ελευθερία των κινήσεων σε σχέση με το ανθρώπινο χέρι, την δυνατότητα για μικροχειρουργική επέμβαση.” καταλήγει ο κ. Πουλάκης.

Πραγματοποιώντας περίπου 30 επεμβάσεις τον μήνα και έχοντας προσωπικά εκτελέσει σχεδόν 1.000 ρομποτικά χειρουργεία, η ουρολογική κλινική που διευθύνει ο κ. Πουλάκης κατέχει την ηγετική θέση στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγκαταλέγεται σ' έναν από τους χειρουργούς με την μεγαλύτερη ρομποτική εμπειρία παγκοσμίως. Άλλωστε είναι ο μόνος Έλληνας Ουρολόγος αναγνωρισμένος σαν εκπαιδευτής (proctor) νέων χειρουργών από την την εταιρεία που κατασκευάζει το ρομποτικό σύστημα da Vinci (Intuitive).

H Ελλάδα δεν έχει λοιπόν τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες προηγμένες χώρες της Δύσης στην εξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής στην Ουρολογία αφού και εξαιρετική εμπειρία υπάρχει και ολόκληρο το φάσμα των ρομποτικών επεμβάσεων εκτελούνται αξιόπιστα και στην χώρα μας.

Συμπερασματικά, οι εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής στην Ουρολογία διευρύνονται συνεχώς. Το ρομποτικό σύστημα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, τόσο σε ενδοσκοπικές εγχειρήσεις, που πραγματοποιούνται σήμερα με συμβατικούς τρόπους, όσο και σε παραδοσιακά ανοιχτές επεμβάσεις.

Τέτοιες επεμβάσεις στην Ουρολογία είναι: ριζική νευροπροστατευτική προστατεκτομή με εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή για καρκίνο του προστάτη, απλή διακυστική προστατεκτομή για υπερμεγέθη καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, αφαίρεση συμπτωματικών ή/και ευμεγέθων κύστεων νεφρού, μερική νεφρεκτομή σε μικρούς (κάτω από 4 εκατοστά) περιφερικούς όγκους του νεφρού με διατήρηση του υπόλοιπου υγιούς νεφρού, ριζική νεφρεκτομή ή νεφροουρητηρεκτομή, οπισθοπεριτοναϊκή λεμφαδενεκτομή σε λεμφαδενικές μεταστάσεις καρκίνου των όρχεων, πυελοπλαστική, ριζική κυστεκτομή με δημιουργία νέας κύστης από λεπτό έντερο σε διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης και στον άνδρα αλλά και στην γυναίκα, αποκατάσταση αμφοτερόπλευρης ή μετά από υποτροπή κιρσοκήλης, αντιμετώπιση κυστεοκολπικού συριγγίου μετά από γυναικολογικές επεμβάσεις, αποκατάσταση πρόπτωσης γεννητικών οργάνων ή ακράτειας στην γυναίκα.

Βασίλης Πουλάκης
Χειρουργός Ουρολόγος, Ανδρολόγος
Aν. Καθηγητής Παν/μίου Φρανκφούρτης Γερμανίας
Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Pομποτικής Ουρολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Metropolitan, Νέο Φάληρο
www.poulakis-urology.com



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...




    Στην κορυφή