ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΓΝΟΙΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ


"Ανενημέρωτα φαίνεται να είναι τα νοσοκομεία της χώρας σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα 113/2010 περί «Ανάληψης υποχρεώσεων από τους Διατάκτες» το οποίο ορίζει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και τις διαδικασίες παρακολούθησης και ελέγχου όλων των δαπανών των Νοσοκομείων που ισχύουν από 1/1/2011, με αποτέλεσμα να καθίσταται περίπλοκη –αν όχι αδύνατη- η διαδικασία προμηθειών των νοσοκομείων", επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού και προσθέτει:.

"Αν και το εν λόγω Π.Δ. υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο (το υπ. Οικονομικών έστειλε ερμηνευτική εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή του στις 29/12/2010, δηλ. ένα μήνα μετά την υπογραφή και δύο ημέρες πριν την έναρξη ισχύος του Π.Δ.!), μέχρι σήμερα ελάχιστα Νοσοκομεία γνωρίζουν την ύπαρξή του και φυσικά τις διαδικασίες που αυτό ορίζει. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις προμήθειες υλικών και υπηρεσιών, το Διάταγμα ορίζει ότι αυτές θα πρέπει να γίνονται κατόπιν έγγραφων παραγγελιών, μετά από διαπραγμάτευση ή με απευθείας ανάθεση.

Επιπλέον, το Π.Δ. όχι μόνο απαιτεί να τηρείται η προβλεπόμενη δημοσιονομική και νομική διαδικασία από πλευράς των νοσοκομείων, αλλά και να μνημονεύεται υποχρεωτικά στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές η απόφαση της ανάληψης της υποχρέωσης καθώς και ο αριθμός καταχώρησής της στο βιβλίο εγκρίσεων και εντολών πληρωμής των νοσοκομείων. Σε διαφορετική περίπτωση οι δαπάνες αυτές θεωρούνται άκυρες και δεν εκτελείται η πληρωμή τους.

Καθώς όμως οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, τέσσερις μήνες μετά την έκδοση του Π.Δ. (!), οι προμηθευτές, αλλά –κυρίως- οι ασθενείς βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτό το φαύλο κύκλο της ελλειμματικής ενημέρωσης, αδύναμοι να αντιδράσουν μπροστά στις σύνθετες διαδικασίες και τους νωχελικούς ρυθμούς του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει το δημόσιο σύστημα υγείας έρχεται να συμπληρώσει η διακοπή πληρωμών των προμηθευτών μελών του ΠΑΣΥΠΟΥ, που βλέπουν να εκκρεμούν οι οφειλές του υπουργείου Υγείας για το σύνολο του 2010! Επιπλέον, δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία συμφωνίας των νοσοκομείων με τις προμηθεύτριες εταιρείες για τα ομόλογα τα οποία υποτίθεται ότι έχουν παραδοθεί στις τράπεζες ενώ δεν προωθούνται προς τις εταιρείες οι βεβαιώσεις παρακράτησης φόρων εισοδήματος για την περίοδο των ομολόγων.

Κατόπιν όλων αυτών εύλογα διερωτάται κανείς πώς το ελληνικό κράτος προτίθεται να εξασφαλίσει τη λειτουργία των νοσοκομείων και να εγγυηθεί τη Δημόσια Υγεία, όταν υποχρεώνει τους προμηθευτές σε εξαθλίωση; Τί κεφάλαια πιστεύει το υπουργείο ότι διαθέτουν οι προμηθεύτριες εταιρείες του κλάδου, όταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις που παλεύουν εδώ και χρόνια να ανταποκριθούν στις δυσκολίες των καιρών έχοντας απέναντί τους έναν αφερέγγυο πελάτη που δεν είναι άλλο από το ελληνικό κράτος; Και τέλος, πώς προτίθεται το κράτος να εμπνεύσει ασφάλεια στον Έλληνα ασθενή όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στο ελάχιστο των υποχρεώσεών του;"


    Στην κορυφή