Περιορισμός στην χρήση αντιβιοτικών για την πρόληψη λοιμώδους ενδοκαρδίτιδος


Η λοιμώδης ενδοκαρδίτις είναι μία λοίμωξη που εντοπίζεται κυρίως στις καρδιακές βαλβίδες και μπορεί να αποβεί θανατηφόρος σε σημαντικό ποσοστό. Συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς που εμφανίζουν ένα καρδιακό πρόβλημα πχ βαλβιδική πάθηση και μετά μία φάση εισόδου μικροβίων στο αίμα .Για πολλές δεκαετίες υπήρχε η ιατρική άποψη ότι σε πολλούς ασθενείς με καρδιακό πρόβλημα πρέπει να χορηγείται προληπτικά αντιβιοτική αγωγή σε μία προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος ενδοκαρδίτιδος. Έτσι υπήρχε η τάση να χορηγούνται προληπτικά αντιβιοτικά πριν από οδοντιατρικές εργασίες σε ασθενείς πχ με ήπια φυσήματα καρδιάς πού μπορεί να οφείλονται σε πολλούς λόγους όπως πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδος η μία ήπια σκλήρυνση αορτικής βαλβίδος. Είναι γεγονός ότι γινόταν μία κατάχρηση προληπτικής αντιβίωσης πού δεν βασιζόταν σε επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

Οι νεώτερες συστάσεις που έρχονται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού προσπαθούν να εξορθολογήσουν την προληπτική χρήση αντιβιοτικών για την λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα. Έτσι βασικός κανόνας είναι ότι πριν τις οδοντιατρικές παρεμβάσεις προφύλαξη με αντιβιοτικά θα δοθεί μόνον σε ασθενείς πού διατρέχουν υψηλό κίνδυνο .

Αυτοί οι ασθενείς είναι 1) όσοι έχουν αντικατάσταση βαλβίδος με προσθετική βαλβίδα 2)όσοι έχουν ήδη ένα προηγούμενο επεισόδιο με λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα και 3) όσοι έχουν κυανωτική συγγενή καρδιοπάθεια , διορθωμένη συγγενή καρδιοπάθεια με υπολειπόμενη βλάβη και τέλος για διάστημα 6 μηνών οι ασθενείς με πλήρη διόρθωση της συγγενούς καρδιοπάθειας . Είναι σαφές ότι αντιβίωση δεν χρειάζεται σε ασθενείς πού έχουν πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδος η ένα ήπιο φύσημα που δεν οφείλεται σε μία από τις παραπάνω 3 ομάδες νοσημάτων.

Μεγάλη σημασία δίνεται πλέον στη σωστή στοματική υγεία στους ασθενείς με καρδιοπάθεια και κίνδυνο ενδοκαρδίτιδος . Τέλος δεν συνιστάται προφύλαξη με αντιβιοτικά σε ασθενείς οι οποίοι θα υποβληθούν σε γαστροσκόπηση , κολοσκόπηση και κυστεοσκόπηση αλλά και βρογχοσκόπηση η λαρυγγοσκόπηση.

Οι γιατροί πρέπει να εξοικειωθούν με τις νέες οδηγίες που είναι λογικό ότι θα μειώσουν την άσκοπη προφυλακτική χρήση αντιβιοτικών

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΑΤΤΙΚΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή