Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα; Τι πρέπει να κάνει;


Η σεξουαλική υγεία της γυναίκας είναι πραγματικά ένα κεφάλαιο πρωταρχικής σημασίας για την αρμονική της λειτουργία, τόσο βιολογικά όσο και ψυχικά. Είναι πλέον πολύ αισιόδοξο ότι με το πέρασμα των χρόνων, η γυναίκα ξεκινάει να αποδέχεται τη σεξουαλικότητά της και με την συνεργασία και εξέλιξη της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα που παρουσιάζουνται στη σεξουαλική της λειτουργία. Είναι αξιοσημείωτο ότι η γυναίκα πλέον λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την σεξουαλική ομαλή λειτουργία της, καθώς αυτή επηρεάζει όχι μόνο την καθημερινή ιδιωτική της ζωή, αλλά και τις διαπροσωπικές της σχέσεις.

Προβλήματα οργανικής φύσεως, όπως είναι ορμονικές διαταραχές, οι οποίες σχετίζονται με διαταραχές στην επιθυμία, τη διέγερση και τον οργασμό, μπορούν πλεον να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι επίσης μία αποτελεσματική λύση για πιο σοβαρές περιπτώσεις (π.χ. ενδομητρίωση, αδενώματα), που είναι πιθανό να προκαλέσουν διαταραχές πόνου στη γυναίκα κατά τη σεξουαλική επαφή. Άλλα σκευάσματα και λιπαντικές κρέμες βοηθούν τη γυναίκα στην δυσκολία της να διαχειριστεί τον πόνο που μπορεί να αισθάνεται λόγω ατροφίας του κόλπου και μειωμένης εφύγρανσης αυτού, βοηθώντας έτσι το ζευγάρι να ολοκληρώσει τη σεξουαλική επαφή.

Παρόλα αυτά, είναι άξιο αναφοράς ότι οι περισσότερες διαταραχές οφείλονται σε ψυχογενή αίτια, πολλές φορές συνδυαστικά με κάποια οργανική πάθηση. Στη σημερινή κοινωνία του 2009, η Ελληνίδα έχει πλέον αποδεχτεί τη σπουδαιότητα της σεξουαλικής της υγείας και έχει ξεφύγει από τα παραδοσιακά ταμπού και «πρέπει» που παλαιότερα της επέβαλαν να παραμένει σιωπηλή και ντροπιασμένη όταν αντιμετώπιζε κάποια από τις προαναφερόμενες διαταραχές.

Σήμερα, η γυναίκα αλλά και ο σύντροφός της κάνουν το επόμενο βήμα και διεκδικούν λύση για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων, απευθυνόμενοι σε σύμβουλο σεξουαλικής υγείας. Ο ψυχολόγος ή ψυχίατρος ειδικευμένος στη σεξουαλική υγεία βοηθάει τη γυναίκα να καταλάβει τα αίτια στα οποία οφείλεται το πρόβλημα, διερευνώντας σε βάθος της δική της προσωπική και σεξουαλική πορεία και τη σχέση της με τον σύντροφο, τόσο στο σεξουαλικό όσο και στο επικοινωνιακό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, ο θεραπευτής καθοδηγεί τη γυναίκα να βρει τις παραμέτρους εκείνες που προκάλεσαν τη σεξουαλική διαταραχή και μέσω συνεδριών (ατομικών ή ζεύγους), δημιουργούν μια συμμαχία, όπου με σταθερά βήματα προχωρούν προς την έξοδο αυτού του σκοτεινού τούνελ μέσα στο οποίο η γυναίκα είχε εγκλωβιστεί.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας


    Στην κορυφή