ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ


Σύμφωνα με ειδικούς, η αυξητική τάση στις αυτοκτονίες ταυτίζεται χρονικά με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης ενώ σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία (από τους πέντε πρώτους μήνες του 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι) δείχνουν σημαντική αύξηση αυτοκτονιών στην Ελλάδα, που μπορεί και να αγγίζει το 40%.

Η Ελληνική Στατιστική Εταιρεία δεν διαθέτει ακόμη στοιχεία για το 2010. Το διάστημα 2000-2009 οι αυτοκτονίες στη χώρα μας ήταν συνολικά 3.661, με τα περιστατικά να παραμένουν σταθερά στα 350-400 ανά έτος. Μετά την Αττική, η Κρήτη είναι η περιοχή με τις περισσότερες κλήσεις στο 1018. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πάνω από 20 άτομα αυτοκτόνησαν στην Κρήτη.

H πρόληψη της αυτοκτονίας στη χώρα μας είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει η εθελοντική ομάδα “Get Involved” του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 18:00 (Αμφιθέατρο Αντωνιάδου, Πατησίων 76).

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Κοι.Σ.Π.Ε «Κλίμαξ», έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα σύγχρονα ψυχικά και ψυχοσωματικά προβλήματα που έχουν προκύψει από την οικονομική κρίση. Σε διαδραστικό πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με ψυχολόγους σε συνεργασία με τη γραμμή αυτοκτονίας 1018.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης «The Lancet», κατά την περίοδο 2007-2009 οι αυτοκτονίες στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 17%, κατατάσσοντας την πρώτη σε ποσοστό αύξησης των αυτοκτονιών σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τα αίτια της αυτοκτονίας δεν είναι πάντα ή μόνο οικονομικά. Σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας, συνήθως συνυπάρχουν ή προηγούνται άλλοι παράγοντες, όπως κατάθλιψη ή προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις. Στην τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) οι οικονομικοί λόγοι ήταν η συνήθης αιτία που άκουγαν οι υπεύθυνοι ψυχολόγοι από το 2007, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο, χρονιά όπου η κρίση δεν είχε ξεσπάσει ακόμα στην Ελλάδα. Από τότε οι κλήσεις τετραπλασιάστηκαν, για να φτάσουν πέρυσι τις 2.500. Πλέον όλο και πιο συχνά καλούν άνθρωποι που είναι βουτηγμένοι στα χρέη.

Τα παραπάνω θα αναπτύξουν με εισηγήσεις τους ο κ. Κυριάκος Κατσαδώρος, Ψυχίατρος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Κλίμαξ», ο κ. Αριστείδης Βιόλατζης, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής και η κυρία Ελένη Μπεκιάρη, Ψυχίατρος.


Η «Get Involved» είναι μία εθελοντική ομάδα που δημιουργήθηκε το 2010 από φοιτητές του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας με την υποστήριξη της Επίκουρης Καθηγήτριας Ε. Νικάνδρου και έχει ως στόχο να βοηθήσει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των νέων ανθρώπων σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Την πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάζει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Πρόεδρός του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Καθηγητής Γεώργιος Αυλωνίτης.

Ο Κοι.Σ.Π.Ε «Κλίμαξ» είναι ένας Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην κατεύθυνση της κοινωνικής οικονομίας, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την κοινωνικοοικονομική αποκατάσταση ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας που, μεταξύ άλλων, βιώνουν τον εργασιακό αποκλεισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες http://get-involved-asoee.blogspot.com

    Στην κορυφή