ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΤΑ ΝΗΠΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Νέα δεδομένα για την ενίσχυση της άμυνας των νηπίων προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε νήπια και παρουσιάστηκε σήμερα από επιστημονική ομάδα στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, με πρωτοβουλία της εταιρίας βρεφικής και νηπιακής διατροφής Nutricia.

Πρόκειται για μία διπλά-τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη, διάρκειας 1 έτους, που πραγματοποιήθηκε σε 5 χώρες με τη συμμετοχή 731 υγιών νηπίων ηλικίας 11-29 μηνών. Ως βασικό πόρισμα καταγράφηκαν οι μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης έστω και μίας λοίμωξης για τα νήπια που καταναλώνουν νηπιακό γάλα σε σκόνη με συγκεκριμένο μίγμα πρεβιοτικών scGOS/lcFOS 9:1 και βιταμινών.

Παρουσιάζοντας τα παραπάνω αποτελέσματα της μελέτης, η κα Παρασκευή Καρανίκα (Παιδογαστρεντερόλογος) επεσήμανε ότι:«Tο ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό και μετά τον 1ο χρόνο της ζωής. Η ανάπτυξή του είναι πολυπαραγοντική, με τη διατροφή να παίζει σημαντικό ρόλο γιατί είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε. Τα νήπια δεν είναι μικροί ενήλικες. Έχουν ανάγκη από μια διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους και σωστές καθημερινές συνήθειες, που θα αποτελέσουν θεμέλιο για την υγεία τους στο μέλλον».

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης Λώλης (Παιδίατρος-Νεογνολόγος) τόνισε το γεγονός της υπερκατανάλωσης των αντιβιοτικών στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Η πρωτιά αυτή της Ελλάδας ως η No.1 χώρα σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη είναι άκρως δυσάρεστη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η πλειοψηφία αυτών καταναλώνεται από παιδιά 1-4 ετών για την αντιμετώπιση κυρίως λοιμώξεων του αναπνευστικού.»

Η Nutricia, αναγνωρίζοντας ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των νηπίων μας δοκιμάζεται, λόγω αλόγιστης χορήγησης αντιβιοτικών αλλά και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, υλοποιεί πρόγραμμα ενημέρωσης σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα για να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των νηπίων. Στο πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας προχώρησαν στην έκδοση ενός δεκαλόγου για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Μία από τις βασικές οδηγίες του δεκαλόγου εστιάζει στο γάλα, συστήνοντας την κατανάλωση 500ml ανά ημέρα νηπιακού γάλακτος με πρεβιοτικό μίγμα scGOS/lcFOS (9:1), εγκεκριμένο από την Ε.Ε.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Maarten Deurloo - Γενικός Διευθυντής της NUTRICIA: «Δέσμευσή μας είναι να σταθούμε δίπλα στις μητέρες και σε συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας να τους παρέχουμε προϊόντα και υπηρεσίες για τη διασφάλιση της ισορροπημένης διατροφής των νηπίων. Γιατί η διατροφή των νηπίων σήμερα είναι καθοριστική για την υγεία τους στο μέλλον.»

Ο δεκάλογος για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.nutricia.gr.


    Στην κορυφή