ΠΙΘΑΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΙΣΧΥΟΥ


Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς στον κόσμο μπορεί να έχουν εκτεθεί σε σημαντικά ποσοστά τοξικών μετάλλων λόγω ελαττωματικών εμφυτευμάτων ισχίου, προειδοποίησε η Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ) και το BBC .

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, τα εμφυτεύματα ισχίου ASR που κατασκευάζονται από την DePuy Orthopaedics, θυγατρική της αμερικανικής Johnson & Johnson, αποσύρθηκαν το 2009 από την αμερικανική και την αυστραλιανή αγορά, ωστόσο συνέχισαν να πωλούνται στη Γαλλία ως τον Ιούλιο του 2010.

Η Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση αποκαλύπτει ότι "υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά την τοξικότητα των μεταλλικών ιόντων στον οργανισμό".

Τα εμφυτεύματα ASR έχουν την ιδιαιτερότητα να συνδέουν μέταλλο με μέταλλο και είναι πιο ανθεκτικά από τις άλλες ενώσεις με κεραμικό, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι λόγω της τριβής απελευθερώνουν μεταλλικά ιόντα.

Τα εμφυτεύματα ισχίου, όπως τα εμφυτεύματα στήθους, βρίσκονται μεταξύ των ιατρικών αναλωσίμων και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τα φάρμακα για την κυκλοφορία τους στην αγορά.

Πηγή ΣΚΑΪ.gr

    Στην κορυφή