Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής η 16η Οκτωβρίου


Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής θέλουμε να θυμίσουμε τα εξής:

Μία γυναίκα που μπαίνει στην εγκυμοσύνη με ασθενές διατροφικό προφίλ υπάρχει κίνδυνος να μην αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης, και βάζει σε κίνδυνο την υγεία της ίδιας όπως και του βρέφους.

Τα έμβρυα που μεγαλώνουν σε ανεπαρκείς συνθήκες, υπάρχει κίνδυνος να γεννηθούν με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος, να έχουν διανοητική καθυστέρηση και ελλιπή ανάπτυξη.

Η διατροφή πριν και μετά την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια του θηλασμού παίζει καθοριστικό ρόλο μακροπρόθεσμα στην υγεία του βρέφους και της μητέρας.

Μαμάδες με καλή υγεία γεννούν και πιο υγιή μωρά. Άρα οι μαμάδες πρέπει να ξεκινούν με σωστό σωματικό βάρος μια εγκυμοσύνη. Οι παχύσαρκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, πρόωρο τοκετό, και άλλα προβλήματα.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες πρέπει να φροντίζουν ώστε η διατροφή τους να περιλαμβάνει περισσότερη πρωτεΐνη, περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, όπως φυλικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο.

Οι έγκυες γυναίκες ΔΕΝ πρέπει να τρώνε για δύο! Αν δεν είσαστε υπέρβαρη, πρέπει να λαμβάνετε μέχρι 300 θερμίδες επιπλέον την ημέρα, μετά τη μέση της εγκυμοσύνης!
Τα γεύματα να είναι μικρά και συχνά.

Να μην ξεχνά τα συμπληρώματα διατροφής (σίδηρο, ασβέστιο κλπ).

Να αποφύγει τα μεγάλα και ωμά ψάρια, τα μαλακά τυριά και τις σαλάτες εκτός σπιτιού. Επίσης, το αλκοόλ, τον πολύ καφέ, το πολύ τσάι και τα όξινα και ανθρακούχα ποτά, τα πολλά λιπαρά, το αλάτι και τις σακχαρούχες τροφές.

Εάν είναι υπέρβαρη ή λιποβαρής, θα χρειαστεί να ακολουθήσει ειδικό διαιτολόγιο που θα υποδείξει ο Γυναικολόγος.

Οι ημερήσιες ανάγκες της εγκύου ανέρχονται σε 2.500 χιλιάδες θερμίδες περίπου. Πολλά εξαρτώνται και από τη φυσική της δραστηριότητα. Αν μια γυναίκα δεν είναι υπέρβαρη πριν μείνει έγκυος, πρέπει να πάρει συνολικά, για όλη την διάρκεια της κύησης, μέχρι 10-12 κιλά.

Με οδηγό τα παραπάνω, στο Κέντρο μας παρέχουμε και διατροφική υποστήριξη από Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, εξειδικευμένη σε διατροφικά θέματα κατά την εγκυμοσύνη.


Με τον τρόπο αυτό οι γυναίκες εξασφαλίζουν μια σωστή διατροφή:

α) πριν την εγκυμοσύνη ώστε να ξεκινήσουν την κύηση με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες,
β) κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να επιτυγχάνουμε την βέλτιστη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών χωρίς περιττές θερμίδες και βάρος και
γ) κατά την λοχεία και γαλουχία ώστε να έχουμε σωστή και γρήγορη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης.

Ενημερωθείτε σωστά, προστατέψτε τον εαυτό σας...

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων - Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Director EURAPAG (European Association of Paediatric and Adolescent Gynaecology)

    Στην κορυφή