Πρέπει να βάζω πάντα προφυλακτικό όταν κάνω σεξ; Πώς πρέπει να το χρησιμοποιώ;


Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το προφυλακτικό είναι ευθύνη και υποχρέωση και των δύο ερωτικών συντρόφων, τόσο του αγοριού όσο και του κοριτσιού. Ο έφηβος που έχει σεξουαλική παιδεία καταλαβαίνει ότι η υγεία του εξαρτάται από τη δική του συμπεριφορά. Η διασφάλιση της υγείας μας είναι προτεραιότητα και προϋπόθεση της εύρυθμης σεξουαλικής μας λειτουργίας. Ο ενημερωμένος έφηβος γνωρίζει ότι το προφυλακτικό προστατεύει αυτόν/αυτήν και τη/το σύντροφο που αγαπάει.

Η χρήση του προφυλακτικού πολλές φορές φαίνεται να «δυσκολεύει» τους εφήβους παρόλο που μπορεί να γνωρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουν την καλύτερη προστασία τόσο από το AIDS και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όσο και από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Οι δυσκολίες αυτές στηρίζονται συχνά σε λανθασμένες αντιλήψεις για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει μια τέτοια συμπεριφορά στη σχέση ή στη σεξουαλική «επίδοση». Για παράδειγμα, πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι να βάλουν το προφυλακτικό μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση της στύσης. Η αλήθεια όμως είναι ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν ευθύνεται το προφυλακτικό αλλά το άγχος που χαρακτηρίζει τις πρώτες σεξουαλικές επαφές. Ως συμπέρασμα λοιπόν, η χρήση του προφυλακτικού, το οποίο προφυλάσσει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, είναι απαραίτητη σε κάθε σεξουαλική επαφή.

Το προφυλακτικό είναι απαραίτητο σε κάθε σεξουαλική επαφή. Η σωστή χρήση του αποτελεί ένα άλλο, εξίσου σημαντικό κεφάλαιο για τον έφηβο. Πρέπει πάντα να ελέγχεται η ημερομηνία λήξεως, να φυλάσσεται σε μέρος που δεν εκτίθεται στον ήλιο ή σε υψηλή θερμοκρασία, γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των συστατικών του, που μπορεί να οδηγήσουν σε ελλιπή προστασία. Το προφυλακτικό είναι σημαντικό να τοποθετείται σωστά γιατί έτσι μειώνουμε τον κίνδυνο να βγει ή να σπάσει κατά τη σεξουαλική επαφή. Το προφυλακτικό φοριέται μόνο όταν το πέος είναι σε στύση, ώστε να τοποθετηθεί σωστά, εφαρμόζοντας καλά μέχρι τη βάση του πέους. Όταν ολοκληρωθεί η σεξουαλική επαφή πρέπει να αφαιρείται από το πέος και φυσικά από τον κόλπο, προτού επέλθει χάλαση της στύσης και διαρρεύσει το σπερματικό υγρό. Επίσης, πρέπει να αφαιρείται αμέσως, με προσοχή ώστε να αποφευχθεί η επαφή του ελαστικού μέρους της εξωτερικής επιφάνειας του προφυλακτικού με την ουρήθρα του πέους. Έτσι, προφυλάσσεται ο άνδρας από την πιθανότητα μεταφοράς κάποιου σεξουαλικού μεταδιδόμενου νοσήματος μέσω της ουρήθρας.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας




    Στην κορυφή