ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΑΠΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ


Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε τεχνητή γονιμοποίηση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδιά με σύνδρομο Down. Επιστήμονες εξηγούν ότι για την αύξηση του ποσοστού του κινδύνου σε τέτοιες περιπτώσεις ευθύνονται πιθανόν τα φάρμακα που παίρνουν οι μεγαλύτερες γυναίκες με σκοπό να συλλάβουν.

Οπως είναι ήδη ευρέως γνωστό η ηλικία της γυναίκας παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης. Ερευνητές από τη Βρετανία, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλαν Χάντισαϊντ, ανακάλυψαν ότι την ευθύνη για τον αυξημένο κίνδυνο φέρουν τα φάρμακα που χορηγούνται στις γυναίκες προκειμένου να απελευθερωθούν περισσότερα ωάρια προς γονιμοποίηση από τις ωοθήκες τους.

Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν γυναίκες άνω των τριάντα ετών. Οι μελετητές εξέτασαν τα γονιμοποιημένα ωάρια και εντόπισαν σε αυτά διάφορων ειδών γενετικά λάθη. Οι γενετικές αυτές ανωμαλίες θα μπορούσαν σε κάποιες περιπτώσεις να τερματίσουν την κύηση, ενώ σε κάποιες άλλες να προκαλέσουν γενετική ασθένεια στο έμβρυο.

Ως επί το πλείστον, το λάθος είχε ως αποτέλεσμα ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος 21, το οποίο προκαλεί το σύνδρομο Down. Ωστόσο, αντίθετα με το «κλασικό» σύνδρομο Down που συναντάται συνήθως στα μωρά γυναικών που συλλαμβάνουν σε μεγάλη ηλικία αλλά με φυσικό τρόπο, τα χαρακτηριστικά των γενετικών λαθών που παρατηρήθηκαν στα μωρά από εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν διαφορετικά και πιο πολύπλοκα. Αυτό το γεγονός έκανε τους ερευνητές να καταλήξουν ότι γι’ αυτό ευθύνεται η εξωσωματική.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή