Πρωτοποριακό τσιπ χαρίζει όραση σε τυφλούς


Επιτυχής μεταμόσχευση σε τρία άτομα δίνει ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς- Σημαντικό βήμα για τη δημιουργία βιονικού ματιού .
Ενα φωτοευαίσθητο τσιπ το οποίο βοήθησε τρεις τυφλούς ασθενείς να δουν ξανά δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια άτομα που έχουν χάσει την όρασή τους. Το τσιπ τοποθετήθηκε στον αμφιβληστροειδή δύο ανδρών και μιας γυναίκας και τους επέτρεψε να ξεχωρίζουν σχήματα και αντικείμενα, να διαβάζουν την ώρα σε ένα μεγάλο ρολόι και να αναγνωρίζουν πρόσωπα σε απόσταση μεγαλύτερη των πέντε μέτρων.

Η νέα εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε ό,τι αφορά την προσπάθεια των ειδικών για τη δημιουργία βιονικού ματιού. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα οι τεχνικές βασίζονταν στη χρήση μιας κάμερας και ενός αναμεταδότη ο οποίος ετοποθετείτο σε ένα ζευγάρι γυαλιά προκειμένου να μεταδοθούν εικόνες στον τεχνητό αμφιβληστροειδή. Η καινούργια τεχνική καταργεί την ανάγκη χρήσης γυαλιών και βασίζεται στις ιδιότητες του ίδιου του οφθαλμού προκειμένου να γίνει η μετάδοση των εικόνων.

Ενας από τους ασθενείς στους οποίους τοποθετήθηκε το εμφύτευμα, ο 44χρονος Μίκα Τέρχο από τη Φινλανδία, κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες από την επέμβαση η οποία διαρκεί 4,5 ώρες να διαχωρίζει ένα πιρούνι από ένα μαχαίρι και ένα κουτάλι. Επέτυχε επίσης να κινείται σε ένα δωμάτιο χωρίς να σκοντάφτει σε εμπόδια, να βλέπει την ώρα σε ένα μεγάλο ρολόι και να διαχωρίζει επτά διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι.

Οι τρεις ασθενείς στους οποίους τοποθετήθηκε το τσιπ συμμετέχουν σε μια κλινική δοκιμή που περιλαμβάνει συνολικά 11 άτομα. Ολοι οι συμμετέχοντες ζουν στο σκοτάδι τουλάχιστον για τα πέντε τελευταία χρόνια εξαιτίας μιας πάθησης που ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και η οποία «πλήττει» ένα στα 4.000 άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κλινική δοκιμή λαμβάνει χώρα στη Γερμανία από ειδικούς του Οφθαλμιατρικού Νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν και το τσιπ που χρησιμοποιείται σε αυτή αναπτύχθηκε από την εταιρεία Retinal Ιmplant ΑG.

Οι ειδικοί τοποθετούν το υπέρλεπτο τσιπ, η επιφάνεια του οποίου είναι τρία τετραγωνικά χιλιοστά, στο πίσω μέρος του ματιού κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Το φως που φθάνει στο τσιπ δημιουργεί μια εικόνα η οποία βελτιώνεται μέσω μιας εξωτερικής πηγής ενέργειας την οποία ο ασθενής έχει τοποθετημένη πίσω από το αφτί του. Η πηγή ενέργειας συνδέεται με το τσιπ μέσω ενός καλωδίου που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Τα σήματα που αποστέλλονται από το τσιπ ενεργοποιούν τα εναπομείναντα νεύρα του αμφιβληστροειδούς και μεταδίδονται ως τον εγκέφαλο.
τσίπ για τυφλόυς
Τα αποτελέσματα της δοκιμής τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Ρroceedings of the Royal Society Β» αφορούσαν σε αυτή τη φάση ασθενείς που ήταν εντελώς τυφλοί και δεν είχαν ουσιαστικώς να χάσουν τίποτα. Εκτιμάται όμως μελλοντικά ότι θα μπορούν να ωφεληθούν από τη διαδικασία περισσότερα άτομα με προβλήματα όρασης όπως εκείνα που πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Τα πρώτα άκρως ενθαρρυντικά δεδομένα οδηγούν τώρα και σε νέες δοκιμές του τσιπ στην Ευρώπη σε συνολικά 25-50 ασθενείς.



Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online



    Στην κορυφή