ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ''ΕΔΩΣΕ'' ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ ΑΝΔΡΑ


Παράλυτος άντρας κατάφερε να ανακτήσει περιορισμένη χρήση του χεριού του μετά από καινοτόμο εγχείρηση μπαϊπάς σε βλάβη της σπονδυλικής στήλης.

Ο τραυματισμός του σήμαινε ότι ο εγκέφαλος δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με το χέρι, δηλαδή είχε χαθεί ο έλεγχος.

Χειρούργοι του Washington University School of Medicine, επανακαλωδίωσαν τα νεύρα του για να χτίσουν νέο δρόμο μεταξύ εγκεφάλου και χεριού. Τώρα μπορεί να φάει μόνος του και σε κάποιον βαθμό να γράψει.

Ο 71χρονος τραυματίστηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Ιούνιο του 2008. Η σπονδυλική του στήλη υπέστη βλάβη στη βάση του λαιμού και δεν μπορούσε να περπατήσει.
Αν και μπορούσε να κινεί τα χέρια του είχε χάσει την ικανότητα να τσιμπά ή να πιάνει.
Τα νεύρα στο χέρι δεν είχαν βλάβη, είχαν χάσει το σήμα από τον εγκέφαλο που το καθοδηγούσε τι να κάνει.

Ωστόσο ο εγκέφαλος μπορούσε να δίνει οδηγίες στο άνω μέρος του χεριού.

Η εγχείρηση που περιγράφεται στο περιοδικό ' Journal of Neurosurgery' επανακαλωδίωσε τα νεύρα στο χέρι για να χτίσει ένα καινούργιο δρόμο, από τον εγκέφαλο στο χέρι. Ένα από τα νεύρα που οδηγούν σε ένα μυ ελήφθηκε και επικολλήθηκε στο νεύρο που πηγαίνει στο χέρι.

Η Ida Fox, δήλωσε ότι το κύκλωμα στο χέρι ήταν ανέπαφο αλλά δεν συνδεόταν πλέον με τον εγκέφαλο. Αυτό που έκανε ήταν να χρησιμοποιήσει το κύκλωμα και να αποκαταστήσει τη σύνδεση με τον εγκέφαλο. Δήλωσε ότι ήταν καινοτόμος τρόπος ανάκτησης της κίνησης. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι με αυτό ποτέ δεν θα ανακτηθεί η φυσιολογική λειτουργία.

Η επέμβαση χρειάζεται εντατική εκπαίδευση για την ανάκτηση του ελέγχου του χεριού. Τα νεύρα που λύγιζαν τον αγκώνα τώρα κάνουν κινήσεις τσιμπήματος.
Μετά από 8 μήνες ο ασθενής μπόρεσε να κινήσει τα δάχτυλά του. Τώρα μπορεί να τρώει και σχεδόν να γράφει.

Οι γιατροί περιμένουν την κίνηση να βελτιωθεί με περισσότερη φυσιοθεραπεία.

Πηγή Alpha TV


    Στην κορυφή