Ποιες είναι οι διαταραχές της επιθυμίας;


Οι διαταραχές της επιθυμίας αναφέρονται στη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας ή ακόμα και στην ολοκληρωτική απουσία αυτής μέχρι το σημείο της σεξουαλικής αποστροφής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γυναίκα αδυνατεί να εμπλακεί σε οποιαδήποτε σεξουαλική ενέργεια, μόνη της ή με κάποιο σύντροφο. Η διαταραχή αυτή συνοδεύεται από μείωση ή απουσία ερωτικών φαντασιώσεων.


α) Υποτονική Σεξουαλική Επιθυμία

Η υποτονική ή μειωμένη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας είναι ένα από τα πλέον ευαίσθητα θέματα, που απασχολούν όχι μόνο την ίδια, αλλά και τον σύντροφό της. Η γυναίκα η οποία δεν έχει σεξουαλική διάθεση, αντιλαμβάνεται πως «κάτι δεν πάει καλά» με την ίδια και αισθάνεται ανήμπορη να ικανοποιήσει όχι μόνο τις δικές τις απαιτήσεις, αλλά και τις προσδοκίες του συντρόφου της.

Ειδικά στην σημερινή εποχή, όπου τα σεξουαλικά ερεθίσματα είναι καθημερινά και έντονα, η γυναίκα «φυλακίζεται» μέσα στο πρόβλημά της, χρεώνει τον εαυτό της και νιώθει αβοήθητη και ανήμπορη να αντιδράσει. Συναισθήματα ενοχής και αναξιότητας την κάνουν να μπαίνει σε ένα συνεχή αγώνα δρόμου για να προλάβει τη σεξουαλική της επιθυμία που μέρα με την μέρα αποκτά όλο και μεγαλύτερη απόσταση από εκείνη. Με το άγχος ότι δεν θα προλάβει ποτέ, η γυναίκα κουράζεται και παραδίδεται σε αυτή τη κατάσταση, την οποία πλέον θεωρεί ως «φυσιολογική» και αναπόφευκτη.

Εξαιρετική σημασία στη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας παίζει και η στάση του συντρόφου. Δεν είναι λίγες οι φορές που μια τέτοια δυσλειτουργία προκαλεί στο ζευγάρι έντονο προβληματισμό, οδηγώντας το σε καυγάδες και εντάσεις. Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα της γυναίκας, ο άντρας-σύντροφος είναι αυτός που κάνει συνεχείς προσπάθειες για σεξουαλική επαφή, χωρίς πάντα να βρίσκει ανταπόκριση στο κάλεσμά του. Αρχικά, αυτή η συνεχής προσπάθεια προβληματίζει τον άντρα, ο οποίος αναρωτιέται για τους λόγους που η γυναίκα του τον αποφεύγει, καταλήγοντας πολλές φορές σε λαθεμένες απαντήσεις. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αυτό τον κουράζει και τον αναγκάζει να παραδώσει κι αυτός τα όπλα μέσα σε μια άνιση τελικά μάχη.

Από την άλλη πλευρά, η γυναίκα που βιώνει αυτή τη κατάσταση νιώθει ότι χάνει τη σεξουαλικότητα και τη θηλυκότητα της, με αποτέλεσμα να αισθάνεται εκτεθειμένη απέναντι στον άντρα που συνεχίζει να την διεκδικεί, φέρνοντάς την πολλές φορές σε μια καταναγκαστική προσπάθεια να ικανοποιήσει και να εκπληρώσει τις σεξουαλικές ορμές του, καταπιέζοντας έτσι την ήδη πληγωμένη ψυχική της κατάσταση. Αδυνατώντας να νιώσει το σεξουαλικό ερέθισμα από ένα χάδι, ένα φιλί ή ένα άγγιγμα, η γυναίκα σηκώνει έναν τοίχο απέναντι στον άνδρα, βουλιάζοντας έτσι περισσότερο σε μία «κινούμενη άμμο» που την οδηγεί όλο και πιο βαθιά στην απόγνωση.

Ο φόβος της και η έλλειψη πληροφόρησης για αυτό που νιώθει οδηγεί την γυναίκα σε μία αδυναμία έκφρασης του προβλήματός της. Η ίδια δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει αυτό που της συμβαίνει και αδυνατεί να επικοινωνήσει στον σύντροφό της το πως αισθάνεται. Η συναισθηματική φόρτιση που βιώνει, μεταφέρεται πολλές φορές στον άντρα μέσα από έντονες συγκινησιακές και εκρηκτικές αντιδράσεις, αφήνοντάς τον έκπληκτο, απαθή ή θυμωμένο.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να οφείλεται τόσο σε οργανικούς όσο και σε ψυχογενείς παράγοντες. Οι ορμονικές διαταραχές, ενδοκρινολογικά νοσήματα και παρενέργειες φαρμάκων είναι κάποια από τα οργανικά αίτια που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας. Η έλλειψη επικοινωνίας στη σχέση, η επικριτική διάθεση του συντρόφου, οι τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες, η κατάθλιψη, τα προβλήματα στη σχέση, καθώς και η πιθανή σεξουαλική δυσλειτουργία του συντρόφου μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ήδη υπάρχουσα κατάσταση.


β) Σεξουαλική Αποστροφή

Η σεξουαλική αποστροφή είναι μια πιθανή συνέχεια της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας, η οποία οδηγεί την γυναίκα σε στάδια απελπισίας, απόγνωσης, βαθιάς απογοήτευσης και αποφυγής. Η γυναίκα αισθάνεται πως δεν είναι πλέον ικανή να έρθει σε οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής δραστηριότητας, νιώθοντας έντονο θυμό και οργή προς την ίδια και προς τον σύντροφό της. Καθώς προσπαθεί να «τεστάρει» τον εαυτό της και να ικανοποιήσει τον σύντροφο της, προσπαθεί να υποτάξει την αποστροφή της και να κάνει σεξ, με αποτέλεσμα να ταράζει την ψυχική της ισορροπία. Με τον τρόπο αυτό οι σύντροφοι απομακρύνονται μεταξύ τους, αφού πλέον φοβισμένοι και αγανακτισμένοι νιώθουν ανήμποροι μπροστά στο πρόβλημα και λανθασμένα θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα απομακρυνθούν και από το πρόβλημα. Η σεξουαλική αποστροφή πολλές φορές σχετίζεται με έντονες τραυματικές εμπειρίες από το παρελθόν μιας γυναίκας (π.χ. βιασμός), και αρκετές φορές συνοδεύεται με κρίσεις πανικού και κατάθλιψη.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας




    Στην κορυφή