ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΙΣ 29/9


"Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ με τον νέο Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο.
Συζητήθηκε το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τη σημερινή κατάσταση του ΕΣΥ, την κυβερνητική πολιτική υγείας στα πλαίσια του Μνημονίου ΔΝΤ-ΕΕ, το πρόβλημα των εφημεριών και η εφαρμογή του Ν.3868/2010.

Ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε μόνο στη μείωση δαπανών κατά 20% στην υγεία με προοπτική περαιτέρω μείωσης, πρώτο δείγμα γραφής για το τι πρέπει να αναμένουμε προσμετρώντας την καταστροφική θητεία του κ. Λοβέρδου στο υπουργείο Απασχόλησης, όπου κατεδάφισε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Το ίδιο υποθέτουμε ότι θα αποπειραθεί να πράξει και στο χώρο της υγείας. Ας γνωρίζει όμως ο ίδιος και η κυβέρνηση ότι η αντίδραση της κοινωνίας και των νοσοκομειακών γιατρών θα είναι εντονότατη και αποτρεπτική σε τέτοιους σχεδιασμούς και η υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας θα έχει άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά απ΄ αυτά που συνάντησαν έως τώρα οι υπηρέτες του Μνημονίου", επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δ. Βαρνάβας.


Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ μετά την ενημέρωσή του από τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας εκτιμά ότι :

1.Η Κυβέρνηση επιχειρώντας να υλοποιήσει τους καταστροφικούς για την κοινωνία όρους του Μνημονίου και να εξασφαλίσει τα εύσημα των «τοποτηρητών» της χώρας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, τραπεζίτες) οδηγεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην πλήρη απαξίωση και παραδίδει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.
2.Ο νέος νόμος 3868/10 επιταχύνει αυτή την εξέλιξη. Αντί της διακηρυσσόμενης «αναβάθμισης του ΕΣΥ» υπονομεύει τα προγράμματα εφημεριών των Νοσοκομείων με τη θεσμοθέτηση ενός άδικου, ανισότιμου και σε πολλές περιπτώσεις πλασματικού συστήματος επιδοματικής αποζημίωσης και παραπέμπει την αμοιβή των πρόσθετων εφημεριών που απαιτούνται για την κάλυψη των υποστελεχωμένων κλινικών και τμημάτων της επαρχίας στα αμφισβητούμενα έσοδα από την «ολοήμερη λειτουργία» των νοσοκομείων, που δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά επέκταση των σημερινών - ιδιωτικών στην ουσία- απογευματινών ιατρείων που επιβαρύνουν την τσέπη των πολιτών. Είναι προφανές πλέον ότι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η οριστική εκποίηση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα όσων τμημάτων δεν κριθούν «αποδοτικά» και «προσοδοφόρα» με βάση τα κριτήρια της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης και του ιδιωτικοοικονομικού management.
3.Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός και η αλλαγή στο Υπουργείο Υγείας υπηρετεί ακριβώς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή την αποτελεσματικότερη και χωρίς ταλαντεύσεις εφαρμογή της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας στο χώρο της Υγείας που απαιτούν οι «αγορές». Βέβαια την ώρα που ήδη εφαρμόζεται μια άτυπη «στάση πληρωμών» για τις εφημερίες των γιατρών και τις υπερωρίες του λοιπού προσωπικού, το party των προμηθειών συνεχίζεται, οι διαγωνισμοί δεν προχωρούν, οι εξωσυμβατικές παραγγελίες έχουν γίνει μόνιμο καθεστώς και οι καθημερινές ελλείψεις υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία οδηγούν στην υποβαθμισμένη και επισφαλή για τους ασθενείς λειτουργία τους. Η ΟΕΝΓΕ έχει καταθέσει από καιρό τις βασικές αρχές μιας συγκροτημένης πολιτικής για την αντιμετώπιση των χρεών, της σπατάλης και της διαφθοράς στο ΕΣΥ. Ειδικά για το θέμα του φαρμάκου έχουμε τονίσει ότι απαιτείται μια σοβαρή παρέμβαση του Δημοσίου με Εθνική Φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή βασικών φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, με κρατικό φορέα προμήθειας-αποθήκευσης και διανομής τους, με καθορισμό κριτηρίων ορθολογικής και επιστημονικά τεκμηριωμένης χρήσης των φαρμάκων και της βιοϊατρικής τεχνολογίας και κυρίως με το οριστικό κόψιμο του «ομφάλιου λώρου» μεταξύ της ιατρικής εκπαίδευσης και της φαρμακοβιομηχανίας.
4.Σήμερα που οι εργαζόμενοι υφίστανται την πλέον επώδυνη επίθεση στο εισόδημα, στην απασχόληση, στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, οι νοσοκομειακοί γιατροί οφείλουν να συμπαραταχθούν στον αγώνα για τον απεγκλωβισμό της χώρας από το Μνημόνιο της οικονομικής κατάρρευσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ερήμωσης. Πρέπει να αναδείξουμε μιαν άλλη προοπτική για τους εργαζόμενους, αυτή της αμφισβήτησης του σημερινού οικονομικού και κοινωνικού πλαισίου, των δεσμεύσεων και της εξάρτησης της χώρας, της άρνησης του μονόδρομου του Μνημονίου και της τρόικας. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν χρωστούν και δεν πρέπει να πληρώσουν για τα χρέη που συσσώρευσε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του ελληνικού καπιταλισμού, η φορολογική ασυλία του κεφαλαίου, το πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος, η ηγεμονία των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.


