"ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ" ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΕΙΣ


Με το σύνθημα ‘Η κίνηση βελτιώνει τη Ζωή’, ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης (ΣΡΚ), προσκαλεί όλους να συμμετάσχουν σ’ έναν ‘περίπατο ζωής’ για τους ρευματοπαθείς! Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και ώρα 09:30, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου) και την Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία “Move to Improve” του European League Against Rheumatism (EULAR), τα Μέλη του Συλλόγου, οι πάσχοντες και το ευρύ κοινό, με τη συμμετοχή μας, θα υποστηρίξουμε ενεργά την προσπάθεια των ρευματοπαθών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής!

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 09:30 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας και η διαδρομή θα πραγματοποιηθεί μέσω των οδών Δαιδάλου, της πλατείας Λιονταριών, με τερματισμό στην Πλατεία 18 Άγγλων (οδ. 25ης Αυγούστου). Κατά τη διάρκεια της διαδρομής και στα σημεία πλατεία Ελευθερίας, Λότζια και στον τερματισμό, θα υπάρχουν περίπτερα όπου θα προσφέρονται στους συμμετέχοντες, από εθελοντές, νερό, αναψυκτικά και ενημερωτικά έντυπα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μια πρωτοποριακή στολή προσομοίωσης ρευματοπαθή, θα φορεθεί από την αθλήτρια του άλματος εις μήκος κα Στέλλα Πιλάτου με στόχο να βιώσει και κατόπιν να περιγράψει τις δυσκολίες στην κινητικότητα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Η κα Στέλλα Πιλάτου δήλωσε σχετικά: «Αναμφίβολα το πολυτιμότερο αγαθό για κάθε άνθρωπο είναι η υγεία. Ως αθλήτρια έχω βιώσει την απογοήτευση να πονάει το σώμα μου και να μην μπορώ να κινηθώ, πόσο μάλλον όταν αυτό για τους ρευματοπαθείς είναι μια καθημερινότητα, ένας καθημερινός αγώνας! Γι’ αυτό είμαι ευγνώμων που έχω τη δυνατότητα να απολαμβάνω τη σωματική δραστηριότητα και τα προνόμια της ζωής χωρίς πόνο. Θέλησή μου με τη συμμετοχή μου στον περίπατο είναι να διαδώσω το μήνυμα της σημασίας της ενημέρωσης, της πρόληψης και να συμβάλω ενεργά στη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς, ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να απολαμβάνουν τις απλές χαρές της ζωής, με τις λιγότερες δυνατές δυσκολίες και πόνο. Είναι τιμή μου να βρίσκομαι στο πλευρό των ρευματοπαθών και καλώ όλους να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή!»

Η κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, ρευματοπαθής και Πρόεδρος του ΣΡΚ, επισημαίνει: «Αναμένουμε με μεγάλο ενθουσιασμό την πραγματοποίηση του περιπάτου στο κέντρο του Ηρακλείου και ευχαριστούμε πολύ όλους τους φορείς και το Δήμο Ηρακλείου που συνεργάζονται μαζί μας για την πραγματοποίησή του. Ευελπιστούμε στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, καθώς αυτό θα δώσει ένα σημαντικό μήνυμα υποστήριξης για τις ανάγκες των ρευματοπαθών και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Ο χρόνιος, έντονος πόνος είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που πρέπει να διαχειριστούμε, καθώς δημιουργεί πολλές δυσκολίες στις απλές καθημερινές μας δραστηριότητες. Στόχος μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, είναι να ευαισθητοποιηθούν τα μέλη του Συλλόγου και οι πάσχοντες για τη σπουδαιότητα της φυσικής δραστηριότητας στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Είναι καίριας σημασίας η Πολιτεία να παρέχει εύκολη και έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπευτικές αγωγές. Η έγκυρη ενημέρωση συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά και θεραπεία η οποία μπορεί να μειώσει αισθητά τον πόνο και να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου. Είστε όλοι προσκεκλημένοι!»

