ΠΑΤΟΥΛΗΣ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΦΘΗΝΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΟΥΣ


Για την υψηλή επικινδυνότητα να χαθεί το μόσχευμα και μαζί η ίδια η ζωή του μεταμοσχευμένου προειδοποίησε την κοινή γνώμη χθες ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης στην εναρκτήρια τελετή της ημερίδας της Α΄Χειρουργικής Κλινικής του Ευαγγελισμού που πραγματοποιήθηκε, πρωτοστατούντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου κκ Ιερώνυμο Β, σήμερα, με αφορμή τα 22 χρόνια μεταμοσχευτικού έργου της κλινικής, συμπληρώνοντας μέχρι σήμερα 550 περιστατικά επιτυχών μεταμοσχεύσεων.

Στην εναρκτήρια τελετή, επίσης παρευρέθησαν ο Διευθυντής της Α΄Χειρουργικής Κλινικής του Ευαγγελισμού κος Δρακόπουλος , οι ομότιμοι καθηγητές κκ Κωστάκης και Χατζηγιαννάκης, ο Πρόεδρος των νεφροπαθών κος Καστρινάκης, ο Πρόεδρος του ΕΟΜ κος Χατζής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων μεταμοσχευμένων.

«Μέσα στις δυσκολίες και την οικονομική κατάπτωση που ζούμε, υπάρχει μία Ελλάδα της επιστήμης, της προόδου και του πολιτισμού: αυτοί θα πρέπει να είναι οι βατήρες εκείνοι που θα δώσουν το προβάδισμα στη χώρα μας που κατέχει την τελευταία θέση στα ποσοστά δωρεάς οργάνων για μια νέα εποχή στην ιστορία της μεταμόσχευσης» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Πατούλης, ο οποίος κατά την ομιλία του τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επανειλημμένως, έχει προβεί πολλές φορές σε διεκδικήσεις στήριξης των μεταμοσχευθέντων ασθενών που πλήττονται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, από τις οριζόντιες περικοπές του χώρου της Υγείας. Σύμφωνα με την απόφαση με Αρ. Πρωτ.: 40890/28-09-2012 του ΕΟΠΥΥ , ο γιατρός υποχρεώνεται να συνταγογραφεί την δραστική ουσία και το αντίστοιχο σκεύασμα της κατηγορίας του στη χαμηλότερη τιμή αναφοράς (που κατά κανόνα είναι το φθηνότερο από τα γενόσημα). Σε περίπτωση συνταγογράφησης σκευάσματος με μεγαλύτερη τιμή από την τιμή αναφοράς , ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή και με την διαφορά μεταξύ λιανικής τιμής και τιμής αναφοράς .

Η γενικευμένη εφαρμογή αυτής της διάταξης, προειδοποίησε ο κος Πατούλης, σε όλους τους ασθενείς που δε λαμβάνει υπ όψιν της βασικές ιδιαιτερότητες των χρονιών παθήσεων στενού θεραπευτικού δείκτη όπως είναι οι μεταμοσχευμένοι, μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι ισορροπίες στις οποίες βασίζεται η βιωσιμότητα των μοσχευμάτων είναι εξαιρετικά εύθραυστες δεδομένης της πολυφαρμακίας που επιβάλλει η ισχυρή ανοσοκατασταλτική αγωγή.



«Η ανταλλαξιμότητα του θεραπευτικού σχήματος μέσα από την εκάστοτε επιλογή διαφορετικού σκευάσματος, είναι όχι μόνο αντιδεοντολογική σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά στους μεταμοσχευθέντες μπορεί να κοστίσει την ίδια τους τη ζωή!» προειδοποίησε ο κος Πατούλης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας: «δεν είναι δυνατό, με διοικητικές πράξεις αυτού του τύπου να υποκαθίστανται οι αποτελεσματικές επιστημονικές αγωγές των θεραπόντων γιατρών με τα φθηνότερα γενόσημα που δεν έχουν δοκιμαστεί και ελεγχθεί επαρκώς.»

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μίλησε για τις προσπάθειες διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, καταδικάζοντας τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ για την αποκλειστική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, ιδιαίτερα για φάρμακα που έχουν εύρος διακύμανσης 80%-125% και δεν έχουν μελέτες κλινικής αποτελεσματικότητας, βιοδιαθεσιμότητας και μελέτες τελικού προϊόντος. Πουθενά στην Ευρώπη δε συμβαίνουν αυτά, τόνισε ο κος Πατούλης, υπενθυμίζοντας ότι όλες οι μελέτες βιοισοδυναμίας γίνονται συνήθως σε υγιείς, και ότι οι μεταμοσχευθέντες δεν είναι ομάδα ασθενών που προσφέρεται για πειράματα. Άλλωστε, είναι κοινή γνώση που τονίστηκε πολλάκις από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και στο παρελθόν, ότι οι μελέτες βιοισοδυναμιας των γενοσήμων με το πρωτότυπο φάρμακο δεν εξετάζουν και δεν μπορούν να προβλέψουν τις πιθανές διαφορές στην αλληλεπίδραση τους με αλλά φάρμακα.

Απέναντι σε αυτό το αμείλικτο δίλλημα που διαχωρίζει τους ασθενείς σε αυτούς που διαθέτουν τα χρήματα για να «σωθούν» και αυτούς δε διαθέτουν τα χρήματα και υποχρεούνται να αγοράσουν το φθηνότερο φάρμακο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι και θα εξακολουθήσει να διεκδικεί το καλύτερο προς το συμφέρον του κάθε ασθενή ισότιμα, όσο πλούσιος ή φτωχός και αν είναι. Ως ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορές της χώρας, αυτό το ρόλο και αυτό το χρέος έχει απέναντι σε κάθε άρρωστο και κάθε γιατρό της Αθήνας.

    Στην κορυφή