Απαιτούμε από το Υπουργείο Υγείας:

1.Την άμεση κατάργηση νόμου 3868/2010
2.Τη διασφάλιση με επιπλέον χρηματοδότηση της κανονικής αποζημίωσης των προγραμμάτων εφημερίας που χρειάζεται ο πληθυσμός και την κατάρτιση σε συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ πλαισίου εφημέρευσης των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας ανά υγειονομική ζώνη, που θα ανταποκρίνεται στην κάλυψη επιστημονικά τεκμηριωμένων αναγκών.
3.Την ανάπτυξη ενός δημόσιου και δωρεάν καθολικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με οικογενειακούς γιατρούς και Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, ικανού να προωθήσει την πρόληψη, την αγωγή υγείας του πληθυσμού και την παρέμβαση στους νοσογόνους παράγοντες του φυσικού, εργασιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος.
4.Να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη πρόσληψη των 2000 νέων ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών που έπρεπε να στελεχώνουν τα Νοσοκομεία ήδη από την 1 Ιουλίου 2009 σύμφωνα με τον Νόμο 3754/09 και την αντικατάσταση των συνταξιοδοτούμενων και αποχωρούντων γιατρών του ΕΣΥ. Να αναθέσει στη Κοινή Επιτροπή Υπουργείου Υγείας– ΟΕΝΓΕ την καταγραφή όλων των Τμημάτων που θα παραμείνουν στελεχωμένα με λιγότερους από 4 γιατρούς ΕΣΥ και να σχεδιάσει την πρόσληψη 2500 νέων γιατρών στα υποστελεχωμένα Τμήματα των Νοσοκομείων της περιφέρειας, όπως πρόβλεπε η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας για την εφαρμογή του ανώτερου επιτρεπτού ορίου εβδομαδιαίας απασχόλησης.
5.Να υπογράψει όλες τις αναβαθμίσεις που εκκρεμούν.
6.Να προχωρήσει αποφασιστικά στις προσλήψεις του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, που μετά και το τεράστιο κύμα συνταξιοδοτήσεων θα ερημώσει τα Νοσοκομεία της χώρας.
7.Να συγκροτήσει αυτοτελή ΤΕΠ, για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού. Η πρόσβαση και ο έλεγχος όλων των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι απολύτως ΔΩΡΕΑΝ.
8.Να θεσμοθετήσει σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των γιατρών, απομακρύνοντας οριστικά τις Φαρμακευτικές Εταιρείες από τον κρίσιμο αυτό τομέα. Να δώσει κίνητρα στους γιατρούς του ΕΣΥ για τη κατάργηση της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων και τη τήρηση της επιστημονικά τεκμηριωμένης δεοντολογίας φαρμακευτικής αγωγής.
9.Να πάψει ο εξαναγκασμός των Γενικών Γιατρών σε αντιποίηση ειδικότητας, μετακινώντας τους παράνομα στις παθολογικές και χειρουργικές κλινικές νοσοκομείων που έχουν ελλείψεις. Πρόκειται για επικίνδυνη και απαράδεκτη τακτική που υποβαθμίζει τελειωτικά τις υπηρεσίες και διαλύει τη λειτουργία των ΚΥ. Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν στις Ενώσεις τους και την ΟΕΝΓΕ τέτοιες περιπτώσεις και να μπλοκάρουν με ασφαλιστικά μέτρα τέτοιες διαταγές μετακίνησης.
