Ποιες είναι οι διαταραχές του πόνου;


Στις συγκεκριμένες διαταραχές η γυναίκα βιώνει πόνο κατά τη διάρκεια της διείσδυσης ή στα προκαταρκτικά χάδια. Οι διαταραχές πόνου είναι οι εξής: α) Κολεοσπασμός (κολπικός σπασμός), β) Δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή


Α)Τι είναι ο Κολεοσπασμός;


Πρόκειται για σεξουαλική διαταραχή που οφείλεται ουσιαστικά σε ψυχογενή αίτια και εκφράζει τον έντονο ακούσιο σπασμό του έξω τριτημορίου του κόλπου, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εισχώρηση του ανδρικού μορίου μέσα στον κόλπο της γυναίκας. Τα ψυχολογικά δεδομένα που συνδέονται με τη διαταραχή αυτή, «φωτογραφίζουν» την έλλειψη ψυχοσεξουαλικής ωρίμανσης της νεαρής γυναίκας, κυρίως εκείνης που δεν έχει προηγούμενη σεξουαλική εμπειρία. Ο κολεοσπασμός συνήθως συνδέεται με εγγραφές φόβου, ενοχής, ηθικοκοινωνικής αντίληψης και θρησκευτικών πεποιθήσεων, οι οποίες οδηγούν στην αδυναμία της να ολοκληρωθεί σεξουαλικά. Η συνειδητοποίηση από την ίδια ότι δεν μπορεί να δεχτεί την πεϊκή εισχώρηση, ελκύει αρκετό άγχος και πανικό στη σκέψη της απόρριψης από το σύντροφο της αλλά και στο ότι είναι σεξουαλικά ανεπαρκής.

Η γυναίκα που έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα φαίνεται να κυριαρχείται από έντονη συναισθηματική φόρτιση λόγω της επιθυμίας της «να κάνει έρωτα» με το σύντροφο της και της αγωνίας της να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο.

Η διάγνωση του κολπικού σπασμού δεν είναι πάντα εύκολη. Είναι αναγκαία η καλή συνεργασία του γυναικολόγου που εκτιμάει κλινικά την κατάσταση, σε συνδυασμό με αυτή του ψυχολόγου που καλείται να προσεγγίσει με κατάλληλους ψυχοθεραπευτικούς χειρισμούς την ίδια και το σύντροφο της. Τις περισσότερες φορές ο σύντροφος, μη μπορώντας να καταλάβει το πρόβλημα, αντιδρά αρνητικά αλλά και αμυντικά στη πιθανότητα χρέωσής του, από την ίδια τη γυναίκα.

Είναι αξιοσημείωτη η ερμηνεία της εκλογίκευσης του ζεύγους μπροστά σε αυτή τη διαταραχή, αναπτύσσοντας μια σεξουαλική συμπεριφορά χωρίς κολπική επαφή, ενεργοποιώντας συχνά τη πρωκτική συνουσία, ως μέθοδο αναπλήρωσης. Ο κολπικός σπασμός μπορεί να οδηγήσει το ζευγάρι σε μεγάλα προβλήματα και να οδηγήσει ακόμα και σε χωρισμό, όταν μάλιστα κοινοποιηθεί στο συγγενικό περιβάλλον και κατά βάση στις πιο κλειστές κοινωνικές ομάδες της χώρας μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις εξάλλου το ζευγάρι απευθύνεται σε ειδικό μόνο όταν πιέζεται χρονικά ή κοινωνικά να κάνει παιδί.

Η θεραπευτική προσέγγιση σε αυτή τη διαταραχή, χρειάζεται συστηματική σεξουαλική θεραπεία και των δυο συντρόφων, αφού το πρόβλημα αυτό απευθύνεται και προβληματίζει και τον άνδρα και την γυναίκα. Είναι όμως αλήθεια ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι θεραπευτικοί χειρισμοί που επικεντρώνονται στην ίδια τη γυναίκα, στις καταγραφές που έχει για το σεξ και στην εικόνα που έχει για το σώμα της.


Β)Τι είναι η δυσπαρευνία;

Η συγκεκριμένη διαταραχή, παρόλο που συναντάται και στα δυο φύλα είναι συχνότερη στις γυναίκες. Η δυσπαρευνία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονο πόνο πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά τη σεξουαλική πράξη και που πολλές φορές συνδέεται και με κολπικό σπασμό. Το ποσοστό των γυναικών που φαίνεται να εμφανίζει παροδικά δυσπαρευνία, αγγίζει περίπου το 35%. Τα αίτια που την προκαλούν χαρακτηρίζονται τόσο από την ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας, π.χ. προβλήματα στη σχέση της, όσο και από οργανικές αιτίες, π.χ. ενδομητρίωση, κολπίτιδα και κυρίως μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στη γεννητική περιοχή. Η συγκεκριμένη διαταραχή οδηγεί σιγά σιγά τη γυναίκα στην αραίωση των επαφών και στην έλλειψη της σεξουαλικής επιθυμίας με φόβο ότι θα πονέσει αλλά και με άγχος ότι δεν θα ανταποκριθεί στις σεξουαλικές απαιτήσεις του συντρόφου της.

Η δυσπαρευνία φαίνεται να κυριαρχεί στη γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση, όπου η σιγή των ορμονών επιφέρει στεγνότητα του κόλπου, λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων και αίσθημα καύσου ή πόνου κατά τη φάση της εισχώρησης. Πολλές φορές η εμφάνιση της δυσπαρευνίας σε μια γυναίκα που είχε έντονη και καλή σεξουαλική ζωή, υποκρύπτει σοβαρότερο ψυχολογικό πρόβλημα και δη καταθλιπτική διαταραχή, που εκφράζεται με αυτή την ψυχοσωματική αντίδραση.

Η συμπεριφορά και η στάση του συντρόφου είναι επίσης καθοριστική στο να ενισχύσει ή να αποδυναμώσει τη διαταραχή καθώς μπορεί να προκαλέσει πίεση προς τη σύντροφο, αδιαφορώντας για τον πόνο και τη δυσφορία που αισθάνεται εκείνη. Αυτό συμβαίνει συνήθως διότι ο ίδιος εισπράττει την άρνησή της ως απόρριψη.

Η δυσπαρευνία μπορεί να οδηγήσει και σε σεξουαλική δυσλειτουργία του άνδρα ( στυτική δυσλειτουργία ή πρόωρη εκσπερμάτιση) ως αποτέλεσμα της ψυχικής φόρτισης που και ο ίδιος βιώνει κατά τη σεξουαλική επαφή.



Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας


    Στην κορυφή