ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑΣοβαρότατα ερωτήματα και ανησυχίες δημιουργεί η ανακοίνωση των βρετανικών αρχών ότι εντόπισαν και απέσυραν από την αγορά ραδιενεργά μανιτάρια από τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που διαβιβάστηκε στην Κομισιόν με στοιχεία RAPID ALERT SYSTEM FOR FOOD AND FEED1 (RASF)2 2011.631, τα μανιτάρια είναι μολυσμένα με ραδιενεργό Καίσιο 137 (αναφέρονται επίπεδα ραδιενέργειας 4.950 μπεκερέλ/κιλό) και έχουν σταλεί στη Βρετανία από την πόλη Παζαρτζίκ, 100 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει άμεσα κάθε στοιχείο που διαθέτει και να ανακοινώσει τι επείγουσες ενέργειες έχει κάνει προς τις βουλγαρικές αρχές προκειμένου: να εντοπιστεί άμεσα η πηγή της ραδιενεργού μόλυνσης και να επιλυθεί το πρόβλημα. να ενημερωθούν πλήρως οι πολίτες και στις δύο χώρες για τι έχει συμβεί και τι μέτρα αυτοπροστασίας χρειάζεται να πάρουν οι ίδιοι. να διασφαλιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας από τη ραδιενέργεια.

Ζητούν επίσης από την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει: αν είχε οποιαδήποτε σχετική πληροφόρηση από τις αρχές της γειτονικής χώρας, αν γίνονται μετρήσεις σε προϊόντα που εισάγονται από τη Βουλγαρία, ιδιαίτερα σε προϊόντα, όπως τα μανιτάρια, στα οποία μπορεί να παρατηρηθεί συγκέντρωση ραδιενεργών στοιχείων όπως είναι το ραδιενεργό Καίσιο 137, και ποια είναι τα αποτελέσματα αν λειτουργεί το δίκτυο μετρήσεων ραδιενέργειας σε έδαφος, νερά και τρόφιμα στη χώρας μας, αν έχουν γίνει προσφάτως μετρήσεις και πού, καθώς και ποια είναι τα αποτελέσματα.

Για το θέμα αυτό, οι Οικολόγοι Πράσινοι πρόκειται να καταθέσουν ερώτηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη Δευτέρα.    Στην κορυφή