Πεντάλεπτη εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου


Η ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση είναι ταχύτατη και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 43%.

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια νέα εξέταση του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου και του ορθού,που ονομάζεται ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση και διενεργείται μέσα σε πέντε λεπτά με τη χρήση μιας μικρής κάμερας, μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θανάτου εξαιτίας ορθοκολικού καρκίνου κατά 43%, αναφέρουν βρετανοί ερευνητές.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαγιγνώσκονται περισσότερες από ένα εκατομμύριο περιπτώσεις της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου παγκοσμίως, ενώ καταγράφονται περί τις 600 χιλιάδες θάνατοι ετησίως εξαιτίας της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ο ορθοκολικός καρκίνος εντοπιστεί εγκαίρως, τα ποσοστά επιβίωσης αγγίζουν το 90%.
Σήμερα η κύρια εξέταση που διενεργείται στον γενικό πληθυσμό για τον εντοπισμό του ορθοκολικού καρκίνου είναι η εξέταση κοπράνων για πιθανή ανίχνευση αίματος (πρόκειται για μια πολύ πιο απλή εξέταση από την κολονοσκόπηση, η οποία διενεργείται κυρίως σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου).

Η εξέταση κοπράνων, που σε πολλά ανεπτυγμένα κράτη διενεργείται στο πλαίσιο εθνικών προγραμμάτων, έχει φανεί ότι μειώνει τα ποσοστά θανάτου από ορθοκολικό καρκίνο κατά 15% περίπου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τώρα η Γουέντι Ατκιν από το Ιmperial College του Λονδίνου και η Τζέιν Γουόρντλ από το University College του Λονδίνου με δημοσίευσή τους στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet», η ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση μπορεί να σώσει πολύ περισσότερες ζωές, αλλά και να γλιτώσει τα συστήματα υγείας από το βαρύ κόστος της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Σύμφωνα με τις ερευνήτριες, είναι απαραίτητο να εξεταστούν με σιγμοειδοσκόπηση όλα τα άτομα 55-64 ετών έστω μία φορά στη ζωή τους.

Τ α νέα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν άκρως σημαντικά καθώς αφορούσαν μελέτη που ήταν η πιο μακρόχρονη του είδους της- κάλυπτε περίοδο από το 1994 ως σήμερα. Στο πλαίσιο αυτής αναλύθηκαν στοιχεία περισσοτέρων των 170.000 χιλιάδων ανδρών και γυναικών σε 14 ιατρικά κέντρα της Βρετανίας. Οπως προέκυψε από τη διεξαγωγή της εξέτασης, η οποία αφορά την εισαγωγή στο ορθό και στο κατώτερο μέρος του εντέρου ενός λεπτού, εύκαμπτου εργαλείου που φέρει στη μία άκρη κάμερα, τα ποσοστά ορθοκολικού καρκίνου μειώθηκαν κατά 33%.
Παράλληλα οι θάνατοι από την ασθένεια μειώθηκαν κατά 43%αυτό σημαίνει ότι στα 489 άτομα που εξετάζονται προλαμβάνεται ένας θάνατος από ορθοκολικό καρκίνο.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ online


    Στην κορυφή