ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


Συστατικά που ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιολογικά προβλήματα, ηπατικές και νεφρολογικές ασθένειες περιέχουν ορισμένα συμπληρώματα διατροφής.

Ωστόσο πωλούνται κανονικά στα καταστήματα και οι Αμερικανοί ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια σ' αυτά κάθε χρόνο, σύμφωνα με το περιοδικό των καταναλωτών Consumer Reports.

Το περιοδικό δημοσιεύει σήμερα μια έκθεση στην οποία επισημαίνεται ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τα συμπληρώματα και επιπλέον σπανίως χρησιμοποιεί έστω και τη λίγη δύναμη που έχει στη διάθεσή της.

Στο δημοσίευμα η ισχυρή οργάνωση των καταναλωτών καλεί το Κογκρέσο να προωθήσει ενέργειες που θα δώσουν στην FDA μεγαλύτερες εξουσίες, ιδίως όσον αφορά τον έλεγχο των συμπληρωμάτων.

Μολονότι πολλά από αυτά χαρακτηρίζονται «φυσικά», αρκετά είναι μολυσμένα, γεγονός που παραβλέπουν ή αγνοούν οι καταναλωτές. Η αγορά συμπληρωμάτων είχε τζίρο 26,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο το 2009, σύμφωνα με την επιθεώρηση Nutrition Business Journal. «Από τα περισσότερα από 54.000 διατροφικά συμπληρώματα που υπάρχουν στη Βάση Δεδομένων των Φυσικών Φαρμάκων, μόνο το ένα τρίτο έχει κάποιο επίπεδο ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που να στηρίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις», σημειώνεται στην έκθεση.

Επιπλέον, η FDA δεν έχει επιθεωρήσει τα εργοστάσια που παράγουν συμπληρώματα στην Κίνα, μολονότι έχει ιδρύσει γραφεία εκεί από το 2008.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται 12 συστατικά που περιέχονται σε συμπληρώματα και ενδέχεται να αποδειχθούν επικίνδυνα, όπως το ακόνιτο, το νεράτζι, η σπαρτόινα (τσαπαράλ), το βήχιο, ο κολλοειδής άργυρος, το σύμφυτο, το γερμάνιο, το κάβα (ή πιπέρι το μεθυστικό) και άλλα.

Οι ουσίες αυτές μπορεί να βλάψουν το ήπαρ και τους νεφρούς, να προκαλέσουν καρδιακές αρρυθμίες και να ανεβάσουν την πίεση σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα.

Πηγή Zougla.gr


    Στην κορυφή