ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ: ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ


Τα Μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας(ΣΕΠ) κρούουν, όπως αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση, "για ύστατη φορά των κώδωνα του κινδύνου καθώς με απόλυτη βεβαιότητα οδηγούνται στον αφανισμό μετά και την αναγκαστική ένταξη των ομολόγων τους στο PSI+. Πάνω από 850 εκ. ευρώ σε ομόλογα, που υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν από το ελληνικό κράτος τα μέλη του ΣΕΠ, βρίσκονται κατά πλειοψηφία δεσμευμένα σε τράπεζες ως εγγύηση για τα δάνεια που διασφάλιζαν τη συνέχιση της λειτουργίας των εταιρειών. Η εγγραφή ζημιών από το ‘κούρεμα΄ θα καταστήσει την ήδη υπάρχουσα αδυναμία αναχρηματοδότησης από τις τράπεζες άμεση, προκαλώντας παντελή έλλειψη χρηματοοικονομικών ροών και ρευστότητας. Παράλληλα, παρά τις συνεχείς αλλά τελικά ψευδείς υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας, κατά παράβαση όλων των νόμων, των Ευρωπαϊκών οδηγιών, των πρόσφατων υποδείξεων της τρόϊκας, αλλά και των προσωπικών δεσμεύσεων του ίδιου του υπουργού κου Λοβέρδου για αποπληρωμή των χρεών εντός τριμήνου, οι οικονομικές υποχρεώσεις των νοσοκομείων για τα έτη 2010 και 2011 παραμένουν ακόμα απλήρωτες! Επιπλέον, τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν επιβάλλει πλήρη παύση πληρωμών από τριετίας, ενώ οι ιδιωτικές κλινικές, απλήρωτες και αυτές από τα ασφαλιστικά ταμεία, προβάλλουν πλήρη αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Το ντόμινο των επιπτώσεων που αναμένεται από το επερχόμενο κλείσιμο της πλειοψηφίας των εταιρειών είναι άκρως επικίνδυνο καθώς θα οδηγήσει στην ανεργία περί τους 5.000 εργαζομένους του κλάδου αλλά πάνω απ’ όλα θα θέσει σε κίνδυνο τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών αφού η έλλειψη υλικών θα επηρεάσει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό των νοσοκομείων, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά ειδικά στην περιφέρεια, ενώ παράλληλα αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση τιμών λόγω των ελάχιστων εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται στον κλάδο.


O ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας κάνει έκκληση και ζητά έστω την ύστατη στιγμή, για να αποφευχθεί ο αφανισμός του κλάδου και να διασφαλιστεί η εργασία πάνω από 5.000 εργαζομένων, και πάνω απ’ όλα για να προστατευθεί ο έλληνας ασθενής:

· εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα βιωσιμότητας που προκαλεί η ένταξη των άτοκων ομολόγων, που δόθηκαν για τη μετά από τετραετία αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων, στο PSI+ (των οποίων η αξία, λόγω του μηδενικού τοκομεριδίου και της επί τετραετίας καθυστέρησης, ήταν ήδη απομειωμένη κατά 30-35%).

· άμεση και πλήρη αποπληρωμή όλων των απαιτήσεών μας από τα νοσοκομεία για τα έτη 2010 και 2011



Τα Μέλη του ΣΕΠ Επιστημών και Υγείας τονίζουν ότι, «Οι εταιρείες του κλάδου δεν ήταν ούτε επενδυτές, ούτε κερδοσκόποι, ούτε καν αποταμιευτές. Τα κονδύλια που αντιπροσώπευαν τα ομόλογα αυτά είναι χρέη προς τράπεζες και προς προμηθευτές του εξωτερικού τα οποία επιβαρύνονται με τόκους όσο περνά ο χρόνος. Η Πολιτεία οφείλει να επιδείξει την απαιτούμενη ευαισθησία ως ελάχιστο φόρο αναγνώρισης για το γεγονός ότι οι εταιρείες, των οποίων σήμερα απειλείται η βιωσιμότητα, στήριξαν αποκλειστικά και επωμίστηκαν το δυσβάστακτο κόστος της λειτουργίας του συστήματος υγείας για πολλά συναπτά έτη.»




Σχετικά με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας (ΣΕΠ):

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας, είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιριών, που διακινούν Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 180 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους.



Περισσότερα στοιχεία στο δικτυακό τόπο του Συνδέσμου: http://www.hellasmes.gr"


    Στην κορυφή