ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ


Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα, τα θέματα ψυχικής υγείας είναι ο κύριος λόγος (περίπου το ήμισυ των περιπτώσεων) για τον οποίον τα παιδιά και οι έφηβοι καλούν την Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης (116111), ενώ προβλήματα σχέσεων με τους γονείς, συνομήλικους και τρίτους είναι ο δεύτερος και ο τρίτος λόγος αντίστοιχα. Εξάλλου, στο 10% σχεδόν των περιπτώσεων, οι κλήσεις αφορούν θέματα σεξουαλικότητας. Αυτά προκύπτουν από την απάντηση της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κρους έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή (116111) λειτουργεί με πρωτοβουλία της Ε.Ε. σε πανευρωπαϊκή κάλυψη και αποσκοπεί στη στήριξη των παιδιών και των εφήβων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ψυχοκοινωνικής φύσης. Απευθυνόμενος προς την Επιτροπή ο κ. Παπανικολάου ζήτησε να πληροφορηθεί κατά πόσο το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και οι επιπτώσεις τους στη ψυχολογία των πολιτών και του οικογενειακού περιβάλλοντος έχουν αυξήσει την ανάγκη των παιδιών να αναζητήσουν κάποιο ψυχολογικό στήριγμα. Από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι ο ετήσιος αριθμός κλήσεων σε επιμέρους αριθμούς 116 είναι σημαντικός και κυμαίνεται από περίπου 1.300 έως και σχεδόν 70.000. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 1.400 κλήσεις προς το 116111. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τυπικό χαρακτηριστικό των υπηρεσιών βοηθείας που παρέχονται μέσω τηλεφώνου είναι ο σχετικά μεγάλος αριθμός άσχετων κλήσεων (δοκιμαστικές κλήσεις, όταν τα παιδιά συγκεντρώνουν το κουράγιό τους πριν να μιλήσουν με τον εκάστοτε σύμβουλο ή φάρσες).

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Στη πιο ευαίσθητη ηλικία της ζωής, τα παιδιά και οι έφηβοι βρίσκονται μπροστά σε μια νέα, ψυχολογικά επώδυνη, πραγματικότητα. Το άγχος, οι κοινωνικές παθογένειες, ακόμα και οι αναταραχές στις οικογενειακές ισορροπίες, λόγω των οικονομικών εξελίξεων επηρεάζουν αρνητικά την ζωή τους. Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης παιδιών και εφήβων αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή όπου τα παιδιά μπορούν να αναζητήσουν συμβουλές και ψυχολογική στήριξη για κάθε πρόβλημα που τους απασχολεί. Το μεγάλο ζητούμενο όμως παραμένει η πρόληψη, η αντιμετώπιση όλων εκείνων των λόγων που αναστατώνουν τον εσωτερικό κόσμο των παιδιών. Και κατά κύριο λόγο υπαίτιοι είναι οι επιλογές, οι συμπεριφορές και οι πράξεις των ηλικιακά μεγαλύτερων".


    Στην κορυφή