Πως ν' αντιμετωπίσουμε τους πονόλαιμους


Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και ο απλός «πονόλαιμος» στα ευαίσθητα άτομα.
Η οξεία φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα είναι οι συχνότερες πράγματι φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά και στους μεγάλους.

Μπορεί, να εμφανιστούν εύκολα στα πλαίσια μιας γενικότερης ιογενούς φλεγμονής της περιοχής και κυρίως από ρινοϊους ινφλουέντζας Α ή Β, αδενοϊούς, εντεροϊούς, ή να οφείλονται σε πρωτογενή φλεγμονή από στρεπτόκοκκο, αιμόφιλο της ινφλουέντζας, πνευμονιόκοκκο ή σταφυλόκοκκο.

Οι ασθενείς παραπονούνται για πόνο στην κατάποση, ή αίσθημα πλήγης και ξηρότητας στο φάρυγγα με βήχα και γενική κακουχία. Πυρετός εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά. Επίσης, είναι πιθανό να διογκωθούν οι τραχηλικοί λεμφαδένες στη γωνία της κάτω γνάθου.

Ο κίνδυνος από τις καταστάσεις αυτές προέρχεται αποκλειστικά από τον β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο και τις γνωστές επιπλοκές που προκαλεί κυρίως από τα νεφρά και την καρδιά, αν και η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα αποτελούν τη μειονότητα των φλεγμονών της περιοχής.

Ο περισσότερες φλεγμονές οφείλονται κυρίως σε ιούς, περίπου το 65% και λιγότερο σε βακτηρίδια (κόκκους).

Όμως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πολλές φορές και ελαφρά ακόμη συμπτώματα από τον φάρυγγα, όπως ένας πονόλαιμος, σε άτομα που δεν «ανεβάζουν» εύκολα πυρετό, μπορεί να κρύβουν φλεγμονή από στρεπτόκοκκο. Η συνδρομή λοιπόν του ειδικού ωτοριναλαρυγγολόγου είναι απαραίτητη και σωστή.

Υποτροπιάζουσες εξάλλου φαρυγγοαμυγδαλίτιδες σε άτομα με κακή φυσική κατάσταση και «πεσμένο» αμυντικό σύστημα χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι είναι προτιμότερο να χορηγήσουμε αντιβίωση σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμη και αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για φλεγμονή από ιούς, παρά να αφήσουμε τον ασθενή στην τύχη του.

Πρέπει εξάλλου να γνωρίζουμε, ότι μία οξεία αμυγδαλίτιδα ξεκινά πολλές φορές ως ιογενής και στην πορεία μετατρέπεται σε στρεπτοκοκκική, ξεγελώντας και το γιατρό και τον ασθενή.

Τα σύγχρονα αντιβιοτικά και όταν χρειάζεται η αμυγδαλεκτομή, έχουν ελαττώσει κατά πολύ τις επικίνδυνες επιπλοκές, αλλά οφείλουμε πάντα να είμαστε επιφυλακτικοί και περισσότερο σχολαστικοί για καλύτερα ακόμη αποτελέσματα.

Γεράσιμος Αγγελάτος
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή