ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ


Η Ελληνική Εταιρία Γυναικολογικής Ογκολογίας διοργανώνει το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ογκολογίας το οποίο θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα από την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου έως την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013.

Οι διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι ομιλητές θα καλύψουν όλο το φάσμα της σύγχρονης Γυναικολογικής Ογκολογίας εστιάζοντας στις τελευταίες εξελίξεις καθώς και τις νεώτερες θεραπείες που εφαρμόζονται στη χώρα μας και το εξωτερικό.

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου αφορά κυρίως τον καρκίνο του ενδομητρίου ο οποίος συνιστά τον συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι ομιλίες εστιάζονται σε ενδιαφέροντα θέματα όπως η συντηρητική αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, γεγονός που τους επιτρέπει να διατηρήσουν τη μήτρα και συνεπώς την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Θα αναφερθούν επίσης μέθοδοι χειρουργικής προσέγγισης καθώς και η επικουρική θεραπεία που θα δοθεί στις ασθενείς υψηλού κινδύνου. Η πρώτη μέρα περιέχει επίσης ομιλίες που αφορούν τον καρκίνο του αιδοίου, τη σπανιότερη νεοπλασία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος η οποία πλήττει κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες. Θα ακολουθήσει η εναρκτήρια τελετή με μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τόσο σε επιστημονικό όσο και σε φιλοσοφικό επίπεδο, διάλεξη, από τον διακεκριμένο σε παγκόσμιο επίπεδο ισπανό Γυναικολόγο Ογκολόγο, Dr. Luis Chiva.

Το Σάββατο, η μέρα είναι αφιερωμένη στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης νεοπλασίας είναι πολλές αφού είναι γνωστό ότι παρουσιάζεται συχνότερα σε ασθενείς αναπαραγωγικής ηλικίας. Θα συζητηθούν οι νεώτερες εξελίξεις στην διάγνωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων, η χειρουργική αντιμετώπιση των πρώϊμων σταδίων αλλά και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις στα προχωρημένα στάδια της νόσου. Να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των ομιλιών θα αφορούν την πρωτογενή πρόληψη με τα νεώτερα δεδομένα για τα εμβόλια κατά του αιτιολογικού παράγοντα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τον ιό HPV. Θα ακολουθήσει Ογκολογικό Συμβούλιο με την παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών σχετικών με τη συγκεκριμένη νεοπλασία.

Η τελευταία μέρα του Συνεδρίου σχετίζεται με τον καρκίνο των ωοθηκών. Αποτελεί το νεόπλασμα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος με τη χειρότερη πρόγνωση δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ασθενών δεν παρουσιάζει συμπτώματα και έτσι διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια της νόσου. Οι ομιλίες αναλύουν τις θεραπευτικές μεθόδους και την συντηρητική αντιμετώπιση όπου αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί αλλά και τις προχωρημένες και βαριές επεμβάσεις οι οποίες διεκπεραιώνονται στις ασθενείς προχωρημένων σταδίων που έχουν ως στόχο την μηδενική υπολειπόμενη καρκινική νόσο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καινούργιες εξελίξεις στη χημειοθεραπεία η οποία συνήθως ακολουθεί μετά το χειρουργείο με την διεξοδική ανάλυση των νεώτερων παραγόντων.

Τέλος, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος έχει η αναφορά στην ανακουφιστική φροντίδα ασθενών με τελικά στάδια γυναικολογικού καρκίνου. Η ομιλία αυτή ενδεχομένως να δώσει την ευκαιρία μίας περισσότερο φιλοσοφικής προσέγγισης του θέματος καθώς και σκέψεις για τις μεθόδους βελτίωσης του πόνου αλλά και του τρόπου ζωής των ασθενών με τελικά στάδια γυναικολογικών καρκίνων.

    Στην κορυφή