10.Με δεδομένη την κωλυσιεργία του υπουργείου στην περαίωση των προσλήψεων μόνιμων γιατρών να παρατείνει τη θητεία των επικουρικών γιατρών για ένα έτος μετά την πρώτη τους ανανέωση, ώστε να μην καταρρεύσουν ολοκληρωτικά τα Τμήματα και οι Κλινικές.
11.Να λύσει τα μείζονα ασφαλιστικά ζητήματα των νοσοκομειακών γιατρών και να συζητήσει εκ νέου την ένταξή μας στα ΒΑΕ.
12.Να προχωρήσει άμεσα σε σύμβαση του ΙΚΑ με τα Νοσοκομεία, ώστε να εξετάζονται δωρεάν οι ασφαλισμένοι του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας.
13.Να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό των Εργαστηρίων των Νοσοκομείων με τη σύγχρονη βιοϊατρική τεχνολογία αιχμής
14.Να παρέχει άμεσα κάλυψη των καρκινοπαθών με τα απαραίτητα σκευάσματα παρεντερικής διατροφής και την κατ΄ οίκον νοσηλείας τους.
15.Να δώσει πραγματικά κίνητρα για τη στελέχωση των άγονων και προβληματικών περιοχών


Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφασίζει :

1.Την οργάνωση συντονισμένων και δυναμικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα εάν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ πραγματοποιούν αυθαίρετες περικοπές ή μετατροπές εφημεριών και εάν δεν εξοφληθεί μέχρι την 21 Οκτωβρίου η αποζημίωση των εφημεριών του Σεπτεμβρίου καθώς και όλων των ανεξόφλητων οφειλών από εφημερίες.

2.Τη συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ στη ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ και την προκήρυξη ΑΠΕΡΓΙΑΣ την 29η Σεπτεμβρίου, με κεντρικό αίτημα ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

3.Συμμετοχή στην απεργία του Δημοσίου στις 7 Οκτώβρη, καθώς και στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στις 23 Σεπτέμβρη με παρέμβαση εκπροσώπου μας για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία.

4.Τη διοργάνωση ανοικτής σύσκεψης με συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων και Ομοσπονδιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με θέμα την οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή του Μνημονίου και των μέτρων κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ

5.Να συντονίσει τις Ενώσεις για την ανάληψη πρωτοβουλιών εν όψει Αυτοδιοικητικών Εκλογών, για τη συστράτευση των τοπικών κοινωνιών στον αγώνα κατά της « ανθυγιεινής» κυβερνητικής πολιτικής απαξίωσης του ΕΣΥ και στη διεκδίκηση ολοκληρωμένου Δημόσιου Δωρεάν και Ποιοτικού Συστήματος Υγείας".



    Στην κορυφή