Πρωταθλητές φυτικών ινών


Αποξηραμένα φρούτα

Μπορούν να σας ακολουθούν παντού. Μεταφέρονται εξαιρετικά εύκολα, ακόμη και όταν η τσάντα της δουλειάς είναι ασφυκτικά γεμάτη. Μ’ αυτό τον τρόπο, εφοδιάζεται το σώμα σας με θρεπτικά συστατικά όπου και εάν βρεθείτε. Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα υψηλή (π.χ. 100γρ δαμάσκηνα περιέχουν 12,8γρ φυτικών ινών). Προσοχή στην ποσότητα, 8 αποξηραμένα δαμάσκηνα αρκούν για να καλύψετε το 35-40% των ημερησίων αναγκών σε φυτικές ίνες.

Μπισκότα Digestive

Με αλεύρι ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες με περιεκτικότητα που φτάνει τα 12,5g/100g προϊόντος. Είναι θρεπτικά και απολαυστικά και μπορούν να συνεισφέρουν στην ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς κάθε μπισκότο Digestive Χωρίς Ζάχαρη καλύπτει το 7% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Για όσους προσέχουν την κατανάλωση λιπαρών, μπορούν να καταναλώνουν Digestive με 35% Λιγότερα Λιπαρά.

Φάβα

Αν και κάποιοι την καταναλώνουν απλά σαν ορεκτικό μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά θρεπτικό κυρίως πιάτο. Η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες πλησιάζει αυτή των αποξηραμένων φρούτων, και έτσι, ακόμα και το καλοκαίρι, που η κατανάλωση οσπρίων μειώνεται, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο για την πρόσληψη της συνιστώμενης ποσότητας φυτικών ινών.

Krispies ολικής άλεσης Χωρίς Ζάχαρη

Τα παξιμάδια ήταν πάντα μέρος της διατροφής των Ελλήνων. Τα παξιμαδάκια Krispies ολικής άλεσης Χωρίς Ζάχαρη, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη. Περιέχουν 12,7g φυτικών ινών/100g προϊόντος, ενώ ένα και μόνο παξιμαδάκι Krispies καλύπτει το 5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Ταυτόχρονα, δεν περιέχουν ζάχαρη κάνοντας τα μια ιδανική επιλογή για καθημερινή ισορροπημένη διατροφή.

Αρακάς

Τρόφιμο ιδιαίτερα αρεστό από όλα εκείνα που μαγειρεύονται με τη μορφή του λαδερού φαγητού. Μπορείτε λοιπόν, να τον καταναλώνετε όλο το χρόνο και να τον συνδυάσετε τόσο με διάφορα λαχανικά όσο και με κρέας.

Πολυδημητριακά μπισκότα

Με 4 δημητριακά ολικής άλεσης, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ισορροπημένου πρωινού το οποίο θα σας γεμίσει ενέργεια. Για εσάς που θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωση σακχάρων αλλά χωρίς να στερηθείτε την απόλαυση, επιλέξτε τα ΠολυΔημητριακά με κακάο Χωρίς Ζάχαρη! Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ένα μόλις μπισκότο καλύπτει το 5% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης φυτικών ινών. Απολαύστε στο πρωινό σας 3 μπισκότα μαζί με ένα ρόφημα και ένα φρούτο και ξεκινήστε την μέρα σας γεμάτοι ενέργεια!

Φακές

Εκτός από πηγή μη αιμικού σιδήρου, οι φακές μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές περιέχει 15,64γρ φυτικών ινών. Τρώγοντας λοιπόν ένα πιάτο, έχετε σίγουρα, καλύψει της ημερήσιες ανάγκες σας σε φυτικές ίνες. Τώρα λοιπόν, έχετε έναν ακόμα λόγο, να καταναλώσετε αυτό το ιδιαιτέρως δημοφιλή όσπριο.

Ζυμαρικά ολικής άλεσης

Μπορεί να έχετε κατατάξει τα ζυμαρικά στη λίστα των «απαγορευμένων» τροφών, αλλά, ευτυχώς, δεν υπάρχει τίποτα "απαγορευμένο" στην κατανάλωσή τους. Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης δε, εκτός από εξαιρετική γεύση, προσφέρουν και σημαντική ποσότητα φυτικών ίνων. 100 μόλις γραμμάρια ζυμαρικών προσφέρουν 6γρ φυτικών ινών καλύπτοντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες.

Cream Crackers με Σίκαλη

Με σίκαλη η οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα Cream Crackers με σίκαλη είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καθώς η ατομική συσκευασία που διατίθεται στην αγορά καλύπτει το 8% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Κατανάλωσης φυτικών ινών. Έχοντας πάντα μία στη τσάντα σας, έχετε τη λύση για ένα βολικό και υγιεινό σνακ. Προτιμήστε τα Cream Crackers με σίκαλη ή Χωρίς Ζάχαρη με Ω3 λιπαρά και συνοδέψτε τα με λίγο τυρί ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Συνδυάζονται ευχάριστα με λαχανικά, αλλά και με διάφορα ελαφριά ντιπ.

Πλιγούρι

Το βασικό συστατικό της σαλάτας «ταμπουλέ» αποτελεί και έναν αγαπημένο υδατάνθρακα της μεσογειακής κουζίνας. Η θρεπτική του αξία είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφού έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το ρύζι και τα μακαρόνια λόγω της σημαντικής ποσότητας φυτικών ινών που περιέχει (1 φλιτζάνι ωμό πλιγούρι περιέχει 12,2γρ φυτικών ινών).

Πτι-μπερ ολικής άλεσης

Το αγαπημένο μπισκότο των Ελλήνων, που χρόνια τώρα εμπιστεύονται και αγαπάνε, με αλεύρι ολικής άλεσης, με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες για να συνεισφέρουν στην ημερήσια ενδεικτική πρόσληψη αλλά και μόνο 31 θερμίδες ανά μπισκότο. Απολαύστε τα στο πρωινό σας και ξεκινήστε τη μέρα σας απολαυστικά.

Μπρόκολο

Μία ιδιαίτερα ωφέλιμη και θρεπτική τροφή που αξίζει τον κόπο να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας. Οι φυτικές ίνες - περίπου 4γρ φυτικών ινών ανά μερίδα - που αυτό περιέχει μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εντέρου και να ρυθμίσουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Καταναλώστε το στον ατμό για να επωφεληθείτε της πληθώρας των θρεπτικών του συστατικών.

Φρέσκα σύκα

Αν και στην αποξηραμένη τους μορφή μπορούν να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών είναι κρίμα να μην επισημανθεί ότι ακόμα και φρέσκα περιέχουν επίσης σημαντική ποσότητα (2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά τεμάχιο). Καταναλώστε τα με μέτρο, αφού το 1 σύκο έχει 37 έως 48 θερμίδες, και ιδιαίτερα το καλοκαίρι που ευδοκιμούν,

Παρασκευή Κουστουράκη
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή