Ποια είναι τα συνήθη προβλήματα των όρχεων;


Υπάρχουν φορές όπου οι όρχεις μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα τα οποία είναι σημαντικό να γνωρίζεις ώστε να μπορείς να τα αναγνωρίσεις έγκαιρα.

Η συστροφή του όρχι μπορεί να είναι ένα από τα προβλήματα αυτά. Υπάρχει πιθανότητα, χωρίς να υφίσταται ιδιαίτερος λόγος, ο όρχις να συστραφεί γύρω από τον εαυτό του και να τραυματιστεί η αρτηρία που του παρέχει αίμα. Ως συνέπεια, εμποδίζεται η αιμάτωση του όρχι και προκύπτει έντονος πόνος και πρήξιμο στο όσχεο. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση για να μην ατροφήσει ή νεκρωθεί ο όρχις.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί στους όρχεις είναι η κιρσοκήλη, όπου παρατηρείται συσσώρευση αίματος στις φλέβες της περιοχής αυτής. Πρόκειται για μια πάθηση η οποία μπορεί να κάνει το σπέρμα ασθενές και να επιφέρει υπογονιμότητα. Στην περίπτωση της κιρσοκήλης είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπισή της.

Επιπλέον, η υδροκήλη είναι μια πάθηση όπου εμφανίζεται συσσώρευση υγρού γύρω από τον όρχι μέσα στο όσχεο. Η υδροκήλη δημιουργείται από την παραμονή ανοιχτού καναλιού επικοινωνίας μεταξύ της κοιλιάς και του όσχεου. Το κανάλι αυτό επικοινωνίας ήταν στην ουσία ο «δρόμος» από τον οποίο οι όρχεις κατέβηκαν και πέρασαν στο όσχεο αλλά δεν έκλεισε ή δεν έκλεισε επαρκώς, όπως θα έπρεπε. Η υδροκήλη μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση η οποία έχει στόχο το κλείσιμο του καναλιού αυτού ώστε να μην περνάει πλέον υγρό στο όσχεο.
Ένα ακόμη πρόβλημα των όρχεων είναι οι κύστες του σπερματικού τόνου ή της επιδιδυμίδας. Υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν κύστες στο σπερματικό τόνο, δηλαδή στο σύνολο των αγγείων που αιματώνουν τον όρχι και στο κανάλι που μεταφέρει τα σπερματοζωάρια. Με την κατάλληλη επέμβαση αφαιρούνται οι κύστες αυτές.

Επίσης, σοβαρή πάθηση είναι και οι όγκοι που μπορεί να παρουσιαστούν στους όρχεις. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει μεγάλη συχνότητα εμφάνισης, είναι απαραίτητο να εντοπίζεται έγκαιρα και να αντιμετωπίζεται. Η ψηλάφηση των όρχεων μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των όγκων. Είναι σημαντικό το αγόρι, από την ηλικία των εννέα χρόνων και μετά, να έχει εξοικειωθεί με τη διαδικασία της ψηλάφησης των όρχεων που θα συμβάλλει στην πρόληψη τέτοιων προβλημάτων.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή