ΠΑΤΟΥΛΗΣ: ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΨΗ ΧΗΜΙΚΩΝ


Την επέμβαση του εισαγγελέα, για την προστασία της Δημόσιας υγείας, από την ρίψη των επικίνδυνων χημικών ουσιών ,κατά την διάρκεια της χθεσινής διαδήλωσης που έθεσε σε κίνδυνο την υγεία,χιλιάδων πολιτών,ζητά το Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Η Ομάδα Άμεσης Δράσης ,των εθελοντών γιατρών του ΙΣΑ ,έδωσε χθες τις πρώτες βοήθειες, σε δεκάδες πολίτες που είχαν υποστεί επικίνδυνα εγκαύματα και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή αυτών των ουσιών .

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, καταγγέλλει ότι υπήρξε πρωτοφανής επίθεση,με χημικά όπλα,ενάντια σε πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά,με αποτέλεσμα η Αθήνα,να μετατραπεί σ έναν επικίνδυνο θάλαμο αερίων .

«Ζητάμε από τη δικαιοσύνη, να διερευνήσει καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ,χρησιμοποιήθηκαν χημικά, που περιείχαν την ουσία CS,η οποία κατατάσσεται στα χημικά όπλα και έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό»,τονίζει ο κ. Πατούλης και προσθέτει:

«« Η υπερβολική χρήση αυτών των χημικών ουσιών, πέρα από τις άμεσες βλάβες στην υγεία ,έχει επιπτώσεις , στο σύνολο του πληθυσμού που παραμένει στην περιοχή. Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση τους, σε μικροπεριβάλλοντα, προκαλεί τη συσσώρευση ,τοξικών χημικών ενώσεων, σε επίπεδα ικανά να επιφέρουν , συμπτώματα στους κατοίκους της περιοχής, για μακρό χρονικό διάστημα ».

Ο ΙΣΑ πρόκειται ν αποστείλει στο Γενικό Χημείο του κράτους, φιαλίδια χημικών ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη χθεσινή διαδήλωση,προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες, για την χρησιμοποίηση ουσιών που έχουν απαγορευθεί σε άλλες χώρες.

Επισημαίνεται ότι με απόφαση του ΟΗΕ (2603/16-12-1969) απαγορεύεται η χρήση, αυτού του τύπου των χημικών ουσιών, από τα κράτη μέλη, για πολεμικούς σκοπούς.
Ο ΙΣΑ, από τον περασμένο Ιούνιο, όταν υπήρξαν ανάλογες κινητοποιήσεις, έθεσε το θέμα της σοβαρής επικινδυνότητας,από τη χρήση τέτοιων ουσιών ,από τις αστυνομικές δυνάμεις και απέστειλε στο Γενικό Χημείο του κράτους ,προς ανάλυση χρησιμοποιηθέντα φιαλίδια.

Τα αποτελέσματα, είχαν δείξει την ύπαρξη της επικίνδυνης χημικής ουσίας CS ,η οποία κατατάσσεται στα χημικά όπλα και έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Με επανειλημμένα διαβήματά μας,στις αρμόδιες αρχές,είχαμε ζητήσει,να σταματήσει άμεσα,η χρησιμοποίηση αυτών των επικίνδυνων ουσιών.

Ο ΙΣΑ προειδοποιεί ,για μία ακόμα φορά, την επίσημη πολιτεία και την Κυβέρνηση ν αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βάλουν τέλος, στη χρήση χημικών ουσιών κατά των διαδηλωτών που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, για τη Δημόσια υγεία.

Η όποια μορφή καταστολής, θα πρέπει να γίνεται ,μέσα από ασφαλείς διαδικασίες που ακολουθούνται σε άλλα κράτη και δεν εγκυμονούν κινδύνους ,για την υγεία πολιτών που διαδηλώνουν ειρηνικά.


    Στην κορυφή