Προσοχή στα αυτιά των παιδιών τον χειμώνα


Προσοχή στα αυτιά των παιδιών τον χειμώνα! Την πιο συχνή λοίμωξη στα βρέφη και τα παιδιά αποτελεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα, μία φλεγμονή που πρέπει να προσέχουν οι μητέρες.

Η ωτίτιδα αυτή μπορεί να δημιουργηθεί, από μία λοίμωξη όπως ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα ή φαρυγγίτιδα, από ασθένειες της παιδικής ηλικίας όπως ιλαρά, ανεμοβλογιά, ερυθρά, καθώς και τραυματισμό που να σπάσει το τύμπανο.

Στο πρώτο στάδιο της φλεγμονής το παιδί παραπονιέται γιά πόνο και ελαφριά βαρηκοΐα ενώ μπορεί να εμφανίσει πυρετό. Στη συνέχεια, η βαρηκοΐα αυξάνει, ενώ τα μωρά μπορεί να παρουσιάσουν σπασμούς και έμετο.

Ακόμη, πολύ συχνά, τα παιδιά παρουσιάζουν ναυτία και ανορεξία. Αν η ασθένεια εξελιχθεί ομαλά, επουλώνεται η μικρή διάτρηση του τυμπάνου, που έγινε από το πύο που είχε μαζευτεί και η ακοή επανέρχεται σιγά-σιγά. Μερικές φορές όμως, μπορεί το πύο να δημιουργήσει απόστημα και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί.

Το καλύτερο είναι, να αρχίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα θεραπεία, με το κατάλληλο αντιβιοτικό που θα δώσει ο γιατρός, ενώ θα πρέπει να γίνεται συστηματική παρακολούθηση από ωτορινολαρυγγολόγο. Τα φάρμακα πρέπει να χορηγηθούν τουλάχιστον για δύο εβδομάδες και πιθανόν να συνδυαστούν με αποσυμφορητικά, παυσίπονα και αντιπυρετικά.

Όταν εξελίσσεται η ωτίτιδα και ειδικά όταν αρχίζει να συγκεντρώνεται το πύο και ο πόνος είναι έντονος ενώ ανεβαίνει ο πυρετός. Ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε παρακέντηση του τυμπάνου για να βγει το πύο και να ανακουφίσει τον άρρωστο. Η επέμβαση αυτή γίνεται στα βρέφη και τα παιδιά με γενική αναισθησία στο νοσοκομείο και απαιτείται παραμονή και παρακολούθηση ημερών.

Τα κύρια συμπτώματα μίας μέσης ωτίτιδας πυώδους ωτίτιδας είναι ο πόνος, ο πυρετός και η γενικότερη κακουχία. Η θεραπεία πρέπει να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική. Να αποφεύγεται η χρήση ωτικών σταγόνων πριν δει το παιδί ο γιατρός. Επίσης, είναι απαραίτητη η παραμονή στο σπίτι για λίγες ημέρες με ελαφριά διατροφή και ανάπαυση.



Γενικότερες συμβουλές για την προστασία των παιδιών το χειμώνα

-Επειδή κάνει κρύο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μετατρέψετε τα παιδάκια σας σε "κρεμμυδάκια", ντύνοντας τα με πολλά ρούχα. Ορισμένοι γονείς φτάνουν στις υπερβολές, με αποτέλεσμα να βλέπουμε παιδάκια ντυμένα σαν να βρίσκονται σε αρκτικές περιοχές. Να προτιμάτε και τα ρούχα από φυσικά υλικά που είναι και τα πιό υγιεινά.

-Το πολύ φαγητό δεν πρόκειται να προφυλάξει τα παιδιά σας από τις λοιμώξεις του χειμώνα. Και στο φαγητό επιβάλλεται το σωστό μέτρο, με τακτικά γεύματα, ποικιλία και καλή ποιότητα τροφής. Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικές και να περιλαμβάνουν κρέας, γαλακτερά, λαχανικά και φρούτα.

-Η καθημερινή δραστηριότητα των παιδιών που είναι το παιχνίδι, είναι απαραίτητο και τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, γι΄αυτό δεν πρέπει με κανένα τρόπο να περιορίζεται λόγω του χειμώνα. Απεναντίας, να ενισχύεται πάντοτε στα μέτρα της λογικής και του δυνατού.

-Η κακοκαιρία δεν πρέπει να σας αποτρέπει από να στείλετε το παιδί σας στο σχολείο, πάντα μέσα στα λογικά πλαίσια.

Γεράσιμος Αγγελάτος
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος



    Στην κορυφή