ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Με στόχο την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών, εκπρόσωποι από όλα τα επίπεδα της διοίκησης, τον ακαδημαϊκό χώρο και την Κοινωνία των Πολιτών από χώρες από όλη την Ευρώπη, όπως Γερμανία, Ιταλία, Δανία, Μάλτα, Σουηδία, Ουγγαρία, Ιρλανδία και Αυστρία, αλλά και από παγκόσμιους οργανισμούς, όπως το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Μετανάστευση, συμμετείχαν στο διήμερο πανευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα «Κοινωνική ένταξη των μεταναστών , Καλές πρακτικές στους τομείς της υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης». Το Συνέδριο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, στο Μουσείο της Ακρόπολης και το ξενοδοχείο Royal Olympic στις 27 και 28 Ιουνίου 2011.

H κα Αθηνά Λινού, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, στην εναρκτήρια ομιλία επισήμανε ότι ανάμεσα στα αναμενόμενα αποτελέσματα των εργασιών του Συνεδρίου είναι η αναγνώριση και αποδοχή του προβλήματος και η κατανόηση της ανάγκης για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κος Γρηγόριος Τασούλας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κος Ιωάννης Ιωαννίδης, η Καθηγήτρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) κα Τζένη Κρεμαστινού, καθώς και η βουλευτής και πρώην
Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα ’Aννα Νταλάρα.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την παρουσίαση βασικών στοιχείων σχετικά με τις μεταναστευτικές τάσεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας κ. Jorge Malheiros, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι μετανάστευσαν μετά το 1990 στη Νότια και Δυτική Ευρώπη. Η ομαλή ένταξη των μεταναστών στις χώρες υποδοχής αφορά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς σύμφωνα και με τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας/Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης Δρ. Santino Severoni, κατά το 2009 το 4% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ ήταν μη Ευρωπαίοι πολίτες με εκτιμήσεις ότι ένα επιπλέον 4% αποτελούν οι μη εγγεγραμμένοι μετανάστες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών στην αύξηση της πρόσβασης των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, μέσα από την παρουσίαση του έργου μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως του PRAKSIS και των Γιατρών του Κόσμου, αλλά και του Ethno-Medical Center της Γερμανίας.

Κοινή διαπίστωση μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ότι η κριτική που ασκείται στην πολυπολιτισμικότητα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες με μακρά μεταναστευτική παράδοση είναι απλουστευτική και παραγνωρίζει τόσο τα πολλαπλά οφέλη της μετανάστευσης και για τις χώρες υποδοχής όσο και τα πολλά καλά παραδείγματα όπου η ενταξιακή διαδικασία έχει ωφελήσει τις κοινωνίες υποδοχής εξίσου με τους μετανάστες. Τα αμοιβαία οφέλη τόσο για τους πληθυσμούς που μεταναστεύουν όσο και για του πληθυσμούς που δέχονται μετανάστες γίνονται αντιληπτά και από τη δημογραφική εικόνα της χώρας. Από πολλούς ομιλητές, όπως την κα Mariya Samuilova από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Μετανάστευση (IOM) και τον Δρ. Manuel Carballo, Διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου για τη Μεταναστευτική Υγεία και Ανάπτυξη που εδρεύει στην Ελβετία, τονίστηκαν οι θετικές συνέπειες της μετανάστευσης και η ανάδειξη του φαινομένου ως ευκαιρία ανάπτυξης, καθώς από το 2000 έως το 2005 21% του ΑΕΠ στην ΕΕ αποτελεί προϊόν του μεταναστευτικού φαινομένου.

Η δράση συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι Real News & Real Fm 97.8. Πληροφορίες και το υλικό του Συνεδρίου είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα http://www.migrationconference.eu/.




    Στην κορυφή