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης, «Ο Δήμος Ηρακλείου στηρίζει κάθε προσπάθεια που προσφέρει ελπίδα και προοπτική για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στις ευπαθείς ομάδες και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο. Εμείς είμαστε πάντα δίπλα στους ανθρώπους που μας έχουν
ανάγκη όχι μόνο για να προσφέρουμε τη βοήθεια μας αλλά και να τους δώσουμε τη δυνατότητα ισότιμης και ενεργούς συμμετοχής στα κοινά. Γι’ αυτό και σας προσκαλούμε όλους να στηρίξουμε το έργο του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης στον περίπατο Ή κίνηση βελτιώνει τη ζωή' την Κυριακή 9 Οκτωβρίου με τη μαζική συμμετοχή μας!»

Η πρωτοβουλία ‘Η κίνηση βελτιώνει τη ζωή’ διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου, τους εθελοντές Σαμαρείτες, το Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, και τους εθελοντές γυμναστές.


Λίγα λόγια για τα Ρευματικά Νοσήματα

Ρευματοειδής φλεγμονώδη αρθρίτιδα
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα προσβάλλει το 0,5 -1% των Ελλήνων κυρίως στην παραγωγική φάση της ζωής τους.
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα αποτελεί ιατρική κατάσταση κατά την οποία 1 στους 2 ασθενείς αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του την πρώτη δεκαετία της νόσου.

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα θεραπεύεται: πρώιμη θεραπεία εντός του 1ου έτους με συνδυασμό τροποποιητικών φαρμάκων ή τροποποιητικών με βιολογικούς παράγοντες, εξασφαλίζει την ύφεση σε 1 στους 2 ασθενείς, με φυσιολογικά επίπεδα ζωής και αναστολή της αναπηρίας. Συγκριτικά με το συνδυασμό των κλασσικών τροποποιητικών της νόσου φαρμάκων (DMARDs), ο συνδυασμός των βιολογικών θεραπειών με DMARDs εξασφαλίζει ταχύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο της νόσου, υψηλότερα ποσοστά παραμονής στη θεραπεία και αποτελεσματικότερη προστασία των αρθρώσεων.

Οι βιολογικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές και από οικονομικής άποψης. Ο δείκτης κόστους/ωφέλειας είναι εντός των ευρέως αποδεκτών επιπέδων οικονομικής αποτελεσματικότητας και χαμηλότερος συγκριτικά με άλλες καθιερωμένες ιατρικές πράξεις, όπως η αορτοστεφανιαία παράκαμψη.

Ψωριασική αρθρίτιδα
Η ψωριασική αρθρίτιδα προσβάλλει το 0,17% των Ελλήνων: 1 στους 2 ασθενείς εμφανίζει διαβρωτική νόσο που προκαλεί σημαντική αναπηρία.

Η νόσος έχει σοβαρή επίπτωση στη ποιότητα της ζωής: o συνδυασμός των δερματικών και των αρθρικών βλαβών μειώνει τη ποιότητα της ζωής σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά του καρκίνου, του διαβήτη, και της κατάθλιψης.

Η ψωριασική αρθρίτιδα θεραπεύεται: θεραπεία με τροποποιητικά της νόσου φάρμακα βελτιώνει σημαντικά τη φλεγμονή σε 1 στους 2 ασθενείς.

Σε ασθενείς με μετρίως σοβαρή – σοβαρή νόσο, ο συνδυασμός των βιολογικών θεραπειών με τα κλασσικά DMARDs εξασφαλίζει αποτελεσματικότερο έλεγχο της νόσου στο δέρμα και τις αρθρώσεις συγκριτικά με τη θεραπεία με DMARDs, σημαντικότερη προστασία των αρθρώσεων και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Aγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα
Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα προσβάλλει το 0,2 -0,5% των Ελλήνων στη πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους ( 20-30 χρόνια).

Η νόσος μπορεί να είναι σοβαρή νόσος: 1 στους 3 ασθενείς αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του τη πρώτη δεκαετία της νόσου του ενώ η πλειοψηφία των ασθενών εμφανίζει χαμηλή ποιότητα ζωής εξαιτίας του πόνου και της δυσκαμψίας.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα σήμερα θεραπεύεται: Οι βιολογικές θεραπείες είναι οι μόνες θεραπείες με αποτελεσματικότητα στο 80% των ασθενών και υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας παραμονής στη θεραπεία.


    Στην κορυφή