ΠΟΥ: Η ΙΛΑΡΑ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους για να αναχαιτίσουν την ιλαρά, που εξαπλώνεται στην γηραιά ήπειρο, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε έκθεσή του αναφέρει πως από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2011 καταγράφηκαν περισσότερα από 26.000 κρούσματα της νόσου σε 36 ευρωπαϊκές χώρες, με το 83% από αυτά να καταγράφονται στις δυτικές.

Τα 14.000 από τα κρούσματα καταγράφηκαν στη Γαλλία, στην οποία έχασαν τελικά τη ζωή τους έξι ασθενείς. Άλλοι τρεις έχουν πεθάνει στις υπόλοιπες πληγείσες χώρες, ενώ συνολικά 7.288 άνθρωποι χρειάσθηκαν νοσηλεία εξαιτίας της ασθένειας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Γαλλία έχει πλέον αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό με το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR).

Το 90% των κρουσμάτων στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί σε εφήβους και ενήλικες, οι οποίοι δεν ήταν εμβολιασμένοι ή για τους οποίους δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί εάν είχαν εμβολιαστεί.

Επιπλέον, η έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη σχετίστηκε με εξάρσεις σε αρκετές άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Αυστραλία.
Η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, κυρία Σουζάνα Γιάκαμπ, επεσήμανε πως στόχος του ΠΟΥ είναι να έχει εκριζωθεί η ιλαρά από την Ευρώπη έως το 2015.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό «κάθε χώρα στην ευρωπαϊκή επικράτεια πρέπει τώρα να αδράξει την ευκαιρία και να αυξήσει την κάλυψη ευάλωτων πληθυσμών, να βελτιώσει την επαγρύπνηση και να μειώσει δραστικά την κυκλοφορία του ιού της ιλαράς πριν αρχίσει η εποχή εμφάνισής του», πρόσθεσε.

Κίνδυνος εφ’ όρου ζωής
Εκπρόσωπος της βρετανικής Αρχής Προστασίας της Υγείας (ΗΡΑ), εξήγησε πως οποιοσδήποτε έχει παραλείψει μια ή περισσότερες δόσεις του εμβολίου MMR κατά την παιδική ηλικία, εξακολουθεί να κινδυνεύει από την ιλαρά, γεγονός που εξηγεί γιατί καταγράφονται κρούσματα της νόσου σε όλο το ηλικιακό φάσμα.

«Γονείς και νεαροί ενήλικες πρέπει να καταλάβουν ότι η ιλαρά είναι σοβαρή ασθένεια και μερικές φορές κοστίζει τη ζωή», τόνισε.
«Επιπλέον, έχει υψηλή μεταδοτικότητα και εξαπλώνεται εύκολα. Όπου κι αν κατοικεί κανείς, είναι σημαντικό να έχει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη εναντίον της».

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online


    Στην κορυφή