ΠΕΝΤΕ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ


Tα πέντε έχουν φτάσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης με τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε ότι άλλοι τρεις άνθρωποι από τις περιοχές του Ελληνικού, του Πειραιά και του Παλαιού Φαλήρου νοσηλεύονται με επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, έπειτα από τσίμπημα κουνουπιών.Πρόκειται για έναν 18χρονο και έναν 40χρονο που νοσηλεύονται στο «Τζάνειο» και μία 65χρονη γυναίκα που μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Την Πέμπτη, σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας υπό την προεδρία υφυπουργού Φωτεινής Σκοπούλη, αποφασίστηκε να γίνουν ψεκασμοί σε φρεάτια και περιοχές όπου υπάρχουν στάσιμα νερά. Επίγειοι ψεκασμοί με εντομοκτόνα θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, όπου υπάρχει λίμνη, καθώς και σε άλλα πάρκα της πόλης. Σημειώνεται ότι οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται κανονικά την άνοιξη, φέτος όμως χάθηκε πολύτιμος χρόνος, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Όπως εκτιμάται, μόλις το 10% των δήμων της χώρας προχώρησε σε ψεκασμούς την ενδεδειγμένη περίοδο.

Η μόλυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου συνήθως δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, ωστόσο σε ηλικιωμένα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα.

Ο ιός του ΔΝ μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

"Κρίνοντας από τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων περιοχών όπου εμφανίστηκαν περιστατικά ή επιδημίες από ιό ΔΝ, αναμένεται συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα και κατά το τρέχον ή τα επόμενα έτη. Ως εκ τούτου, έχει ιδιαίτερη σημασία η κατανόηση των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών της νόσου με σκοπό τον προσανατολισμό των μέτρων πρόληψης και ελέγχου για την τρέχουσα περίοδο." επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ.


Δείτε παρακάτω την

    Στην κορυφή