Ποια είναι τα γεννητικά μου όργανα και τι θα πρέπει να γνωρίζω για αυτά;


Τα γεννητικά όργανα ενός άνδρα διακρίνονται σε έξω και έσω. Τα έξω γεννητικά όργανα είναι εκείνα τα οποία είναι εξωτερικά και φαίνονται και αποτελούνται από το πέος και τους όρχεις. Το πέος αποτελείται από το σώμα του και την κεφαλή του (βάλανος). Το όριο μεταξύ βαλάνου και σώματος ονομάζεται βαλανοποσθική αύλακα. Η αύλακα αυτή είναι ορατή, όταν τραβάμε την ακροποσθία προς τα πίσω. Στην άκρη της κεφαλής και στο κέντρο αυτής υπάρχει μια μικρή τρύπα, το στόμιο της ουρήθρας, από την οποία βγαίνουν τα ούρα, αλλά και το σπέρμα. Το σπέρμα περιέχει τα σπερματοζωάρια, απαραίτητα κύτταρα για την αναπαραγωγική λειτουργία. Η ουρήθρα είναι το κανάλι, που αρχίζει από την ουροδόχο κύστη και διαπερνώντας το πέος καταλήγει στο στόμιό της. Η ουροδόχος κύστη είναι ο σάκκος εκείνος, όπου μαζεύονται τα ούρα που παράγονται από τους νεφρούς.

Η βάλανος σκεπάζεται από την πόσθη ή ακροποσθία. Η πόσθη είναι ένας σωλήνας, που από την εξωτερική του πλευρά αποτελείται από δέρμα και από την εσωτερική του από βλεννογόνο. Ο βλεννογόνος έχει μικροσκοπικούς εκκρητικούς αδένες, που παράγουν μια ουσία που λέγεται σμίγμα. Όταν η πόσθη είναι κλειστή, η βάλανος δεν φαίνεται. Για να δούμε την βάλανο, πρέπει να τραβήξουμε την πόσθη προς το σώμα του πέους. Αυτή ξεδιπλώνεται και η βάλανος βγαίνει έξω. Στην κάτω επιφάνεια του πέους, η ακροποσθία έχει ένα είδος φρένου στο τράβηγμα της, που λέγεται χαληνός. Ο χαληνός είναι μια αναδίπλωση του βλεννόγονου της ακροποσθίας.

Οι όρχεις είναι δύο μικρά μπαλάκια, που βρίσκονται μέσα στο σακούλι που κρέμεται κάτω από το πέος, το όσχεο. Οι όρχεις βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο, έξω από τον κορμό του σώματος του αγοριού, για να ζουν σε μια χαμηλή θερμοκρασία της τάξης των 34ο C. Οι όρχεις έχουν δύο λειτουργίες: 1) να παράγουν από την έναρξη της ήβης (ηλικία 11-14 ετών) την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, που εξασφαλίζει τη βιολογική και ψυχική εξέλιξη του παιδιού προς την ανδρική ωρίμανση και 2) να παράγουν τα σπερματοζωάρια, τα οποία σηματοδοτούν την αναπαραγωγική ικανότητα του ανθρώπου. Η παραγωγή σπερματοζωαρίων στον άνδρα συνεχίζεται μέχρι το τέλος της ζωής του.

Τα έσω γεννητικά όργανα δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι και είναι η επιδιδυμίδα, ο σπερματικός πόρος, η σπερματική λήκυθος και ο προστάτης. Στο πλάι του κάθε όρχι υπάρχει κολλημένη πάνω του η επιδιδυμίδα, η οποία είναι ένα όργανο που συνεργάζεται με τον όρχι, γιατί συλλέγει τα σπερματοζωάρια, προκειμένου αυτά να ταξιδέψουν μέχρι τον τελικό χώρο αποθήκευσής τους μέσα από τους σπερματικούς πόρους. Οι σπερματικοί πόροι είναι μικροσκοπικά σωληνάκια που ξεκινούν από την επιδιδυμίδα μεταφέροντας τα σπερματοζωάρια, για να καταλήξουν στις σπερματικές ληκύθους, όπου θα τα αποθηκεύσουν.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας, που βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστης και από το κέντρο του περνάει η ουρήθρα. Ο ρόλος του προστάτη είναι να παράγει το σπερματικό υγρό, που φτάνει μέσα από μικροσκοπικά κανάλια στις σπερματικές λυκήθους. Εκεί τα σπερματοζωάρια ανακατεύονται με το προστατικό υγρό και δημιουργείται το σπέρμα. Από εκεί το σπέρμα φεύγει κατά την εκσπερμάτιση με ορμή προς την ουρήθρα και από εκεί στον εξωτερικό χώρο. Ο προστάτης, λοιπόν, είναι ένα σημαντικό όργανο για την καλή ποιότητα του σπέρματος.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή