Ποια είναι η σημασία της σεξουαλικής ζωής στον άνδρα και ποια στη γυναίκα;


Η σεξουαλική ζωή έχει καθοριστικό ρόλο και για τα δύο φύλα. Πρώτα απόλα, το σεξ ανταποκρίνεται στη βασική ανάγκη του ανθρώπου για άντληση ηδονής. Συνδέεται άμεσα με την επιθυμία που εκφράζει την ανάγκη της ικανοποίησης σε σαρκικό επίπεδο, τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα.

Τα στάδια εξέλιξης της σεξουαλικής επαφής διαφέρουν στα δύο φύλα κυρίως στον τρόπο και το βαθμό συμμετοχής του μυαλού και του σώματος, αλλά και σε σχέση με τις κοινωνικές αναφορές τους. Είναι γεγονός, ότι τα δύο φύλα από την εφηβεία και μετά αντιλαμβάνονται διαφορετικά το σεξουαλικό ενδιαφέρον. Ο άνδρας λειτουργεί περισσότερο κινούμενος από την ανάγκη του για βιολογική ικανοποίηση και σαν «κυνηγός», που θα επιβεβαιωθεί μέσα από τη γυναίκα, που θα του δείξει ότι τον επιθυμεί ως εραστή της. Η προσδοκία του εστιάζεται κυρίως στην ανάγκη του να αποδείξει ότι είναι ένας καλός εραστής, επαρκής να ικανοποιήσει μια γυναίκα. Το σεξ είναι αυτό που τον καθορίζει ως άνδρα και που παίζει μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικής του ταυτότητας.

Αντίστοιχα, η γυναίκα μέσα από το σεξ νιώθει να αναγνωρίζεται η θηλυκότητά της και να ενισχύεται η αυτοεικόνα της. Αντιλαμβάνεται τη δύναμη της ομορφιάς της και με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται. Ωστόσο, η νεαρή γυναίκα φαίνεται να θέτει ως πιο σημαντικά κριτήρια τη συντροφικότητα, την τρυφερότητα και τη συναισθηματική πληρότητα. Για αυτό, μετά την εφηβεία και κατά τα πρώτα στάδια της ενήλικης ζωής, οι άντρες εστιάζουν περισσότερο στην απόκτηση μιας πλούσιας και έντονης σεξουαλικής συμπεριφοράς, ενώ οι γυναίκες αναζητούν την ψυχική πληρότητα μιας καλής συντροφικής σχέσης.

Καθώς το άτομο μεγαλώνει και ωριμάζει, το σεξ γίνεται βασικό κομμάτι της συντροφικής ζωής του ζευγαριού και καθοριστικός ενισχυτής της επικοινωνίας του, κάτι που ισχύει και για τα δύο φύλα. Για τον άνδρα, η καλή σεξουαλική ζωή μέσα σε μια σχέση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα, που τον κάνει να αισθάνεται επιτυχημένο, δυνατό και αρεστό. Ο άνδρας που πασχίζει να έχει μια επιτυχημένη δουλειά, μια οικονομική επιφάνεια και ένα ισχυρό κοινωνικό status νιώθει να συμπληρώνεται με την εικόνα ενός καλού εραστή. Η πραγματικότητα αυτή ενισχύεται και από τη σύγχρονη κοινωνία που προβάλλει το σεξ και τη σεξουαλική επίδοση ως βασικό κομμάτι της ζωής του. Γι’ αυτό και πολλές φορές, η παρουσία ενός σεξουαλικού προβλήματος αναστατώνει ιδιαίτερα τον άνδρα. Η γυναίκα από την άλλη, όσο μεγαλώνει και εξοικειώνεται περισσότερο με το σώμα της και τη σεξουαλικότητά της, απενοχοποιεί το σεξ και διεκδικεί πιο δυναμικά τη σεξουαλική της ικανοποίηση. Για αυτό το λόγο, η σεξουαλική επαφή γίνεται και για εκείνη ένα πολύ βασικό κριτήριο της σχέσης της.

Οι προσδοκίες των δύο φύλων συναντιούνται καθώς προχωρούν στο δρόμο της ενήλικης ζωής, όπου η σεξουαλική τους εμπλοκή αποκτά ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο γιατί συνδέεται και με την ανάγκη της αναπαραγωγής, καθοριστικό στοιχείο γονιδιακά της μητρότητας, εξελικτικό μοντέλο μάθησης για την πατρότητα. Η δημιουργία της οικογένειας σηματοδοτεί καθοριστικά τη συναισθηματική και κοινωνική εξέλιξη των δύο φύλων μέσα από τον γονεϊκό τους ρόλο.

Ο άνδρας και η γυναίκα, μέσα από τη σχέση διαμορφώνουν τις προυποθέσεις που ζυμώνουν τα κριτήρια ενός καλού αυριανού γονιού, ως εραστές και σύντροφοι.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας




    Στην κορυφή